Viki gratulacje dla Damianka! kiedyś mi coś obiecałaśale sie nie doczekałam....może się doczekam, co??
![]()
jak to magdalenka?????????pisałam!!!!!!!!!!!!!
na gg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i to juz bylo dawno....:-(
myslalam ze sprawa juz dawno załatwiona

haha sie usmiałam Paula.a wiec Valdi nie podróżuje statkiem tylko jego podróz konczy sie na lotach samolotem, pozniej albo wchodzi na statek jesli jest w porcie albo zawozą go helikopterem jesli jest gdzies na morzu.Viki gratuluję. Damian na prawdę superowy chłopak ;-)
No i tak się ciągle zastanawiam jaki cel mają te podróże na statkach V? Może gdzieś nie doczytałam
![]()
on jest chiefem - to jego stanowisko..coś jakby zastępca kapitana.skonczył studia w akademii morskiej
pracuje na statku w powiązaniu z platformą ktora stoi gdzies tam na morzu.
co robi? wszystko zalezy od tego na jakim jest statku , to znaczy jakiego charakteru jest statek.
kiedys był np. na badawczym, badania na dnie morza, , byl tez na statku ratowniczym przy platformie wiertniczej...mieli cos na zasadzie szpitala w razie czego...
teraz byl na statku który wspołpracował z jakas barka która kładła rury na dnie....
do jego zadan nalezy głównie kierowanie statkiem ma przed soba 5 komputerow, monitorów...kazdy cos innego wskazuje, musi pilnowac by w nic nie wjechac, utrzymac odpowiednia predkosc...glebokosc....obliczac wskazniki pogodowe....
na jego stanoowisku jest duzo papierkowej roboty...tworzenie map, obliczen, co dla mnie jest czarna magią. poza tym kieruje reszta ludzi na statku.
pokonczyl wiele kursów i np jest lekarzem statkowym hahaha ma kurs medyczny i gdyby cos komus sie stalo to on udziela pomocy....

najciekawsze jest to ze on na podstawie jakis tam danych , oraz na podstawie wyglądu chmur..nieba...moze obliczyc jak bedzie np przechodziła trąba powietrzna i jak ustawic statek by ich nie dotknęła...
kiedys pokaze wam zdjęcia. jak np przechodziło tornado kilka kilometrów obok statku...
to chyba wyjasniłam w miare jasno ..

a no i damian z wiersza zajął w klasie 1 miejsce i 5 maja idzie na konkurs szkolny!!!!!!!!!!!!1
Ostatnia edycja: