reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

reklama
Tylko mnie przeraziło jak zobaczyłam że trzeba taki placek z drożdży piec ale w przepisie wygląda na prościutkie.Tyle że chyba ja zrobie z tych drożdży w proszku bo ze świeżych to nie wiem jak się odczyn robi ;-)
I piszesz ze robisz ciasta w keksówce.Bo ja jak robiłam to mi często zakalce wychodziły.A mam piekarnik z termoobiegiem i tam w instrukcji piszą że się nie nagrzewa piekarnika i kurcze czy może to jest przyczyna czy może żle ciasto przygotowuje:baffled:

Ja zawsze wsadzam ciasta do nagrzanego, chyba że pisze inaczej i zawsze wychodzą. Jak z termoobiegiem to troche niższa temperatura.
Tylko babeczek lepiej nie piec z termoobiegiem, ja osttanio piekłam i zostały "zdmuchnięte" w jedną stronę :)

A drożdzowego ciasta nie ma co sie bać. Tylko grożnie wygląda.
Ja kiedyś codziennie coś robiłam z drożdzowego, bułeczki, ciasta itp i do takiej wprawy doszłam że zawsze wychodziłlo. Ale ja ze świerzych drożdzy jakoś tych suszonych sie boje :) Ale to chyba tylko strach przed nowością. Bo tak jak miki pisze mają tą przewagę że mogą leżeć i leżeć.

miki
no ja właśnie nie wiem na jakie ciasto mam ochote, przejżałam tą stronkę z wypiekami (super stronka) i nie mogę się na nic zdecydować. Chyba zrobie to marchewkowe, bo nigdy nie jadlam a zawsze chciałam spróbować. na tvn style w jakims programie robili to ciasto z takim boskim kremem. ale niemoge nigdzie znależć podobnego przepisu

Hej Bebzonik a mogłabys podac przepis na te filety z kurczaka na porach oraz na roladki ze schabu bo napewno serujesz smaczne jedzonko :) swieta juz nie długo wiec moze cos przyżądze cos nowego pozdrawiam wszytskie wrzesniówki

bebzonik wklej od razu wszystkie przepisy, bo cala lista smakowicie wyglada :-)

ja tez poprosze przepisy na filety i schabiki

Bebzonik wkleisz nam przepisy na Twoje pyszności? :-)

Prosze bardzo:

* pomidory z zółtym serem i czosnkiem - moi goście uwielbiają

Składniki:
2-3 pomidory
15 dag startego sera żółtego
majonez
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz

Wykonanie:
Pomidory pokroić w plasterki i rozłożyć na półmisku.
Majonez, pieprzem i sól + utarty ser ( grube oczka ) i zmieżdżony czosnek wymieszać. Powstały sos wyłożyć łyżeczką na pomidory. Dla kontrastu można posypać na wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

* lazanie, robi się szybko i nie ma mocnych że nie wyjdzie

Wielkie Żarcie - Przepis - Lasagne z mozzarellą

lub szybsza wersja

http://www.wielkiezarcie.com/recipe17292.html

* może zupa serowa ( z mięsem mielonym ) szybka i efektowna

Wielkie Żarcie - Przepis - Zupa serowa z klopsikami

* mam tez fajny przepis na roladki ze schabu

Wielkie Żarcie - Przepis - Roladki schabowe w sosie grzybowo-czosnkowo-serowy

* aaa i mój ostatni hit : filety z kurczaka na porach pod pierzynka

Wielkie Żarcie - Przepis - Piersi z kurczaka zapiekane na porach pycha

* ryba po japońsku

http://www.wielkiezarcie.com/recipe9097.html

* sałatka z czosnkiem

http://www.wielkiezarcie.com/recipe30152.html

Jako mój faworyt polecam Wam filety na porach !

Smacznego!

Ostatnia edycja:
miki
no ja właśnie nie wiem na jakie ciasto mam ochote, przejżałam tą stronkę z wypiekami (super stronka) i nie mogę się na nic zdecydować. Chyba zrobie to marchewkowe, bo nigdy nie jadlam a zawsze chciałam spróbować. na tvn style w jakims programie robili to ciasto z takim boskim kremem. ale niemoge nigdzie znależć podobnego przepisu

Ja marchewkowe piekłam z tego przepisu Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem ale ten krem sobie odpuściłam, wcinałam z jogurtem waniliowym :) Zmiany takie zrobiłam że cukru dałam więcej (przez pomyłkę, ale okazało się że b. dobrze że się pomyliłam) :) i dałam po 2 garści posiekanych orzechów i rodzynek. Ciasto całkiem nieźle udaje piernika, ciężko się zorientować że jest ono z marchewki. Ja na Boże Narodzenie zrobię je i z satysfakcją będę patrzyła jak zajadają się piernikiem nie mając pojęcia co w nim jest :)
Nie piekłam innych marchewkowych więc nie mam porównania ale to jest przepyszne!

Dzieki dziewczyny.
bebzonik ja te piersi na porach juz robiłam, mam ten sam przepis:-)
Reszta przepisów podrukowana, jak nie teraz przydadza sie innym razem. Może rzeczywiscie zrobię lasagne..sama bardzo lubię, a gościom pewnie też będzie smakować...i zainspirowała mnie zupka serowa..
Przygotowania dopiero od soboty rano, bo jutro po pracy do fryzjera, zakupy i pewnie juz na nic nie bede miała siły..chyba że pomarynowac mięsko..

poszukałam i znalazłam to ciasto co w tv widziałam:
TVN to marchewkowo imbirowe.

tylko co oni maja na myśli jako twarożej śmietankowy? bo dla mnie twarożek to twaróg ze śmietaną.

Sernik Black Forest tego sernika chyba na swieta zrobie :)
Kostka Cappucino i to jeszcze.

Mam tez pytanie jak można twaróg zmielić? moja mama w maszynce do miesa mieliła, ale ja się jeszcze nie dorobiłam. może w blęderze? Macie jakieś pomysły?

reklama
Aniawos ja polecam strogonowa, pychota, robiłam na urodziny Majki, to wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły:-) i zawsze go możesz zrobić wcześniej, a potem odgrzać, ja podawałam z ryżem

Do góry