reklama

....****....dzis na obiad było/bedzie...****....????

reklama
Sylwia, właściwie to wariancja na temat chilli con carne, ale bez fasoli, bo nie miałam wczoraj i dopiero dziś kupię i nie doostrzyłam, żeby Wojtek mógł jeść.

A robię tak: podsmażam na oliwie czosnek i cebulę, dodaję mięso mielone i chwilkę obsmażam na dużym ogniu, solę i doostrzam (może być pieprz, ale jeszcze lepiej chilli, albo inne "żyletki", może być też Tabasco), dodaję paprykę i jeszcze chwilę smażę, potem pomidory i duszę, duszę i duszę. Gotowe jest szybko, ale lepiej dusić dłużej to się "przegryzie" (ja wczoraj z godzinę dusiłam). A na koniec czerwona fasola (nie dodaję wcześniej, bo by się rozpadła) i kukurydza.
Zajadamy to z ryżem albo z kuskusem.
Mniam! Najlepsze następnego dnia, jak postoi, z ostrym się przegryzie.

Zrobiłam wczoraj porcję dla naszej trójki na dwa dni i ilości mniej więcej takie:
1 duży ząbek czosnku, 2 spore cebule, 3 papryki, pół kg mięsa, 2 puszki pomidorów (w sezonie oczywiście ze świezych), niecała puszka fasoli (ale może być cała) i syp-syp kukurydzy, żeby się ładnie komponowało kolorystycznie;-):-). A soli i ostrych przypraw - ile kto lubi.

Bardzo łatwo sie robi, tylko trzeba mieć chwilkę, żeby się poddusiło i przegryzło. Więc lepiej robić poprzedniego dnia.

Mamociku pychotka:-) muszę sobie takie amciu zrobić, oczywiście w wersji dla Wojtusia, bo ja pikantnego nie lubię;-):-D:-D:-D

Sylwia a daj przepis na tą sałatkę z kurczakiem:tak::-)

Sałatka ostatnio jest w takiej wersji

pierś z kurczaka, 2 pomidory, 1 ogórek, cebula (najlepiej dymka ze szczypiorkiem ale jak nie ma moze byc zwykła) przyprawa gyros z kotanyi, mieszanka sałat ja najlepiej lubuię roszponke i lodowa albo rzymską, sos knor balsamico

Pierś z kurczaka kroimy w kostke podsmazamy z przyprawa gyros, reszte rozdrabniamy według własnego widzimisie wrzucamy pierś mieszamy zalewamy sosem i wcinamy.

A chili con Mamoocik bedzie u nas jutro:-)

sałatka z kurczakiem jest mi znana..
a Mamoocikowy przysmak zrobie po powrocie z pl bankowo:tak:

dzis u nas cheesburgery(własnorecznie robione:-D:tak:ziemniaczki przypiekane i sos czosnkowy+korniszony..
na deser/kolację nalesniki z dzemem truskawkowym, bananami, kiwi i jogurtem owocowym

Sylwia dzięki za przepis , zrobię sonie w weekend :tak: a tak patrząc na twój jadłospis , czyżbyś znów była na diecie cud?:dry:;-):-)

u nas dziś łosoś z makaronem i surówką

u nas dzis obiadu wyjatkowo nie było;-)..zajadalismy sie jajecznia i tostami.

Ja pedze sie pochwalic, ze zarzuciłam sobie dietkę i jem tylko lekkie sniadanka i obiadki..ale np. miesko i warzywa..bez ryzu, ziemniaków i makarnu itd. i potem jedynie owoc i garsc otrębów. Duzo wody, kawe(niestety nie mogłam z niej zrezynowac-a probowałam:-(i jedna herbate z mlekiem + poł łyzeczki cukru
Udało mi sie zrzucic (przybrane odkad odstawiłam mała od piersi-od wrzesnia)2 kg!..w ciagu tygodnia:-p

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry