reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dolegliwości ciążowe

Famme bardzo Ci wspolczuje na prawde,miejmy nadzieje ze okaze sie wszystko ok, bardzo Ci tego zycze i napisz szybciutko co i jak
mnie tez plecy zabiaja i cos mi duszno i ciezko na piersiach, Gabi miala racje--teraz to dopiero sie zacznie jazda

reklama
Famme ja też bardzo Ci wspołczuje-ale już kilka dziewczyn ma cukrzyce ciążową -dieta i regularnosc -daj znac po lekarzu co i jak....

Famme- witaj w klubie słodkich mamuś.
Moja reakcja na wiadomość o cukrzycy ciążowej była identyczna jak Twoja, też bardzo się przestraszyłam, nigdy nie spodziewałam się czegoś takiego.
Teraz jestem już obcykana w temacie, wystarcza dietka, 4xdziennie pomiar cukru tzn na czczo i po 3 głównych posiłkach. Co do dietki to też nie jest taka straszna, ale to zależy od organizmu, nauczysz się sama, zobaczysz że to nic strasznego. Co do wad i komplikacji z dzidzią to jeśli będzie się przestrzegać diety i nie pozwalać na skoki cukru nie masz się co martwić. Powodzenia kochana

dzwoniłam własnie i mam wizyte jutro na 11.30 - pocieszające ze podeszli do tego z powagą i dali mi tak szybki termin. Bo jak czytałam w necie to dziewczyny sie czesto skarżyły ze dostawały terminy po 2-3 tygodniach!!!
gosiaczku a jaki miałas wynik po glukozie?

kochane,
pojawił sie nowy lek dla kobiet w ciązy i karmiących na przeziębienia i związane z tym stany podgorączkowe. Jest to syropek z malin i czosnku ( brzmi ochydnie wiem) o nazwie *spam*. Nowośc na rynku wiec w aptekach jeszcze moze byc malo dostepny ale warto popytac co nie.

Witam ciężarówki :-) Ja jeszcze przed świętami miałam zrobione obciążenie glukozą. Na czczo wyszło mi 76 mg/dl, a po 1h 140 mg/dl. Troche mnie lekarz też przestraszył bo pytał sie czy ktoś w rodzinie chorował na cukrzyce, a z tego co ja pamiętam to nikt. Powiedział mi, że gdyby po 1h wartość ta zwiększyła sie nawet o 0,5 mg/dl to było by bardzo prawdopodobne, że mam cukrzyce ciążową. Na szczęście nigdzie mnie dalej nie wysyłał, ale bardzo chciałabym sie dowiedzieć na czym polega ta dieta cukrzyków? Czy możecie o niej coś więcej napisać? Pozdrawiam
[url=http://www.suwaczek.pl/]
dff3a6b057.png
[/url]

Famme ja po obciążeniu 75g glukozy po 2 godzinach miałam wynik 233. Diabetolog była zdziwiona że dano mi do wypicia od razu 75 i pobrano próbkę krwi z palca, tłumaczyła mi że tak nie powinno się robić. Ale i tak mam za wysoki wynik.

Ewa 1983- dieta cukrzycowa głównie olega na ograniczeniu cukrów tzn, trzeba to kontrolować glukometrem bo każdy organizm reaguje na zjedzone produkty inaczej. Ja jem w sumie normalnie tylko mniej słodzę napoje typu herbatka czy kawka, nie jem bananów, nie mogę zjeść naraz więcej niż 1 małą mandarynkę, tylko muszę odczekać godzinkę, podnosi mi cukier także barszcz czerwony a i tym samym buraczki więc to całkowicie wyeliminowałam. Trzeba troszkę poobserwować swój organizm przez parę dni nierozstając się z glukometrem, ale nie jest to takie straszne.

No to już sie domyślam skąd mam takie wysokie stęrzenie. Od czasu gdy zaszłam w ciążę bardzo często mam ochote na słodkości. Zdarza mi sie nawet wieczorami otworzyć puszke z mandarnynkami czy brzoskwiniami w syropie, a co do słodzenia to też chyba bede musiała ograniczyc bo 2 łyżeczki cukru w herbacie i słabej rozpuszczalnej kawie to chyba za dużo. Trzeba będzie ćwiczyć silną wole!

reklama
Ewa a masz glukometr?? Bez niego to ciężko sprawdzić poziom cukru w krwi.
Ja właśnie miałam też taką ochotę na słodkie zanim się dowiedziałam o cukrzycy że szok, potrafiłam zjeść 5 pączków naraz, wypić całego dużego kubusia, zjeść 3 banany, masakra.....

Do góry