reklama

czym doprawiacie potrawy waszych maluchów?

Temat na forum 'Roczniaki i dwulatki' rozpoczęty przez pie-czarka, 8 Czerwiec 2010.

  1. pie-czarka

    pie-czarka Aktywna w BB

    ze względu na nadciśnienie mojego męża postanowiliśmy się całą rodziną przestawić na zdrowsze odżywianie -m.in. unikanie tłustych i słonych potraw. staram się więc używać w kuchni ziół, ale zazwyczaj jest to tylko mój wypróbowany zestaw (słodka papryka, koperek, bazylia). a wy czym przyprawiacie potrawy waszych dzieci, żeby im smakowały i jednocześnie były zdrowe? trochę sie boję, że jak zaserwuję małemu jakieś danie z czosnkowym posmakiem, to mi zacznie grymasić nad talerzem :zawstydzona/y:
     
  2. kakakarolina

    kakakarolina Moderator

    Zdecydowanie polecam lubczyk najlepszy moim zdaniem zioło w kuchni :) od 4 miesiąca dodaję
     
  3. reklama
  4. Mama Helenki

    Mama Helenki i Aniki :D

    Moje dzieci przyzwyczajone do czosnku :-p A jak przyrządzam spaghetti dla moich pociech to stawiam na estragon :tak: Ale żadko gotuje osobno, dzieci jedzą razem z nam :tak: A co do soli to używam jej raczej symbolicznie.
     
  5. rikapa

    rikapa Gość

    ja też gotuje dla całej rodziny hmm sól używam ale najwięcej używam papryki słodkiej i czosnku :-)
     
  6. iiizis

    iiizis Aktywna w BB

    niektóre dzieci bardzo lubią czosnek :) chociaż ja jak byłam mała, to czosnek był dla mnie be. można starać się tak komponowac posiłki aby nie były mdłe.. dodawać trochę pora, z przypraw to pietruszka, listek laurowy, słodka papryka... możesz też uzyć tych takich veget natur, one z tego co się orientuję, nie zawierają soli i żadnych sztuczności a to już skomponowane wysuszone warzywa prosto do użycia :)
     
  7. anka26_x_07

    anka26_x_07 Mama Laury :)

    Ja nie gotouje spacjalnie dla corki je wszystko co my.
    W kuchni uzywam wszystkiego ale z umiarem sol niby nie zdrowa ale nie wyobrazm sobie nie solonych ziemniakow:baffled: wiec uzywamy jej symbolicznie.Czosnek, papryka, pieprz, koperek, oregano, estragon, lisc laurowy, zilel angielskie
     
  8. ola652

    ola652 Mamusia Adrianka!

    u nas podobnie sol tez do smaku a poza tym oregano/bazylia papryka czosnek tymianek, pietruszka magi koperek przyprawa gyros pieprz kwestia przyzwyczajenia mały je wszystko ;)
     
  9. pie-czarka

    pie-czarka Aktywna w BB

    a do czego dodajesz lubczyk? bo mi się on głównie z rosołem kojarzy (i chyba jest afrodyzjakiem).
    estragonu jeszcze nie używałam, tej vegety natur też jeszcze nie - normalną vegetę mam jak najbardziej w kuchni i używam jej do zup. a co do czosnku to może macie racje - może niepotrzebnie przesadzam i się nastawiam, że mały od razu go nie polubi - będę go wprowadzać małymi kroczkami :)
     
  10. reklama
  11. Mama Helenki

    Mama Helenki i Aniki :D

    I to jest sedno sprawy, powolutku, po kolei i maluch zacznie jeść wszystko to co domownicy :)
     
  12. mamjakty

    mamjakty styczniówka 2009

    U nas w rodzinie zdecydowanie za dużo używało się gotowych mieszanek przypraw i soli - jak nadszedł czas wprowadzania nowych pokarmów mojej córci zmieniłam i nasze nawyki żywieniowe :tak:Soli jak najmniej, lubczyk jak najbardziej do zup, sosów (smakuje mi jak maggi a nie jest słone :-)), zamiast maggi używam też sosu sojowego w nie jakichś dużych ilościach, tak delikatnie, natka, koperek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, czerwona papryka, cebula, czosnek - dużo można by wymieniać :-) Córcia obecnie je rzeczy naszych, już bardzo rzadko gotuję coś specjalnie dla niej - chyba, że np mamy bigos, schabowego - wtedy robię jej coś lżejszego ;-) Doprawiam przeróżnymi ziołami, soli daję bardzo malutko albo wcale. Nauczyła się jeść ziemniaki/ryż/kaszę/makaron ugotowane w wodzie nieosolonej i takie lubi i póki co nie zmieniam tego ;-)
     

Poleć forum