reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudnióweczki u lekarza

Chciałam się wam trochę pozalic :( Byłam dzisiaj na wizycie. Artur w 32t2d ma prawie 1800g a moja szyjka wciąż jest miekka i się skraca, ma już troszkę mniej niż 2cm i dostałam skierowanie na jutro do szpitala. Lekarz powiedział że będę miała sterydy na płucka podane i zobaczymy co dalej, na szwy jest juz za późno i powiedział żeby się nastawić że poród bedzie prawdopodobnie szybciej niz zakładaliśmy i żeby się na to przYgotować. Mówił że 2 tyg musi mały jeszcze zostać w brzuszku i że ma nadzieję że dotrwamy do tego terminu... trochę mnie taki rozwoj przeraża. Któras z was miała już takie sterydy podawane?

Napisane na GT-S7560 w aplikacji Forum BabyBoom
Oj, to nie wesoło. Mam nadzieję, że maluszek jeszcze troszkę posiedzi w brzuszku. Te sterydy podaje się rutynowo w takim przypadku jak Twój. Czy czegoś się w związku z nimi obawiasz?

reklama
Obawiam się raczej ogólnej obecnej sytuacji a sterydy w razie czego wiem ze mają maluchowi pomoc w samodzielnym oddychaniu. Jakoś to do mnie nie dociera że to może być juz niedługo, cały czas mówiłam sobie że jeszcze mam duuzo czasu...

Chciałam się wam trochę pozalic :( Byłam dzisiaj na wizycie. Artur w 32t2d ma prawie 1800g a moja szyjka wciąż jest miekka i się skraca, ma już troszkę mniej niż 2cm i dostałam skierowanie na jutro do szpitala. Lekarz powiedział że będę miała sterydy na płucka podane i zobaczymy co dalej, na szwy jest juz za późno i powiedział żeby się nastawić że poród bedzie prawdopodobnie szybciej niz zakładaliśmy i żeby się na to przYgotować. Mówił że 2 tyg musi mały jeszcze zostać w brzuszku i że ma nadzieję że dotrwamy do tego terminu... trochę mnie taki rozwoj przeraża. Któras z was miała już takie sterydy podawane?

Właśnie takiego scenariusza boję się za dwa tyg bo jest prawdopodobny :/
A zatem nie bedziesz pewnie pierwsza i ostatnia!

Powodzenia i zadawaj relacje!
Będzie dobrze. Musi być!

Dziewczynki lezcie grzecznie oszczedzajcie sie i będzie dobrze. Ja z miekka i skracajaca sie szyjka chodze od 26 tyg. Tez mnie straszyli ze wcześniej urodze. A dzis zaczynamy 34 tydz. Zreszta cieszcie sie mozliwoscia podania sterydow na plucka. Mi nikt nawet nie zaproponowal. ZresZtą mam jeszcze jeden przykład. Kolezanka z sierpnia miala caly czas problem z szyjka. Pessar zakladany dwa razy bo sie zsuwal. Potem chodZiła z rozwarciem. Koniec koncow urodzila przez cc w 41 tyg bo nic sie nie ruszylo dalej. Izulka i kindzia tez chodza z rozwarciem juz kilka tyg.

W ogole Izulka jak po wizycie? Przeoczylam Twój wpis? Czy jeszcze nic nie dodawalas?

Dzis 12 pazdziernika Wizytuja:

