reklama

Holandia

Ania cały dzień nie miałam czasu pomyśleć o drzemce:tak: Najgorzej wstać a potem już dzień leci:tak::happy:
Michaś już padł on też po południe nie miał czasu pospać:-) W domu był zajęty zabawą a na spacerku musiał wszystko oglądać:tak::-)
miłego wieczorku

reklama
dobry wieczor
my dopiero niedawno wrocilismy do domu, a wyjechalismy wczoraj ok 20 :szok:
w ciagu 24 godz zaliczylismy 2 imprezki, parapetowe i urodzinki i odwidzilismy czarna smoczyce z rodzinka :tak::-)
padnieta jestem jak kawka
Sencilla to wychodzi na to, ze ja z 2 jestem juz spozniona :-D
Anna przy storczykach obowiazuje jedna glowna zasada, lepiej przesusszyc niz przelac :tak: PO podlaniu, woda nie moze stac w doniczce, nadmiar wody nalezy wylac z doniczki badz podstawki bo w przeciwnym razie korzenie zacznac gnic. Mozesz im tez raz na 2 tyg robic kapiele wode, czyli wstawic doniczke do miski lub jakiegos innego naczynia podlac storczyka i pozwolic mu postac troszke w tej misie tak aby korzenie naciagnely sobie wody (ok 15 min) i pozniej storczyka odtsawiasz na swoje miejsce. Najlepiej robic to z rana bo w ciagu dnia temperatura jest wyzsza niz w nocy, podlewanie na wieczor zapewnia storczyka "zimne nozki" :-) ktore prowadza do marniecia rosliny. Podlewac najlepiej letnia przegotowana woda lub deszczowka. Nie wolno tez zalaz serca storczyka czyli stozka wzrostu - miejsca z ktorego wyrastaja liscie.
W zimie jak powietrze w pokoju poprzez ogrzewanie jest suche mozesz delikatnie zraszac liscie.
Aha i zmiana miejca storczyka powoduje opadanie kwiatow, tak samo jak owoce w jego poblizu o ile sie nie myle banan i pomarancza :szok::tak:
jakbys miala jeszcze jakies watpliwosci to pytaj :-)
jutro wstawie fotki moich obecnie kwitnacych i "kielkujacych" storczykow

ja juz sie pozegnam na dzis, ide troche odpoczac.
dobranoc spokojnej nocki

Agasta ty to zawsze oczytana jesteś ze wszystkiego!:-D
Mam pytanie i ja do ciebie i pewnie odpowiesz mi na nie wyczerpująco, przynajmniej mam taką nadzieje!:sorry:
A więc ostatnio rozmawiałam z holenderką na temat dzieci i ich adopcji w Holandii...doszłyśmy w koncu do takiego tematu....
Podobno tutaj w razie wypadku rodziców takich jak my- czyli mąż Polak i żona Polka- jeśli był to wypadek śmiertelny i żadne z nas nie przeżyło...dzieci idą do adopcji do rodzin holenderskich!:szok::szok::szok:
I rodziny polskie nie mają żadnych szans nawet sądownie odzyskać te dzieci np;gdyby moja siostra chciała podjąć się opieki nad nimi!:-(:eek:jest bez szans!:zawstydzona/y:
Jedyne co można zrobić żeby temu zapobiec jes podobno:eek::eek::eek:podpisanie w Geemente odpowiedniego dokumentu regulującego tą sprawę...:cool:

Czekam na inne wypowiedzi bo bardzo mnie ten temat nurtuje obecnie...zwłaszcza że my tak dużo podróżujemy i nigdy nic niewiadomo!:-(

Aniu mi to ani w głowie umierać:eek: ale wiesz jak to dzisiaj jest...szybko szybko chwila nieuwagi mojej czyjejeś...i...:sorry::-(
Wolałabym zeby moje dzieci zostały z rodziną! a nie w obcym kraju z obcymi ludźmi!:szok::-(

Aniahaven dokładnie tak jest jak powiedziała ci ta znajoma holenderka... tak stanowi holenderskie prawo... Aby przed tym się zabezpieczyć powinno się spisać stosowne oswiadczenie w obecnosci notariusza, cos w rodzaju ostaniej woli...

Dzięki Twiggless od jutra zacznę sie dowiadywać co i jak....:zawstydzona/y::tak:
Powiem wam szczerze że jak to usłyszałam to w szoku byłam...tylko dlaczego nikt o tym głośno nie mówi!?
Nikt z nas Polaków nie wie że takie prawo tu mają...:eek: i jak powinniśmy się przed czymś takim zabezpieczyć?:confused2::szok:

Aniahaven wiele osob nie wie nic na ten temat, nie dowiaduje sie nawet w tej sprawie a to dlatego ze "na nasz polski chłopski rozum" myslimy ze w takich wypadkach najpierw naszymi dziecmi zajmą sie nasi najblizsi... niestety holenderskie prawo w wielu przypadakach daleko odbiega od naszego polskiego...
tu inna sytuacja polskiej mamy holenderskie przepisy spowodowały że nóz mi się w kieszeni otworzył :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: NO CHORE SĄ TE PRZEPISY
Interwencja - INTERIA.PL - Holendrzy odebrali Polce dzieci

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry