Produkty nie zalecane podczas ciąży
Ryby.
Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. Mogą zawierać one metale ciężkie oraz inne pierwiastki pochodzące z zanieczyszcznonego środowiska.
Ryby, których należy unikać:
· okonie
· szczupaki
· sandacze
· miętusy
· wątróbki z dorsza, innych ryb
· węgorze
· surowe owoce morza
· ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże
Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:
· ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
· potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
· łososie morskie, oceaniczne
· ryby hodowlane
· sieje
· śledzie, poch. z połowów oceanicznych
· świeże ryby, z renomowanych wędzarni
· surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji
Mięso
Unikaj:
· surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj
· wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.)
· tatara, surowego, mielonego mięsa
· nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane !
· uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów
· zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone !
Mleko i sery
Bez ograniczeń można spożywać:
· sery żółte
· białe
· topione
· Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka
Należy unikać:
· niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych
miękkich i półmiękkich serów pleśniowych (camambert, gorgonzola, brie)
to znalazlam w necie,buziaczki