reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

a to raczej jako dodatek do dania głównego

Zapiekanka z kalafiorem (i brokułami)

Składniki na 4 porcje (wg przepisu z gazety):
§ 800 g kalafiora
§ 500 g pomidorów
§ 2 ząbki czosnku
§ ½ pęczka bazylii
§ Pieprz, sól,
§ 3 łyżki masła

  • Kalafiora podzielić na rożyczki, dokładnie oczyścić. Włożyć do wrzącej osolonej wody i blanszować ok. 6min. Osączyć na sitku, przelać zimną wodą, odcedzić
  • Piekarnik rozgrzać do 200st. (z termoobiegiem do 180st)
  • Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię umyć i posiekać.
  • Przygotowane składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i rozłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch rozłożyć płatki masła. Zapiekać 15-20 min. Potrawę udekorować bazylią.

UWAGI:
o Dla urozmaicenia ja dodaję do kalafiora brokuły – w sumie pół kalafiora i pół brokuła – podzielona na różyczki. Do osolonego wrzątku wrzucam najpierw kalafiora, a po 5 min – dodaję brokuły i jeszcze gotuję razem 5 min. Potem osączam na sitku i wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Rożyczki układam naprzemiennie – trochę kalafiora, trochę brokułów – żeby ładnie wyglądało J
o Pomidory faktycznie warto oczyścić z „gniazd nasiennych”, bo jeśli się tego nie zrobi to całe danie potem „pływa” w sosie. Chyba, że ktoś lubi takie pływające zapiekanki J
o Oczywiście do pomidorów (4 duże pomidory) dodałam 3 duże ząbki czosnku, doprawiłam porządnie solą, pieprzem i dodatkowo przyprawą: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Myślę, że równie dobrze można pomidory doprawić ziołami prowansalskimi lub mieszankami przypraw do kuchni włoskiej (szczególnie, jeśli nie ma pod ręką świeżej bazylii)
o Tak przygotowane pomidory wykładam łyżką na kalafiory i brokuły (można też dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory ze słoika) – jeśli coś zostanie to rozkładam „po bokach” naczynia żaroodpornego.
o Wierzch posypuję startym parmezanem (lub serem parmezanopodobnym)

SMACZNEGO!
 
reklama
Dziewczyny, salatka ziemniaczana, to taka zwykla "imieninowa", co zazwyczaj jest na stole! Ale juz pisze,proporcje generalnie na wieksza miseczke:
6 wiekszych ziemniakow, 4 srednie marchewki, 4-5 jajek, 2 jablka, 1 wieksza cebule, sloik ogorkow , ja daje male korniszonki.
Ziemniaki i marchewke ugotowac w skorkach, jaja na twardo, marchewke i ziemniaki do miekkosci.
I wszystko kroje na mala kosteczke,uwaga!!! ziemniaki musza byc naprawde zimne, bo wam sie zrobi papka:baffled:
Jak juz pokroje, daje majonez, troche keczupu i musztardy do smaku, tak zeby sie wszystko razem "trzymalo"ale nie plywalo:dry:Sol, pieprz do smaku i salatka gotowa! Smacznego;-)
 
Zapiekanka ziemniaczana

1,5 kg ziemniakow
1 kg pieczarek
2 duze cebule
2 srednie pory
ok40-50 plasterkow chudej wedliny
kubek słodkiej smietany
kostka sera zółtego
sol, pieprz

Ziemniaki ugotowac obrane ale w całosci(najlepiej sredniej wielkosci)dobrze ostudzic. Pieczarki, cebule i por pokroic w talarki-razem usmazyc(posolic i popieprzyc do smaku).Ser zetrzec na tarce, a wedline pokroic w pasy. Gdy juz mamy tak wszystko przygotowane blache wysmarowac maslem i ciasno ukladac pokrojone w talarki nie za cienkie ziemniaki,na nie kolejno wedline, pieczarki polac smietana i posypac zółtym serem, na to nastepna warstwa znowu ziemniaki, wedline, pieczarki, smietana,ser. Mozna zrobic tylko z jednej warstwy ale z dwoch jest lepsza i trzeba pamietac zeby ziemniaki byly dobrze wystudzone i niezbyt cienko pokrojone a pieczarki mialy jak najmniej soku czy tluszczu, wtedy po zapieczeniu bedzie sie lepiej kroic i wyciagac. Zapiekac ok 20min az ser sie zarumieni. Smacznego!:-)
 
Wiem, że nie wszyscy lubią kaszę. Ja ją uwielbiam, a ponieważ jest bardzo zdrowa (najzdrowsza gryczana) i wskazana dla nas szczególnie w tym okresie, podaję taki oto przepisik:

Kasza gryczana zapiekana z białym serem

SKŁADNIKI:

- 25 dag kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka margaryny
- 30 dag białego sera tłustego lub półtłustego
- 10 dag śmietany 12-proc.
- 2 średnie cebule (biała i czerwona)
- 2 pory
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 30 dag pieczarek

PRZYGOTOWANIE: Na 1/2 litra wrzącej osolonej wody wrzucamy masło i kaszę. Mieszamy do momentu ponownego zawrzenia wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Na patelni szklimy pokrojoną w plasterki cebulę i białe części porów. Oddzielnie smażymy pieczarki. Ugotowaną kaszę mieszamy z rozdrobnionym serem, cebulą, porami, pieczarkami i pieprzem (pieprzu powinno być dużo, chyba że ktoś nie lubi). Przekładamy do natłuszczonej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 st.C). Po 20-30 minutach polewamy rozbełtaną śmietaną i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Biały ser, rozpuszczając się w kaszy, nadaje jej bardzo delikatny, leciutko kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się z jarzynami.
 
reklama
Do góry