serdecznie ci dziekuje
Co do napiecia mięsniowego jest dobrze, tzn widze duża poprawe od czasu jak pzyjechalismy do domu. Piastki zaciskane sporadycznie, stópki wygladaja tez nie najgorzej, czesto zadziera duzy paluch u nogi do góry ( silny odruch babinskiego) ale nie wiem czy to jest patologiczne. Położony na brzuszku juz nie napina sie i nie unosi tak wysoko główki , a na poczatku było tak ze mało nie przewróciłby sie na plecki...asymetria był dość wyraźna na poczatku teraz juz nie widze .... odruch moro pozostał , juz nie tak nasilony jak wcześniej. Co do płaczu to i owszen ale wyglada mi to na kolki ...prężenie sie kurczenie i prostowanie nóżek stękanie...
Ciemiaczko jak zawsze ani nie wypukłe ani nie wklęsłe, rozmiar główki normalnie 36,5 cm nie zwiekszył sie w siatce centylowej wyglada ładnie ... co moge jeszce napisac .... przez telefon lekarz powiedział ze czasem tak jest u wczesniaków i owszem sygnalizuje to problemy neurologiczne ale nie zawsze... wylewów nie było , okulista nie stwierdził nic niepokojącego... trzeba czekac na konsultacje w klinice ( 1 wrzesien)byc moze ze ten efekt zanikinie do czasu wizyty a byc moze to taka jego uroda... no i tyle ...
Jutro spróbujemy zmienic termin wizyty na wcześniejszy , a w sobote spróbuje umówić sie z pediatra w londynie ( polska pani doktor chodzilismy do zniej z Mikołajem) No nie wiem co ma jeszcze napisac ... mały na rekach czy u taty na brzuchu potrafi przespac bite dwie godziny ale juz w kołysce marudzi....
O objawie Parinauda powiedział mi lekarz neurologa jak urodziłam mojego pierwszego wczeniaka , wtedy zdarzało sie ze oktawek tak spoglądał... okazało sie ze wszytko było ok ale teraz u Jeremka jest on dośc widoczny..
Dziękuje Ci Agnieszko serdecznie ... jak cos bede wiedziała to dam znac..
Mój Mikołaj ma 16 miesiecy ale nie potrafi naprzykład tak jak Franio nasladować samochodu... wogule ja widze o wiele wiecej umiejetności u Frania niz u Mikołajka a w klinice jego rozwój psychoruchowy okreslili na 18 miesiecy... mysle ze Franiu jeszcze nam pokarze .... Mikołaj boi sie głebokiego basenu

))))))