Dziewczynki ja mam kilka pytań do doświadczonych porodem mamusiek.
1.Czy lewtywa jest obowiązkowa,czy boli,czy wykonuje ją położna czy trzeba samemu .Jak długo trwa wypróżnianie po lewatywie??
2.Czy obowiazkowe jest golenie krocza ?
3.Czy można pić nie tylko wodę podczas porodu,np.jakieś napoje energetyzujące ?
4.Opłate za znieczulenie dokonuje się na ip czy dopiero po porodzie ,
5.Czy zdażyło się Wam prwie stracic przytomność lub po prostu zemdleć podczas porodu np.z bólu?
6.Czy oprócz zzo są podawane jeszcze inne leki przeciwbólowe ,rozkurczowe minimalizujące ból,mialyscie coś podobnego podawanego?
7.Lepiej wybrać sale pojedynczą(dopłacić)czy mieć współlokatorkę na czas porodu.Nie mogę się zdecydować ,po prostu na takiej jedynce będę sama a na dwójce z drugą kobitką i zawsze można się podtrzymywać na duchu.
Jak będziecie kochane miały czas to z góry dziękuje za odpowiedz na moje pytania.Całuje
Postaram się odpowiedzieć, przynajmniej na podstawi swoich doświadczeń, mam nadzieję,że pomogę.
ad.1 Lewatywa nie jest obowiązkowa, nie boli, ale do przyjemności nie należy. U mnie wykonywała ją położna i cieszę się,że się na nią zdecydowałam. Wypróżnienie chwila moment.
ad.2 Całego nie tylko przy ewentualnym cięciu. Ja na wszelki wypadek sama się ogoliłam.
ad.3 mi na porodówkę nie pozwolono wnieść jedzenia, tylko wodę. Ale już dziewczyny tutaj pisały,że warto wziąć jakieś landrynki czy coś małego słodkiego,żeby energii sobie dostarczyć.
ad.4 Ja miałam zzo ze względu na bardzo dłgi poród i sami mi dali bez opłaty. Nie w każdym szpitalu wogóle można to kupić, muszą być medyczne wskazania. Musisz się dowiedzieć w szpitalu, w którym będziesz rodzić, jak to u nich wygląda.
ad. 5 tak zdarzyło się, ale ja miałam na prawdę ciężki i długi poród
ad.6 ja nic nie dostałam, tylko na rozszerzenie rozwarcia żel, masaż szyki- ręczny, oksytocyna na skurcze, ale to wszystko potęgowało bol, a nie minimalizowało
ad 7 jeżeli nie rodzisz z osobą towarzyszącą, to bym brała dwójkę, ale jeżeli z kimś, to sama.