• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Dzień zapłodnienia

Generalnie wiek ciąży określa się na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki, na USG bierze się pod uwagę również wielkość pęcherzyka i CRL płodu do wyliczenia wieku. Kilkudniowe rozbieżności są zupełnie normalne, mi na początku ciąża z USG wyszła o 1 dzień starsza, a po drugim USG termin porodu wyliczony z OM na 2 sierpnia przesunął się do 30 lipca.

reklama
Czyli wychodzi ze ostatnia miesiączkę miałaś 15 grudnia, a zapłodnienie 17 lub20 grudnia? Jesli tak to by oznaczało ze to nie była miesiaczka ( spadek progesteronu, złuszczenie śluzówki macicy) tylko krwawienie srodcykliczne ktore często pokrywa sie z owulacja.
Cyt: W ramach rozwiewania mitów, chciałabym rozprawić się z następującym: czy można zajść w ciążę w trakcie miesiączki? To pytanie ciągle się powtarza. Oczywiście nie, bo w trakcie miesiączki nie dochodzi do owulacji. Można zajść w ciążę w wyniku współżycia podczas miesiączki, ale to tylko w bardzo krótkich cyklach, w których owulacja jest już 6-7 dnia cyklu – plemniki mogą i tyle przetrwać. Można też zajść w ciążę w wyniku współżycia w czasie krwawienia śródcyklicznego, które często jest krwawieniem okołoowulacyjnym albo owulacja następuje tuż po nim. Problem w tym, że bardzo często na oko te krwawienia niczym się od siebie nie różnią. I tu pojawia się kolejny plus metody objawowo-termicznej, a w szczególności termicznej. Dzięki pomiarom temperatury zawsze wiemy, czy dane krwawienie jest miesiączką czy nie, z tego powodu, że miesiączką nazywamy wyłącznie takie krwawienie, które jest poprzedzone minimum trzydniową fazą wyższych temperatur.

Nie sugeruj się datami z USG, bo wystarczy minimalny ruch dziecka i pomiar się zmienia.
Ja w obu ciążach nie miałam ani jednego USG, które by się pokrywało z terminem porodu wyliczonym z OM ;)

M
Nie sugeruj się datami z USG, bo wystarczy minimalny ruch dziecka i pomiar się zmienia.
Ja w obu ciążach nie miałam ani jednego USG, które by się pokrywało z terminem porodu wyliczonym z OM ;)
Masz racje
Ale ja np nie pamiętałam daty ostatniej miesiaczki i urodziłam według usg w 40+1,
Usg pokazywało datę poczęcia 13 marca w niedziele, i w niedziele wieczorem dostałam pierwszych boli, w poniedziałek rano było po wszystkim😁 .
Zreszta we Francji nikt nie zwraca uwagi na ostatnia miesiączkę, nikt z tego daty porodu nie oblicza.

Mnie z daty miesiączki wychodził 14 październik ale kobitka już na usg stwierdziła, ze rozmiar maluszka wskazuje ze będzie tydzień wcześniej. A ja znam dokładnie date poczęcia bo akurat w tym miesiącu do seksu doszło tylko raz a ja przez przypadek zapamiętałam kiedy. Wiec data z miesiączki może ale nie musi pokrywać się z rzeczywistością.
Tez nie mieszkam w Polsce. U nas data miesiączki jest data orientacyjna ale do niczego nie zobowiazujaca.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry