reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy wasze dzieci też tak chorują/chorowały w żłobku?

Tak. Ale ja nie uznaje kataru za chorobę. Wiem, że część matek by mnie zjadła za to, ale moje dziecko chodzi z katarem, z kaszlem też o ile jest to kaszel poinfekcyjny i nie przeszkadza mu w funkcjonowaniu. Nie chodzi tylko jak ma gorączkę albo męczący kaszel. Jesteśmy pod opieką laryngologa i alergologa - wszyscy mówią, że to norma. Alergolog ostatnio mi tłumaczyła, że taki ciągły katar może być spowodowany budowa anatomiczna jego nozdrzy i zatok i nic z tym nie zrobię.
Ostatnio bylam z moim u okulisty i tam znowu babka pytała, kiedy ostatnio był chory i powiedziala, zejak najbardziej uznajemy nawet sam katar. My nawet na placu zabaw idziemy w inne miejsce jak widzę, że dziecko obok ma gile i brzydko kaszle.

reklama
Tak. Ale ja nie uznaje kataru za chorobę. Wiem, że część matek by mnie zjadła za to, ale moje dziecko chodzi z katarem, z kaszlem też o ile jest to kaszel poinfekcyjny i nie przeszkadza mu w funkcjonowaniu. Nie chodzi tylko jak ma gorączkę albo męczący kaszel. Jesteśmy pod opieką laryngologa i alergologa - wszyscy mówią, że to norma. Alergolog ostatnio mi tłumaczyła, że taki ciągły katar może być spowodowany budowa anatomiczna jego nozdrzy i zatok i nic z tym nie zrobię.
dokładnie mam takie samo podejście.

Przy dużym katarze to ja też dziecko zostawiałam w domu. Ale mokry kaszel potrafiła mieć przed 3 miesiące. Osłuchowo czysto, alergii nie ma. Ja tego nie uznaję za chorobę.

Moja akurat lądowała w szpitalu bo prawie każdy katarek w ciągu kilku chwil zalewał uszy 🤷‍♀️

Przy dużym katarze to ja też dziecko zostawiałam w domu. Ale mokry kaszel potrafiła mieć przed 3 miesiące. Osłuchowo czysto, alergii nie ma. Ja tego nie uznaję za chorobę.
Ja lekkiego kataru, który nie utrudnia funkcjonowania, też nie uznaję za chorobę. Tak samo jak kaszel po chorobie został, a dziecko w ogóle na chore nie wygląda. Ale jak dochodzi osłabienie to już inaczej. Zresztą uważam, że widać po dziecku, kiedy jest chore. Zachowuje się inaczej.

Moja akurat lądowała w szpitalu bo prawie każdy katarek w ciągu kilku chwil zalewał uszy 🤷‍♀️
U nas każdy katar konczy się dusznościami i powrotem do sterydu 🤡
Takze taki, gdzie dziecko nie wygląda wcale na chore. Zdiagnozowane - po prostu ma nadwrażliwe oskrzela.
Dlatego zwiewamy od katarków jak najdalej, nawet jeżeli inne dziecko wygląda ba zdrowe, albo (jak ostatnio wmawiala mi matka w piaskownicy) dziecko jest uczulone na piasek.

dokładnie mam takie samo podejście.
U nas każdy, najmniejszy katarek to spływająca wydzielina po tylnej ścianie gardla I notoryczny kaszel w pozycji leżącej - dziecko sie wtedy wybudza, czasami nawet zdarzyło sie jej zwymiotować jak wypiła mleko i zaczelo ja męczyć jak zasnela. Także u nas niestety każda woda pod nosem kończy sie tak samo, niby bez antybiotyku i gorączki, ale kaszel nie pozwala funkcjonować, a przede wszystkim spac 🤷🏼‍♀️

U nas każdy, najmniejszy katarek to spływająca wydzielina po tylnej ścianie gardla I notoryczny kaszel w pozycji leżącej - dziecko sie wtedy wybudza, czasami nawet zdarzyło sie jej zwymiotować jak wypiła mleko i zaczelo ja męczyć jak zasnela. Także u nas niestety każda woda pod nosem kończy sie tak samo, niby bez antybiotyku i gorączki, ale kaszel nie pozwala funkcjonować, a przede wszystkim spac 🤷🏼‍♀️
Nie wspomnę już ile trwa pozbycie sie tej spływającej wydzieliny 😅

Dzięki za odpowiedź, doceniam :) u nas to na szczęście tylko infekcje górnych dróg oddechowych, najczęściej bez gorączki czy innych atrakcji ale kaszel wtedy w nocy gwarantowany az do wymiotow czasami.. natomiast wydzielina spływająca po tylnej ścianie gardla to u nas norma, nawet po infekcji 🫣
Moje dzieci nie uczęszczały do żłobka, starsza w przedszkolu choruje non stop, najczęściej gorne drogi oddechowe, nawet w czerwcu brała antybiotyk bo miała zapalenie oskrzeli ,młodsza od września zacznie chodzić i już boję się co będzie...

reklama
Moje dzieci nie uczęszczały do żłobka, starsza w przedszkolu choruje non stop, najczęściej gorne drogi oddechowe, nawet w czerwcu brała antybiotyk bo miała zapalenie oskrzeli ,młodsza od września zacznie chodzić i już boję się co będzie...
Dodam że starsze dziecko ma alergię na bylicę, orzech,ryż i jabłko... hardcore

Do góry