reklama

Grudniowe mamusie 2008

Z tego co czytałam to są różne opinie. Na pewno zalecane jest trzykrotne badanie USG (to możesz poczytać w necie), ale są też wypowiedzi, że USG można wykonywać częściej i że nie szkodzi dziecku. Jak jest naprawde tego nie wiadomo bo chyba nie ma żadnych wiążących wyników badań.

reklama
To i ja mam pytanie dotyczące spania. W jakiej pozycji najlepiej spać. Jestem przyzwyczajona do spania na brzuchu, póki co nie mam brzuszka ciążowego jest taki normalny, no może delikatnie zaokrąglony. Ale mam w sobie jakiś takie niepokój jak się położe na brzuchu czy nie zrobi dzidzi krzywdy:baffled:

Myszqa mam dokladnie to samo, jezeli chodzi o spanie:baffled:Zasypiam tylko na brzuchu, ale teraz juz nie moge, bo sie czuje, jakbym spala na jablku... Wiec mam pozycje embrionalna:-D
Co do usg, w Polsce mowicie ze jest trzy razy, u mnie w Niemczech lekarz mi robi za kazdym razem, teraz juz 5 raz, wiec jezeli by to az tak szkodzilo, chyba by mi tak czesto nie robil??

najlepiej spac na lewym boku. a co do usg to dokładnie niewiem ale gdzieś w gazecie czytałąm ze jakas para aktorow nie z polski :-) kupili taki sprzet i codziennie podglądali dzidziusia to juz przesada :-D

Właśnie przed chwilą po prostu MUSIAŁAM ugotować sobie zupę pomidorową :) I wreszcie, jak zjadłam, czuję się spełniona, haha. Mój mąz delikatnie puka się w głowę... ;)

Co do przesądów - to bzdury rzecz jasna, co najwyżej można się pośmiać. A jeśli chodzi o przewidywanie płci to ja znam dwie wersje (od babci ;) ): brzuszek bardziej podłużny, widoczny właściwie tylko z przodu, jak piłeczka = chłopiec, a okrągły, bardziej rozlany = dziewczynka. A drugi dotyczy smaczków, z tymże ja znam odwrotną wersję: jak ciągnie na konkrety to wróży chłopca, jak na słodkie to na dziewczynkę. Więc jak widać, co "kraj" to obyczaj. Co śmieszniejsze - w poprzedniej ciąży obie prognozy mi się sprawdziły, ciągnęło mnie na mięsko i konkrety i urodził się chłopiec, brzuszek też miałam "chłopięcy". Aaa, jeszcze jedno mi się przypomniało: wygładzona w ciązy cera = chłopak, odwrotnie = dzieweczka. Ja bym jednak traktowała to wszystko z przymrużeniem oka i na wesoło. Tu nie ma nieomylnych wytycznych.

Śpię na boku, choć normalnie też zawsze na brzuszku. W pierwszej ciąży ciężko mi się było przyzwyczaić, teraz jakoś zasypiam na boku bez problemów.

Na stronie Noworodek.pl jest strasznie śmieszny test przewidujący płeć opierający się na przesądach. Pytania typu: Twój nos w czasie ciąży wydłużył się czy został taki sam? No nie wiem, ja swojego nosa nie mierzyłam :-D Ale z mojego testu wychodzi 76% dziewczynka. Zobaczymy...

Podaje link

http://www.noworodek.pl/index.php?sm=1

dla mnie najgorszy był początek, gdy się dowiedziałam bo już w 4 tc moja budowa ciała się zmieniła więc jak tylko USG potwierdzilo się to wogóle nie mogłam się ułożyc a teraz mimo że mam wystajacy brzuch to zasypiam na brzuchu - tak jest mi najwygodniej, tylko że na dwa tygodnie zmieniłam łóżnko i to takie rozkładame łóżko więc po rozłożeniu ma wgniecenie pośrodku - wgnębienie i było mi bardzo wygodnie bo akurat tak się lokowałam w ten środek z brzuchem

apropos jedzenia to chyba na słodkie - wróżą dziewczynkę!!!
ja bym jadła non stop wypieki domowe i owoce a na mięso to czasem patrzeć nie mogę!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry