Rubi i jak deser? A tak w ogóle czytam ,ze robiłaś cycki w szpoinaku mojego przepisu,a ja sobie nie przypominam ,ze podawałam
i tak wertuje te posty do tyłu i chodziło o ten makaron tak? bo ja zapomniałam napisać ,ze te cycki trzeba pokroić i wtedy s sosem i makaronem wymieszać
No ale jak smakowało to git
W nagrodę kolejne przepisy na pyszności cośmy z Maćkiem w sobotę robili:
bajgle z serem
4 szklani mąki
40 g drożdży świeżych
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
ok. 20 dag żółtego sera
oregano
pieprz czarny
pieprz czerwony , jak nie to odrobina papryki ostrej
Sezam na koniec
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą. Gdy drożdże się rozpuszczą (mozna im pomóc rozcierając łyżeczką) dodajemy do maki, następnie olej. Mieszamy ręką i dodajemy stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy rękami,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser scieramy na tarce z dużymi oczkami i mieszamy z przyprawami. Po ok. 25 minutach (jak ciasto urośnie nieco) Robimy z ciasta kuleczki wielkości mniej więcej jajka. Kulki spłaszczamy i smarujemy każdą odrobiną oleju. Następnie należy rozwałkować kule na owale. Układamy nadzienie i zawijamy ruloniki. Ruloniki zlepiamy w kółka. Na koniec zanużamy kółka na sekundę w wodzie i obtaczamy w sezamie. Układamy na blaszce do pieczenia i czekamy około 10 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik do temp. około 160-180 C i pieczemy około 20 minut. Aż będą brązowe.
Wcale nie ma tak dużo roboty jak się wydaje.
oraz
ciasto 3 bit - naprawdę pyszne
wykładam blaszkę herbatnikami
potem kłade krem karpatkowy
następnie znów herbatniki
na to wylewam karmel - kajmak w puszce inaczej masa krówkowa,albo mleko skondensowane gotować 3 godziny w puszce
następnie znów herbatniki
a na koniec bita śmietana, około 500ml śmietanki 30 % ubijamy, a potem dodajemy żelatyne rozpuszczoną w goracymposłodzonym mleku, żeby było sztywno (ja dałam gotową ale w lodówie oklapła)
i można posypac startą gorzka czekoladą
K zjadł pół na raz
po czym powiedział,ze za słodkie
Rubi a jak lubicie szpinak to jeszcze coś dla Was:
Szpinak, który każdy polubi
1 kg szpinaku (hm mrożonego nie wiem ile,chyba paczka wystarczy,albo dwie żeby było bardziej szpinakowo)
30 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżki sosu pomidorowego (koncentratu)
2 łyżki oleju (około)
1/3 szklanki mleka
sól,pieprz
Szpinak płuczemy i kroimy niezbyt drobno. Cebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone, po chwili cebulę i czosnek. Podsmażamy 5-8 minut i dodajemy sos pomidorowy. Mieszając smażymy jeszcze około 2-3 minuty. Nastepnie dodajemy szpinak. Dokładnie mieszamy, dodajemy mleko, ryż i około 1 szklanki wody. Całość mieszamy, dodajemy sól,pieprz i przykrywamy garnek. Po około 5 minutach sprawdzamy, czy jest wystarczająca* ilość wody, jeśli nie ma dodajemy wodę i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut. Podajemy na ciepło. Smaczne jest z jogurtem naturalnym (gęstym)
* Szpinak powinien mieć konsystencję gęstego sosu. Wody więc dodajemy tyle, aby powstała niewielka ilość sosu. Zdjęcie dodam przy okazji.
Oraz pomysł na słodki obiadek:
kurczak curry w bananach - danie proste i szybko się je przyrządza
dla 2 osób potrzeba jedną podwójną pierś z kuraka, 2 większe albo 3 mniejsze banany, pieprz no i oczywiście curry.
pokrojoną w cząstki pierś smażymy na odrobinie jakiegoś tłuszczu, gdy zaczną się te kawałki rumienić dodajemy curry i pieprz a na sam koniec pokrojone w plasterki banany. można dłużej smażyć i banany się "rozmaślą" albo od razu wyłączyć gaz i będą w plasterkach. Do tego pasuje ryżyk i np. kukurydza
Danie oryginalne, proste i szybki przygotowaniu
Jeśli ktoś lubi kombinować w kuchni to polecam
Tego jeszcze nie robiłam,ale mam zamiar jutro.
No i ślinotoku dostałam