reklama
olka11135
Fanka BB :)
Witam. Zapewne był.kuz taki wątek ale nie mogę znaleźć. Czy któraś Mama może wypisać swoją listę formalności jakie należy załatwić po porodzie ? Byłabym bardzo wdzięczna![]()
Kiedyś miałam super grafikę na ten temat, ale niestety nie wiem czy znajdę. Jak się uda to wrzucę

Onaaa36
Też chętnie się dowiem dokładnie bo z tego co wiem na tą chwilkę to trzeba..
-Uznanie ojcostwa w Urzędzie Stanu Cywilnego (ja już to mam zrobione)
-Wybór imienia i nazwiska dla dziecka
-Rejestracja dziecka w Urzędzie Stanu Cywilnego
-Numer PESEL dla maluszka
-Zameldowanie
-Zgłoszenie dziecka do ZUS
-Opieka Zdrowotna – wybór lekarza pediatry, pielęgniarki i położnej środowiskowej
-Becikowe i zgłoszenie do ubezpieczyciela
-Zameldowanie
-Opieka Zdrowotna – wybór lekarza pediatry, pielęgniarki i położnej środowiskowej
93kora
mialam właśnie pisać,że zaraz wrzucę zrzut ekranuKiedyś miałam super grafikę na ten temat, ale niestety nie wiem czy znajdę. Jak się uda to wrzucę![]()
olka11135
Też chętnie się dowiem dokładnie bo z tego co wiem na tą chwilkę to trzeba..
-Zameldowanie
Tu warto podkreślić, że uznanie ojcostwa tylko kiedy nie mamy męża. W przypadku związku małżeńskiego idzie to z automatu
A jak to jestem z tymi urlopami
Urlop macierzyński składa się razem z wychowawczym ??
Nie. Najpierw składasz wniosek o macierzyński i rodzicielski. Wychowawczy (oczywiście zakładając że masz do niego prawo) składasz na min. 21 dni przed rozpoczęciem. Najlepiej wcześniej wybrać zaległy urlop choć pracodawca nie może Cię do tego zmusić
Onaaa36
Racja z tym uznaniem ojcostwa, źle napisałam. My mamy to ogarnięte bo właśnie jesteśmy przed ślubem.Tu warto podkreślić, że uznanie ojcostwa tylko kiedy nie mamy męża. W przypadku związku małżeńskiego idzie to z automatu
Nie. Najpierw składasz wniosek o macierzyński i rodzicielski. Wychowawczy (oczywiście zakładając że masz do niego prawo) składasz na min. 21 dni przed rozpoczęciem. Najlepiej wcześniej wybrać zaległy urlop choć pracodawca nie może Cię do tego zmusić
reklama
Lwica1410
No chyba że już ma się jakieś dziecko z uznaniem ojcostwa to kolejne idą na jego konto chyba, że zgłosi się kogoś innego.Racja z tym uznaniem ojcostwa, źle napisałam. My mamy to ogarnięte bo właśnie jesteśmy przed ślubem.