- Tuiles
- Pajuinka
- Krasnal77

Kciuki mocne za Was dziewczyny i Wasze maleństwa

12 pazdziernik ( sroda) *9.00 - Tuiles
12 pazdziernik ( sroda) wizyta - Pajuinka
12 pazdziernik ( sroda) *17.00 - Krasnal77
13 pazdziernik ( czwartek) *9.00 - K8sad
13 pazdziernik ( czwartek) - majka23x
14 pazdziernik ( piatek) - Noemi87
17 pazdziernik (poniedziałek) - Elifit
17 pazdziernik ( poniedziałek) *10.45- badania +ktg - Olgi89
18 pazdziernik ( wtorek ) *10.20- Klarolina
18 pazdziernik ( wtorek) *10.30 usg - Aneta_ck
18 pazdziernik ( wtorek) - Lenam77
18 pazdziernik ( wtorek)* 18.30 - Nonkatoja
18 pazdziernik ( wtorek) - majka23x usg
19 pazdziernik ( sroda)- Ritia
24 pazdziernik (poniedziałek) - MamaNadii2
24 pazdziernik ( poniedziałek) - *14.00 - Antiope
24 pazdziernika ( poniedzialek) - Creativo
29 pazdziernik ( sobota ) - Lisiamama
31 pazdziernik ( poniedzialek ) *8.40 - Lola Lolitta
31 pazdziernik ( poniedzialek) - Zuzanna8704
2 listopad ( sroda) *9.00 usg - Joshi
2 listopad ( sroda) - usg - Olgi89
3 listopad ( czwartek) - Lenam77
14 listopad ( poniedzialek) - Elifit
15 listopad ( wtorek) - Zuzanna8704

Kogo pominelam przepraszam , proszę dajcie znac kto i kiedy wizytuje raz dwa uzupelnie

[/COLOR][/I][/B][/U]

B

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Dzis 12 pazdziernika Wizytuja:

- Tuiles
- Pajuinka
- Krasnal77

Kciuki mocne za Was dziewczyny i Wasze maleństwa

12 pazdziernik ( sroda) *9.00 - Tuiles
12 pazdziernik ( sroda) wizyta - Pajuinka
12 pazdziernik ( sroda) *17.00 - Krasnal77
13 pazdziernik ( czwartek) *9.00 - K8sad
13 pazdziernik ( czwartek) - majka23x
14 pazdziernik ( piatek) - Noemi87
17 pazdziernik (poniedziałek) - Elifit
18 pazdziernik ( wtorek ) *10.20- Klarolina
18 pazdziernik ( wtorek) *10.30 usg - Aneta_ck
18 pazdziernik ( wtorek) - Lenam77
18 pazdziernik ( wtorek)* 18.30 - Nonkatoja
18 pazdziernik ( wtorek) - majka23x usg
19 pazdziernik ( sroda)- Ritia
24 pazdziernik (poniedziałek) - MamaNadii2
24 pazdziernik ( poniedziałek) - *14.00 - Antiope
24 pazdziernika ( poniedzialek) - Creativo
29 pazdziernik ( sobota ) - Lisiamama
31 pazdziernik ( poniedzialek ) *8.40 - Lola Lolitta
31 pazdziernik ( poniedzialek) - Zuzanna8704
2 listopad ( sroda) *9.00 usg - Joshi
3 listopad ( czwartek) - Lenam77
14 listopad ( poniedzialek) - Elifit
15 listopad ( wtorek) - Zuzanna8704

Kogo pominelam przepraszam , proszę dajcie znac kto i kiedy wizytuje raz dwa uzupelnie

[/COLOR][/I][/B][/U]

B

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
17.10 pon. 10:45 badania + ktg
2.11 srod usg
Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Tak, ja w 24 tyg ciazy obecnej, i w 35 tygodniu z druga córką jak bylam w ciąży, nie wplynelo to na nią w żaden negatywny sposób. Sterydy nie sa czyms strasznym, pomagaja pluckom sie szybciej rozwinac. Nie martw sie. Dostaniesz 2 lub 4 dawki, codzien jedna. Zalezy ktory lek podadza. Ja mialam teraz dwie dawki celestonu, a w poprzedniej ciazy mialam 4 dawki, ale nie pamietam nazwy.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Obawiam się raczej ogólnej obecnej sytuacji a sterydy w razie czego wiem ze mają maluchowi pomoc w samodzielnym oddychaniu. Jakoś to do mnie nie dociera że to może być juz niedługo, cały czas mówiłam sobie że jeszcze mam duuzo czasu...

Kiedy mnie juz straszyli ze urodze wczesniej a tymczasem robie wszystko i trzymam sie 2w1 [emoji6] tez mam obecnie szyjke okolo 2 cm i nadal pół cm rozwarcia

Dziewczynki lezcie grzecznie oszczedzajcie sie i będzie dobrze. Ja z miekka i skracajaca sie szyjka chodze od 26 tyg. Tez mnie straszyli ze wcześniej urodze. A dzis zaczynamy 34 tydz. Zreszta cieszcie sie mozliwoscia podania sterydow na plucka. Mi nikt nawet nie zaproponowal. ZresZtą mam jeszcze jeden przykład. Kolezanka z sierpnia miala caly czas problem z szyjka. Pessar zakladany dwa razy bo sie zsuwal. Potem chodZiła z rozwarciem. Koniec koncow urodzila przez cc w 41 tyg bo nic sie nie ruszylo dalej. Izulka i kindzia tez chodza z rozwarciem juz kilka tyg.

W ogole Izulka jak po wizycie? Przeoczylam Twój wpis? Czy jeszcze nic nie dodawalas?

Nie dodawalam, bo nie mialam czasu, pozno wrocilismy bo bylismy jeszcze po poduszke i przescieradelko Szymkowi w Smyku (40 km w jedna stronę) i tak zeszlo.. wrocilismy to padlam do łóżka i spalam juz do rana az mąż pojechał do pracy, potem pakowala m corke bo dzis na wycieczke jada, pozniej musialam jechac zawieść dziewczyny do przedszkola bo musialam zaplacic za rytmike, i dopiero wrocilam przed chwila i zjadlam sniadanko i tak Was czytam powoli ;)

To tak: Szymuś wedlug wielkosci (biorac pod uwage glowke, brzuszek, kosc udowa) jest wiekszy, czyli wychodzi jakis 32/33 tydzien. Natomiast wagowo to chudzinka ledwo 1600 g [emoji4] Nie ma zle, lekarz mowi ze zacznie przybierac, wiec spokojnie, bo w tej siatce centylowej i tak jest na poziomie 70% [emoji6] W obu nerkach ma poszerzone miedniczki, i tym tez sie mamy teraz nie martwic bo wszystkie badania i tak dopiero mozna zrobic jak urodze i mamy sie nie stresowac tylko spokojnie czekac na poród :) pecherz moczowy w normie i wody plodowe tez, co swiadczy o prawidlowej pracy nerek. Przeplywy ok. Szyjka okolo 2cm, rozwarcie tak jak bylo. Smiejemy sie z mezem ze jak taka drobinka bedzie to jak urodze to maz bedzie musial jechac nakupowac mniejszych ubranek ;) ale to juz nie problem, zalezy od tego na jakim etapie urodze, a z tego co mowil lekarz raczej dlugo nie bedziemy czekac, ale jak to powrzechnie wiadomo, szyjka bywa fikuśna i moge doczekać nawet tego 38 tygodnia [emoji23]

reklama
Tak, ja w 24 tyg ciazy obecnej, i w 35 tygodniu z druga córką jak bylam w ciąży, nie wplynelo to na nią w żaden negatywny sposób. Sterydy nie sa czyms strasznym, pomagaja pluckom sie szybciej rozwinac. Nie martw sie. Dostaniesz 2 lub 4 dawki, codzien jedna. Zalezy ktory lek podadza. Ja mialam teraz dwie dawki celestonu, a w poprzedniej ciazy mialam 4 dawki, ale nie pamietam nazwy.

Przyjęli mnie rano na oddział, pobadali i dostałam tak jak napisałaś jedną z dwóch dawek sterydu. Oprócz tego 2amp magnezu i leże sobie. Wstępnie powiedzieli że po 3 dniach jak wszystko bedzie dobrze to wypiszą do domu więc jestem dobrej mysli że tak będzie :)

Do góry