reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

GoToWaNiE na ekranie

reklama
No to ja podam przepis na risotto do dań mięsnych super proste, a więc:
Składniki, porcja na 2 os.:
-ryż parabolied Cenos 2 woreczki (b.dobry)
-3 średnie cebule
-4 ząbki czosnku
-vegeta
-curry
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu do tego wyciskamy czosnek, jak nie mamy małej praski do czosnku to kroimy go drobno. W tym samym czasie gotujemy ryż przez ok. 5 min. następnie przerzucamy go( bez woreczków!!) do cebulki i czosnku i podlewamy wodą ok. 1 szklanki tak żeby mógł się jeszcze napić, do smaku podsypujemy vegetkę no i curry. Pycha jako dodatek do piersi z kurczaka smażonego czy innych mięsnych dań. Ja to lubię nawet sam taki ryż wcinać:-)
SMACZNEGO!!!!!
 
Niesia wygląda baardzo apetycznie tylko to trochę pracy wymaga i czasu nie wiem czy Zosia mi da tyle żeby przyżądzić cos tak pysznego:-)
 
Ha-NN-aH nie pożałujesz, naprawdę :-). Zawsze to coś nowego ;-)

Pola
ja ten przepis miałam w ulubionych już od dawna i też się bałam że to dużo czasu wymaga, więc zwlekałam. Jednak nie tak strasznie długo trwa przygotowanie, tylko trzeba sobie dobrze rozplanować :tak:. Ja zrobię to jeszcze w sobotę na bank :-D:-D
 
hANNAH, specjalnie dla Ciebie, karkówka po mojemu.

Karkówkę( lub jakiekolwiek inne mięsko, ja robiłam też tak kurczaka i szynkę) nacierasz przyprawami, wg uznania, ja nacieram czosnkiem, papryką, ziołami i zostawiasz na godzinkę w lodówce. Mięso najlepiej pokroić na kotlety.
Potem pakujesz to do folii do pieczenia, na wierzch dajesz pieczarki (jeśli małe to w całości, większe, przekrojone na pół) i do tego świeża cebula, pokrojona w paski.
Wstawiasz to do nagrzanego piekarnika ok 200st na godzinę. I obiad sam się robi. Wszystko się ładnie upiecze i udusi, bez żadnego tłuszczu, mięsko jest mokre.
Ja do tego robię kaszę ( gryczana lub jaglana) i buraczki na ciepło. Pyszotka.
 
Bułeczki faszerowane

Smażymy starte na tarce pieczarki
Kajzerki nacinamy wzdłuż (od góry), ugniatamy środek po bokach.
Wkładamy do środka plaster sera żółtego a następnie usmażone pieczarki. Możemy dodać też popryke pokrojoną w malusienką kostkę (ja uwielbiam zieloną)
Na to wkładamy plaster sera żółtego i zamykamy dziurę. Bułeczkę moczymy w mleku, następnie 2 razy w jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony.

Pychotka a wygląda to tak

wol_error.gif
Ten obrazek jest przeskalowany. Kliknij tu, żeby zobaczyć oryginał (640x480).
dscn0372zr4.jpg
 
reklama
Do góry