mamartusia
Fanka BB :)
Krystianmartin, ja wciąż będę trzymać kciuki. 

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)

;-) i każdej kibicuję

i ona pamiętam kupiła bransoletki jonowe QS ...
mamartusia, jak tam wypadł Twój ostatni wykresik?

Pytasz o najniższy poziom w sensie norm? Poziom D3 powinien wynosić minimum 30 ng/ml, poniżej 30ng/ml włączają się niekorzystne mechanizmy metaboliczne, w tym znaczne osłabienie wchłaniania wapnia w jelitach (choć ja wapń o dziwo miałam w górnej granicy normy), poziom poniżej 20 ng/ml jest bardzo niekorzystny i może powodować wiele chorób. Ja miałam wynik 9 a siostra niemierzalny
(zaznaczone jako poniżej 4, widocznie takich wartości już nie mierzyli w laboratorium), u mamy (poziom 4) z powodu niedoboru D3 doszło do miopatii i zaniku mięśni, dla pracy mięśni optymalny jest poziom 25(OH)D3 - 40ng/ml. Warto znać poziom D3 również z uwagi na ciążę - jej obniżony poziom może negatywnie wpływać na rozwój i funkcję mózgu u płodu oraz w pierwszych latach życia dziecka, może spowodować np. autyzm, Krzyś też ma niedobór i suplementuję mu D3, zauważyłam po 3 miesiącach mega pozytywne zmiany w jego zachowaniu.