Reve
--> 24.12.2009r <--
bazylek to ja przybywam z pomocą, wklejam poniżej mini poradnik homeopatyczny dla kobitek w ciąży :-)
Na dolegliwości kobiet w ciąży
Wśród preparatów homeopatycznych przyszła mama znajdzie wiele takich, które mogą jej pomóc w pozbyciu się dolegliwości.
Na dolegliwości kobiet w ciąży
Wśród preparatów homeopatycznych przyszła mama znajdzie wiele takich, które mogą jej pomóc w pozbyciu się dolegliwości.
- Mdłości. Przeważnie dokuczają między 3. tygodniem a 4. miesiącem ciąży (skarży się na nie ok. 30 proc. kobiet). Ich przyczyną jest przestrojenie hormonalne i metaboliczne organizmu. Przy tej męczącej dolegliwości można stosować Vomitusheel S (czopki) lub Carominthe Lehning (krople).
- Zgaga. Powiększona macica uciska żołądek i jego zawartość cofa się czasem aż do przełyku, wywołując piekącą zgagę. Bywa, że dokucza ona niemal przez całą ciążę. Gdy kwaśne odbij ania i zgaga dają ci się we znaki, możesz sięgnąć po Gastricumeel (tabletki).
- Zaparcia. To typowy problem przyszłych mam. Progesteron, hormon bardzo aktywny w ciąży, rozleniwia jelita – ich perystaltyka, szczególnie jelita grubego, jest osłabiona. Zaparcia mogą jeszcze nasilić przyjmowane preparaty żelaza. Jeśli więc masz taki problem, homeopaci zalecają Nux vomica-Homaccord (krople).
- Hemoroidy. Szczególnie pod koniec ciąży często dochodzi do rozszerzenia żył odbytu. Powoduje to nieprzyjemne uczucie swędzenia, pieczenie, ból. Gdy zauważysz takie dolegliwości, wypróbuj Paeonia-Heel (tabletki).
- Ból głowy. Kobiety w ogóle częściej cierpią na bóle głowy i migrenę niż mężczyźni, co wiąże się z wahaniami poziomu żeńskich hormonów. W trakcie ciąży, gdy hormony szaleją, bóle głowy mogą się więc nasilić. Leki homeopatyczne na tę dolegliwość to Spigelon (tabletki) lub Spigelia-Dagomed 20 (granulki).
- Obrzęki nóg. To skutek przeciążenia układu limfatycznego (odpowiedzialnego za transport substancji odżywczych i tlenu do krwi oraz usuwanie toksyn), który podczas ciąży pracuje dla dwojga. Na obrzęki homeopaci polecają Lymphomyosot (tabletki lub krople).
- Przeziębienie. Nawet bardzo dbając o siebie, można zarazić się od kogoś w sklepie czy autobusie. Jeśli więc poczujesz, że coś cię bierze, wypróbuj Oscillococcinum (granulki). Ważne, by preparat zażyć już przy pierwszych objawach.
Leczy się na to antybiotykami co roku przez 3 mce i niestety dzieci nie może mieć. Tak więc jesteśmy w gronie tych szczęściar, co to miały lub niemiały to cholerstwo, lecz nie nosimy tego w sobie codziennie idąc przez życie!
To chyba mięli jakiś powód żeby tak sądzic... Ja się na tym nie znam więc polegam na nich, wiem, że opiekowali się mną bardziej niż trzeba było... Bardzo jestem im wdzięczna