Wisienka- nie zaobserwowalam aby byl jakos bardzo wrazliwy, ale zobaczymy jak zareaguje
Mikotko - tak x-lander ...zaraz sie okaze , ze mozna i w druga strone pewnie,a ja nie wiem
anula - znalazlam przepis na te placuszki i sa one nawet sugerowane dla dzieci ale to na cieplo by musialy byc , ale wklejam
Tortilla a’la Meksyk
Jeżeli masz mamo trochę więcej chęci i czasu, to warto wprowadzić do domu powiew egzotyki w postaci kuchni meksykańskiej – namawiam do zrobienia domowych placków tortilli. Będą one trochę bardziej elastyczne niż te kupne, ale za to idealne do zawijania farszu, do tego pyszne i świeże. Aby przyrządzić 5 placków potrzebujemy 1 szklanki mąki kukurydzianej i pół szklanki mąki pszennej (zwykła lub zdrowsza pełnoziarnista, tyle że przy pełnoziarnistej będzie troszkę trudniej smażyć placki). Zagniatamy ciasto przy użyciu wody przegotowanej. Dzielimy je na małe kawałki i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Smażymy z obu stron – krótko i do lekkiego zarumienienia, tortille mają być raczej elastyczne.
Jaki farsz? Tak naprawdę każdy

Pieczarkowy, mięsny. Ja polecam wersję typowo meksykańską, bezmięsną. Potrzebujemy fasoli czerwonej, cebuli, kukurydzy, pomidorów i papryki. Cebulę leciutko podsmażamy, dodajemy pokrojone pomidory, fasolę, paprykę i kukurydzę, chwilkę dusimy. Na usmażonej tortilli kładziemy pokrojoną kapustę pekińską lub porwaną sałatę, najlepiej mieszankę sałat. Dodajemy uduszone warzywa i zawijamy.
…kolację
Delikatne kotleciki kukurydziane
Przygotujmy odsączoną puszkę kukurydzy konserwowej lub podobną ilość ziaren ugotowanej wcześniej kukurydzy w kolbach. Do tego przyprawy wedle uznania oraz sól i pieprz (polecam wersję z bazylią), 2 jajka i odrobinę mąki. Białka jaj ubijamy na pianę, dodajemy resztę składników, w tym mąkę – ilość do uzyskania konsystencji dosyć zwartej. Kotleciki powinny być lekkie i puszyste, mąki nie będzie więc dużo. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy krótko z obu stron. Podajemy z dowolną surówką.
Co otrzymujemy? Pełnowartościowe danie, zawierające białko jajka oraz bardzo ciekawą fakturę kotletów – lekka chmurka z całym ziarnem kukurydzy do chrupania w środku.
Paluszki z parówkami - Obiad dla dzieci - Gotujmy.pl
Sałatka selerowo-kukurydziana - ugotuj.to
tyle ...ale wiekszosc to na cieplo...
eeeehh i jak tu corci przetlumaczyc teraz , ze nie ma zajec !
Tymek spi ja sacze herbatke....chyba nie musze nic robic...???
Jeny79 - oooo to mi stracha narobilas teraz...bedzie sprawdzac jutro nasz spacerowke jak pogoda dopisze i zdam relacje...mam nadzieje, ze znajdziesz czas na czestsze pisanie

ja wszystko robie jak Tymek spi...albo maz wroci z pracy, ciezko cokolwiek zrobic inaczejo, bo owszem posiedzi na lezaczku czy polezy na macie ale mamusia obok musi byc