• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Głodny noworodek

Myslisz że serio tak malutko? Bo zgodnie z tym co słyszałam w szpitalu, 6 doba = 60 ml. Staram się odciągać jak najczęściej mogę, biorę suplementy itd.

Pamiętasz może ile odciągałaś pokarmu na tym etapie, skoro 60 to mało?
Wg mnie 60ml w tym czasie jest ok ale...Moja córka ma 2 tyg I jak zje mojego mleczka 90ml to chce dalej jesc i jest niespokojna, jak zje 90ml mm to dziecko odcina i najedzone zasypia 🤷‍♀️
Ja karmie głównie mm, 2-3 razy w ciągu dnia pociągnie z dwóch piersi ale wtedy i tak musi dopic mm...wiec moje dziecko będąc na samej piersi musiałoby na niej wisieć 24h na dobę.

reklama
Cześć,
6 dni temu urodziłam syna o masie urodzeniowej 4200g. Poród nagłe CC. Jest mi bardzo ciężko karmić piersią (krótkie brodawki), ale odciagam pokarm laktatorem. Dziś jest 6 doba i odciagam różnie, czasem 60 ml, czasem 80ml. Robię to regularnie, co 3h lub częściej. Piersi bywają ciężkie i ciepłe.

Ale mój syn się nie najada. Daje mu butelkę np 60ml, ma naprawdę mały przelew w butelce, staramy się wydłużać sesje, robić przerwy, odbijać w trakcie. Tylko, że mały to wypija i szuka dalej i się tak męczymy obydwoje, starając się zabawić smoczkiem. Mały nie ulewa, ładnie odbija.
Czasem na tylko bielenie ust i po karmieniu butelką i nie wiem jeszcze jak to skorygować. Miał podcięte wędzidełko, neurologopeda na kontrolę w przyszłym tygodniu.

Dokarmiam go po mleku z piersi niewielka ilością mm, tylko do oznak sytości. Robiłam tak w szpitalu po porodzie.

Co robię nie tak? Czy po prostu mamy takiego głodomora w domu i powinnam

Konsultacje laktacyjna mam w tym tygodniu.

Jeśli są już takie tematy, proszę polećcie wątki, ja nawet nie wiem jak to wyszukać.
A skąd wiesz, że jest głodny?
Dzieci lubią ssać. Pierś, smoka. Porcyjki 60, 80 są ładne.

300 ml jednorazowo tydzień po porodzie? Wow, chyba nie znam takiej matki, która miała taką laktację tylko po tylu dniach (nie wiem jak u ciebie, u mnie CC, więc może dlatego mi trudniej? Nie wiem). Imponujące.

I co, jak odciągałaś tyle razy dziennie, czyli 10, to w tych pierwszych dniach serio miałaś ponad litr mleka?
Bo pytam właśnie o ten początek.

Tak, dokładnie tak robię jak piszesz - nie karmię na siłę. Daje swoje co odciagne i w razie co wlewam do butelki po 20ml mm i próbuję z przerwami i odbijaniem, aż nie będzie miał ochoty na butelkę.
Na poczatku litra nie mialam, chociaz najwięcej odciągałam kolo 3 miesiąca, to wtedy było ponad 1,5l dobowo 🤣
Nocna sesja zawsze była dla mnie najłaskawsza, poranna też, za to popoludniowe i wieczorne już dawały marne ilości.

300 ml jednorazowo tydzień po porodzie? Wow, chyba nie znam takiej matki, która miała taką laktację tylko po tylu dniach (nie wiem jak u ciebie, u mnie CC, więc może dlatego mi trudniej? Nie wiem). Imponujące.

I co, jak odciągałaś tyle razy dziennie, czyli 10, to w tych pierwszych dniach serio miałaś ponad litr mleka?
Bo pytam właśnie o ten początek.

Tak, dokładnie tak robię jak piszesz - nie karmię na siłę. Daje swoje co odciagne i w razie co wlewam do butelki po 20ml mm i próbuję z przerwami i odbijaniem, aż nie będzie miał ochoty na butelkę.
Ja teraz urodziłam i dwa dni w szpitalu mleka jak na lekarstwo, na 3 dzien w domu włączyłam laktator i od razu ściągnęłam 140ml....tez jestem po cc wiec to roznie bywa, teraz juz nie sciagam bo nie chciałam sie bawić w mrożenie a mleko w lodówce mogło stać do 4 dni, wiec mialam tego za duzo...przystawiam mala 2-3 razy w ciągu dnia zeby sobie pila takze moje mleczko.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry