ja tez nie umiem spac w innej pozycji a nie boisz sie, ze to zaszkodzi dziecku?
Lux w pierwszej ciąży od zrobienia testu przestałam spać na brzuchu - tak psychika zadziałała. W drugiej spałam na brzuchu tak do 28tc i teraz też śpię
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ja tez nie umiem spac w innej pozycji a nie boisz sie, ze to zaszkodzi dziecku?
powiedzcie mi czy Wy spicie na brzuchu? brzuszek mam i kurcze kazdy gada, ze nie mam spac na brzuchu...nie wiem co myslec
Mi też wchodzą [emoji23][emoji23]Wiem ze nie mozna ale jem czipsy laysy solone.. nie moglam sie oprzec [emoji23]
Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
No to czym byś zastąpiła Octenisept jeśli chodzi o dezynfekcję siusiaka przed pobraniem próbki moczu? Przecież spirytusem go nie zaleję...Proszę:
Fenoksyetanol (phenoxyethanol) to konserwant powszechnie stosowany w kosmetykach dla małych dzieci (zwłaszcza w kremach przeciw odparzeniom) oraz proponowany jako jeden ze składników kosmetyków dla młodych mam i kobiet w ciąży.
Fenoksyetanol to tak naprawdę składnik w formie cieczy, który wyróżnia się mocnym, kwiatowym zapachem. Należy do grupy eterów, jest organicznym związkiem chemicznym. Lekko rozpuszcza się w wodzie i jest stosowany jako środek konserwujący, który przedłuża czas przydatności kosmetyków do użycia.
Składnik ten jest powszechnie stosowany. Naturalnie występuje w zielonej herbacie, ale do kosmetyków dodawany jest w wersji syntetycznej, powstającej w laboratoriach. Włączany jest do wielu kosmetyków znanych i cenionych marek. Nawet tych uważanych za bezpieczne, naturalne, chętnie polecane jako alternatywa dla mniej bezpiecznych „środków pełnych chemii”.
Uwaga, to szkodzi!
Fenoksyetanol jest zakazany w Japonii.
Liczne badania wykazały, że toksyczność fenoksyetanolu może powodować skutki szkodliwe dla mózgu i układu nerwowego, nawet przy umiarkowanym stężeniu. FDA ostrzega, że fenoksyetanol może powodować wyłączenie ośrodkowego układu nerwowego, wymioty i kontaktowe zapalenie skóry. Jednak tylko w sytuacji połknięcia, wdychania lub wnikania bezpośrednio przez skórę. Istnieją badania, które wskazują, że może być drażniący nawet w niskich dawkach, choć większość źródeł wskazuje, że w ilości 1% jest bezpieczny. Mimo to kontrowersje nie cichną.
W 2013 roku Francuska Agencja Bezpieczeństwa Lekarstw i Produktów Higieny (ANSM) zaleciła, by nie stosować fenoksyetanolu bezpośrednio na skórę pupy niemowląt i małych dzieci. Wskazała, by zmniejszyć dozwolone stężenie z 1% do 0,4%. Obecnie Francuska Agencja zaleca, by nie używać tego składnika w ogóle w kosmetykach dla dzieci poniżej 3 roku życia!
Tak kategoryczne postawienie sprawy zmotywowało inne organizacje do ponownego przeanalizowania działania fenoksyetanolu.Badania trwają…
Ja zaznaczyłam sobie go jako jeden z kilku który mi się podoba.Dobry wieczórOstatnio trochę zaniedbałam forum, ale staram się Was podczytywać i udzielać się w miarę możliwości. Byłam wczoraj z mężem w hurtowni artykułów dziecięcych i zakochałam się w jednym wózku <3 Anex, model Sport - kojarzy któraś? Ponoć został wózkiem zeszłego roku, ale możliwe, że już się w tym natłoku wózkowych informacji pogubiłam i pomyliłam modele...
ja sie opiekuje bratanica, ma dwa miecy, wszystko przy niej robie, przedtem tez pomagalam przy innych dzieciach w rodzinie i jakos tak mi to szlo, ale ze swoje to inaczej, mysle, ze dam rade 24 h z takim maluszkiemJa wgl nie wiem od czego sie zabracheheh. Dla mnie czarna magia. Mysle ze moja szwagierka troche mi podpowie co i jak i to szczególnie z nią będę jeździć na zakupy.. Ale powiem ci że przeraza mnie to wszystko a ten czas tak leci.. Kurde nawet się nie obejrzymy a juz będzie listopad, grudzień...
ja duzo wiem (tak mi sie wydaje) a pewnie bede na tel wisiec jak urodze hihi i bede mame i tesciowa meczyc pytaniamiDla mnie temat wyprawki to jakaś czarna magia (pierwsza ciąża). Koleżanka, która rodziła pierwsze dziecko w zeszłym roku mówiła mi, że wyprawkę kompletowała na podstawie filmików na You Tube. Oglądała kilkanaście filmików i wybierała pod siebie te rzeczy, które jej mogłyby pasować - z tego z mówiła większość rzeczy jej się sprawdziło![]()
No to czym byś zastąpiła Octenisept jeśli chodzi o dezynfekcję siusiaka przed pobraniem próbki moczu? Przecież spirytusem go nie zaleję...