reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Czy można zajść w ciąże mając endometriozę???

Gatto ja właśnie jestem ciekawa czy już się obrócił, jutro idę na USG. Niby też szturcha mnie w żebra, ale głównie w boki dostaję:-)

reklama
Tere fere mnie tez. I przesuwa pupe z jedna na druga strone przez co mi robi na brzuchu takie gulki hahaha:-D

Cześć dziewczyny, ja już po wizycie, nie jestem zadowolona, uważam że zmarnowałam 130 zł plus 100 na paliwo.
Podobno w moim przypadku nie ma konieczności laparoskopii, robi się ją wtedy kiedy chce się zdiagnozowac przyczynę niepłodności, a u mnie już jest wiadoma lub jesli się usuwa torbiele, a na moje pytanie co jesli są ogniska endo uniemożliwiające implantację zarodka, lekarz na to że endo się nie da wyleczyć, jedyna szansa jest in vitro
unhappy.gif

Jedyne co potwierdził to to że mam zbić tsh, najlepiej żeby oscylowało około 1, oraz ze jak będzie in vitro to on by zrobił długi protokół, ale to akurat sama już wiem
sorry2.gif
Tuż przed mam tylko sprawdzić tsh i ponownie zrobić AMH. Żadnych dodatkowych badań, żadnych hormonów, immunologii, nawet nie zapytał o kariotypy
baffled5wh.gif

To była pierwsza i ostatnia wizyta. Usg zrobił od niechcenia bo się okazało że ja jeszcze nie robię ivf, nawet nie powiedział o ilości pęcherzykow, a ja już nie pytałam bo co mi ta wiedza da
baffled5wh.gif

Zastanawiam się jeszcze nad wizytą w Gyncentrum, i tak będe chyba tam podchodziła do ivf, nie wiadomo kiedy- moze w wakacje
embarrassed.gif
ale chyba pojade i wybadam podejście lekarza
sorry2.gif

Pytanie do Was, czy uważacie że przesadzam że tak chc zrobić laparo? Ja wiem że jak będe miec długi protokół to przez około 2 tyg bierze się lek na ewentualne złuszczenie ognisk. Ale ja nawet nie wiem jakiego stopnia mam endo:zawstydzona/y: żadnych objaw po za jedną torbielą:baffled:

giza, ciężka sprawa z tymi lekarzami. Kurczę, no wiesz, każdy przypadek jest inny... Ja trafiłam na zajebistych lekarzy i takich Ci życzę. Może spróbuj jeszcze do kogoś poleconego ale od endo...

Hej, U mnie jajniki czyste, dostałam już zastrzyki do stymulacji. Dziś tez było badanie nasienia i wyszło w morfologii 4% prawidłowych plemników. Jak pytałam lekarza jak wyniki (zanim je dostałam) to mi powiedział że prawidłowe. Martwię się tym. Wszystko inne ok. Niby norma prawidłowych jest pow. 4% ale to i tak malo. Mój znów gada że jak się mieści w normie to znaczy ze wszystko ok.

Gizas to co napisałaś to ci powiedział dr M..?? To jestem w szoku, może i się nie da uleczyć, ale czemu ci laparo nie chce zrobić to jestem w szoku:szok:

Tere fere jak po wizycie?? mialas dzis??? maly jest na pole position??

Giza ja chyba czegos nie rozumiem, masz torbiel endo i nie chca ci jej usunac??? no w szoku jestem:szok::szok::szok:

Sony kurcze juz blizej niz dalej i skoro lekarz twierdzi ze te 4% jest ok to moze trzeba mu wierzyc, co??

GizaS straszni są ci lekarze interesuje ich tylko kasa, żeby zarobić na in vitro reszta ich nie interesuje. Ja uważam, że laparoskopia przed in vitro ma sens tak samo jak zrobienie badań genetycznych i hormonalnych. Lekarze wiedzą, że jesteśmy zdesperowane i wydamy każde pieniądze żeby mięć dziecko. My postanowiliśmy, że zanim podejdziemy do in vitro wykonamy wszystkie badania, nie zrobimy in vitro w ciemno.

reklama
Tak Sony, byłam dziś na wizycie u dr. M, cytuje "nie ma sensu leczyć endometriozy, jesli chce zajść w ciąże to tylko ivf" dodał że zawsze są minimalne szanse na naturalsa:baffled: Mój M też ma morfologię 4%, to jest dolna granica, nie jest źle ale wszytsko zalezy z jakiej ilości 4 % jest prawidłowa , bo jak z kilkudziesieciu milionów to i tak jest spora żółnierzy gotowych do spotkania z komóreczkę;-)
Gatto, torbiel miałam 4,5 roku temu i wtedy migem trafiłam na blok, spartolili zabieg bo nawet nie oszczedzili skrawka jajnika zeby choć trochę zwiększyć rezerwę komórek, na laparo sam się zdecydowałam, bo mam już dość, nikt mi nie chce pomóc tylko doi z kasy, a ja już w długach zaczynam tonąc, to ju trwa ponad 4 lata, teraz tez mi nikt nie chce pomóc przed kolejnym ivf, nawet żadnego dodatkowego badania nie każą robic:crazy: sama zauważyłam po ivf ze mam TSH prawie 3, prof. r to pominął, za dwa tygodnie zrobię kontolę, kariotypy sama załatwiłam, mam juz naprawde tego dośc, myślałam że po konsultacj z dr. Mańka będe pogodniej nastawiona a jest jeszcze gorzej.

Polecany jest tez dr Horak z Bytomia, ale ja juz mam dośc tych lekarzy, każdego mam poleconego, z dobra opinią a bagatelizują u mnie podstawowe problemy, w sumie poza lactovaginalem na PH nikt mnie przez 4 lata nawet nie chciał leczyć:-(

Kachna podzielam twoją opinie, dąże do laparo, chciałabym na nfz, bo kasę wole przeznaczyć na ivf, ale chyba nici z tego, a nie będe się kładła byle gdzie na stół:-( Dzisiaj dr powiedział że tylko potrzebne mi bedzie swieze TSH i AMH, pytam się o prl, progeseronie a on na to ze to nie potrzebne:no:

Do góry