agao, przepis dla Ciebie:
Pierogi leniwe
-50 dag sera twarogowego,
-3 jajka,
-3 łyżki mąki,
-4 dag masła do polania,
-3 łyżki tartej bułki
-sól
Ser wycisnąć praską lub zmielić w maszynce. Dodać jajka i mikserem lub
drewnianą pałką utrzeć składniki na puszystą masę.
Posypywać przesianą przez sitko mąką, mieszać od boków i dna naczynia ku
środkowi, tak jak miesza się ciasto biszkoptowe.
Kluski kłaść łyżką do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 3 min. w naczyniu
odkrytym. Wyłączyć gaz i naczynie na chwile przykryć.
Odcedzone z wody podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem lub ze
śmietaną.
Mozna rowniez odgrzewac (odsmazac) na sklarowanym masle.
agao-niekiedy trzeba dodać trochę więcej mąki, wszystko zależy od sera, ciasto nie może się za bardzo kleić! dasz radę!!
