reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Ja nie wiem czy to 'ma' to efekt aparatów czy zbieg okoliczności. Zobaczymy..

Dorota, a co mówi dr Łada?

Bershka, na tym etapie sprawdza sie dziecko ilościowo a nie jakościowo. Podam Ci normy podawane przez naszą guru;-)
18m.ż - około 8 słów i tyleż produkcji dźwiękonaśladowczych; dopuszczalne zniekształcenia artykulacyjne.
21m.ż. - zasób słownictwa wyraźnie przekraczający 10 słów; konieczne pierwsze połączenia 2-elementowe /np. "mama da", "baba pa-pa", "tata brum", "to ne" itd./.
24.m.ż. - okres pierwszych pojedynczych zdań, które mogą być obciążone zarówno niedostatkami artykulacyjnymi, jaki i błędami składniowymi /"mama ja am". "tata pa-pa ne", "da baba to" itd
Do 3 r.ż. dziecko ma prawo odbiegać o 6 mies od tych norm i to tez jest w normie. Dopiero opóźnienie powyżej 6 mies jest powodem do niepokoju.
Jesli więc Kubus przy swoich 25 mies jest na etapie 19 mies to jest to tez ok.

reklama
Majka to SI u nas to teraz nic konkretnego, sama w domu dowrażliwiam, robię co mogę ale to nie wiele daje, w połowie października mamy pierwsze spotkanie z terapeutką i będzie się "tworzyć" opinia... Owszem, na pewno ma to duzo ze sobą wspólnego, ale... Na ostatniej ocenie u psychologa spytano mnie jak komunikuję się z dzieckiem... I zdałam sobie sprawę, ze praktycznie wcale :zawstydzona/y: pytam o cos Paulinkę, ona wskazuje wzrokiem, pytam ponownie ona znów patrzy w danym kierunku, potem na mnie i jak się zirytuje to krzyczy, znów zaczyna ze złości ciągnąć się za włosy :-( Dziś na spacerze pusciłam ją na trawę, potem wołałam kilka minut a ona zero reakcji,bawiła się suchym liściem. Odeszłam na 3 metry a jak się odwróciła i to zobaczyła zaczęła beczeć, wołam ją by przyszła a ona nic siedzi i beczy. Musiałam podejść, przytuliła się i nie chciała mnie puścić. Miałam ochotę wrócić do domu...

Agnieszko dr Łada dopiero 7.11, wczesniej nie było terminu:-( Ma ocenić ją na te 1.5 roku. Ocenę neurologa już ma, psychologa też. Boję się co powie, bo z jedzeniem jako tako ale reszta nie idzie w parze:-(

Vetka, b możliwe jest, że w ten weekend pojedziemy do Wrocławia po Bolusia:) Ale to narazie w 50% pewne, bo może przyjechac do nas teraz tez fotograf od artykułu, tzn cykac fotki do tego artykułu. Kurcze, ciągle podchodze do tematu jak do jeża..
Ale w razie czego moglibysmy się spotkac w ten weekend?

Aga, wstepnie tak. Masz mój nr telefonu? Poprostu wyslij smsa czy i kiedy bedzieci. Jesli tylko dam radę, to was "znajdę" i się spotkamy na chwilę:)

dziewczyny co z ta mową...kurcze no....mój mały nawija jak nie wiem ale po swojemu czyt po chinsku z arabskim ale czysto....mówi wyraźnie tylko pare słów....jak Was czytam to zastaawiam sie czy z nim nie isć i przebadac ta mowe ale gdzie i w jaki sposob badaja czy dziecko powinno juz cos mówić czy ma na to czas....poradźcie mi

Bershka moje mają prawie 2.5 roczku a też bardzo mało mówią Nikola lepiej ale Wiki ze względu na wady dużo mniej, nie idzie jej zrozumieć,raczej z mową określiłabym jej wiek na 1.5 roczku..
W sumie troszke bardziej rozkręciła się po założeniu drenów,mam nadzieje ze po przeszczepie zaczne ją rozumieć i zacznie w końcu próbować zdaniami krótkimi..
Wiki ma ciągle katar i wydaje mi się że przez to może jej się też zbierać płyn w uszkach i stąd ten niedosłuch...

FrankowaMama a czy próbowałaś zbierać 1% z podatku ??
My od tego roku zbieramy,uzbieraliśmy na 1/4 operacji zawsze to coś ...

życzę zdrówka jak najwięcej i trzymamy kciuki. Nasz maluszek tez jest wcześniakiem urodzony 22 czerwcz 2011 w 31 tydzień i tylko 1310g. wagi; dziś ponad 3 miesiace i od miesiaca jesteśmy w domu, było cięzko ale juz wychodzimy na prostą życczę Wam tego samego

Dzięki dziewczyny za dobre słowa.

Anulaa, gdyby nie 1% i pomoc fundacji to bylibyśmy w czarnej d..ziurze.

Ofca, Wam życze tego samego.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry