reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Aniahaven mnie tez w ciazy odrzucilo od miesa, w sumie to nie tlye od miesa, co zapachu unoszacego sie podczas jego smazenia :confused: ale przeszlo mi pod koniec ciazy :-)
Co do mojego kontraktu to jescze nic nie wiadomo :-( ale wydaje mi sie, ze tym razem jeszcze mi przelduza, chciazby ze wzgledu na te tlumaczenia wlasnie
No i cos Ci sie pokickalo, bo mojej Claudi w zlobku nikt nie bije na sczescie :-D
Agnes szybkiego rozwiazanie zycze, powodzonka ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny problem u Nikodema w szkole zażegnany już dawno :tak: Był to rok starszy polak, który na moje oko naoglądał się za dużo filmów dla dorosłych lub gier komputerowych:no:. 6latek rzucał takimi zdaniami, że aż mi szczęka do kostek opadła. Niko mówił, że on ciągle w szkole po polsku przeklina. Niko zgłaszał wielokrotnie to juf , ale niestety nie przyniosło to rezultatów, więc juf poprosiła mnie abym sama porozmawiać z mamą Kuby. Mamusia ok 48lat (na moje oko) na to do syna, "Kubusiu naprawdę tak robisz, syneczku powiedz mamusi ...":szok: Niestety kochany Kubuś czuł się bezkarnie i nadal robił co chciał, więc dorwałam tego Kubusia kiedyś w szkole (bez mamy) i zrobiłam mu taki wykład, że od tej pory nawet do Nikodema nie podchodzi :-D:-D
Przykładowe zdania Kuby :
1. Zabiję Cię
2. Wrzucę Cię do ognia
3. Przyjdź o 11 będzie walka, zabiję Cię kur...a
i wiele gorszych.
Przez 2 miesiące Niko bał się spać w nocy i nagle nie chciał chodzić do szkoły (na przerwie się widują). My mamy problem z głowy, ale Nikodem mówi, że Kuba znalazł sobie kolejne ofiary :baffled:

Aniu już wisz kto zamieszkuje u Ciebie w brzuszku :confused:
Agnes ja również trzymam kciuki za Was :tak:
Sencilla co z Tobą, dlaczego się nie odzywasz:confused:
Beauty zapomniałam..., gratuluję otrzymania mieszkania :tak::tak: Ja już nawet nie liczę na spółdzielnię, bo jesteśmy 2 lata i wszystkie smutne minki mam :-(

Dzień dobry!

Agasta no pomyliłam fakt ale zaraz sprostowałam!:-D
Anetko to usg kiedy sie dowiem kto tam zamieszkuje:-) mam dopiero końcem kwietnia!:tak:
Beauty moje również!:tak:

Kochane jak tam wasze przygotowania na święta?:confused:Jakie plany kulinarne... bo ja co wymysle najchętniebym już zjadła:szok::-D....
Dziś knedle ze śliwkami na obiad bo mi sie po nocach śnią...:cool2:I jeszcze mam takie pytanie odnośnie babek wielkanocnych a raczej form silikonowych.Ktoś ma jakieś doświadczenie?:confused:

Miłego dnia!

Witam,
wreszcie jeden dzień wolny :zawstydzona/y:
Aniu ja widziałam śliczną babkę w C100 za jedyne 2,79 :tak::tak: Ja pomysłów kulinarnych nie mam, bo do Pl jedziemy jutro :tak::tak:, ale w poniedziałek już wracamy :tak:
Już 3 dzień odkładam zakupy i w taką pogodę nie chce mi się jechać. Oliwierka już nie mam w co ubierać, wszystkie ciuchy się "wstąpiły" czyt Oli urósł :tak::-D
Oliwierek od miesiąca ogląda bajki po niderlandzku i mówi kilka słów :tak: Czasem zdania 2 wyrazowe:tak:. Najlepiej wychodzi mu zdanie "colade is lekker" nie mówi chocolade tylko colade, ale nasza sąsiadka go zrozumiała, najbardziej była zdziwiona jak Oliwierek ją przywitał "Hallo mevrouw":-D Dziewczyny ja go też troszkę uczę, czy dobrze robię:confused: Nie chcę mu też namieszać, ale mówię mu zawsze zdanie po polsku, a następnie po niderlandzku. Chcę, aby było mu łatwiej jak pójdzie do kinderopvang czy voorschool :tak:
Aniu ale mi narobiłaś smaka na knedle :tak:

Hej!

Anetko u nas nie ma C1000:zawstydzona/y::-( bo go przerobili na AH:wściekła/y:...
Mój Erni też mówi zdania do dzieci na ulicy typu ik heb ijsje:-D a nawet udało mu sie wytłumaczyć wychowawczyni w Kinderkober ze w ciąży jestem:szok:!
Pani do mnie na konsultacje przyszła i niesmiało zapytała czy to prawda bo nie wie czy to zmyślone!:-D:-D:-D
Poza tym Erni spędza całe dnie między Holendrami,tv ogląda więc mu język wchodzi!
W szoku byłam jak on sobie super radzi jak go podsłuchiwałam podczas lanchu z hol. dziećmi...pomimo że Karina była z nim cała czwórka szwargotała!:szok::eek::-D

Anetko ale ci dobrze że zobaczysz sie z rodzinką... my zostajemy oczywiście ale ja z pełną werwą biore sie za przygotowania!Od jutra...:sorry::-)

Poza tym stwierdzam że nasze forum umiera, chyba wszyscy pojechali...:nerd:
Co tu takie pustki?:rofl2:

Cześć

No i pogoda się rypła... Dzisiaj wózka nie mogłam uprowadzić... tragedia ten wiatr. Mam nadzieję, że święta będą jakieś bardzie ludzkie. Byłyśmy z Inią na świetlicy, objadłyśmy się sałatek, jajek i ciast i pękam teraz a Inga śpi...

Aneta, my z Ingą nie rozmawiamy w domu po Holendersku. W domu mówimy po polsku a w przedszkolu ma mówić po holendersku. Puszczam jej bajki po holendersku i je rozumie, w przedszkolu mówi zdania po hol. Wiec nie jest źle. Dzieci szybko łapią, i my nie mamy potrzeby jej do tego przygotowywać. Radzi sobie świetnie sama.
A co słodkiego Kubuisia jest bezbłędny... nie wiem co ci rodzice w domu robią, ale to już patologia.

Ages, co u Ciebie? Czuję, ze już "po" :-)

Aniu, Bira mój Oliwierek niestety nie ma w ogóle styczności z językiem niderlandzki, od ok miesiąca ogląda bajki. Chcę, aby w przedszkolu potrafił powiedzieć, że chce np siku :tak:

dzien dobry
ja dzis zaliczylam "biurowy dzien " i tak sie rozpedzilam z tlumaczeniem, ze o 13:30 nie mialam juz co robic i poszlam na swoj dzial :szok::-D
Aniahaven ja mam formy silikonowe i jestem bardzoz adowolona. Wytrzymuja temperatury od - 40 do 200 st C :tak: latwe w utrzymaniu i nie sa wcale drogie :no:
ostatnio kupilam 3 kubusiowo puchatkowe dla claudusi :-D
Agnes czyzby juz?
Aneta ja mowie do claudii po polsku nawet jak anrold jest w domu, a jak jestemy u kogos to wtedy po holendersku zeby nie miala metlika w glowie. ale u nas jest inna sytuacja niz u was, bo tatko holender. Poza tym polskiego jezyka claudia moze sie nauczyc tylko i wylacznie ode mnie, bo nie ma u nas niestety polskich szkol :-( a holenderskiego nauczy sie sama z siebie, tata holender, chodzi do zlobka no i raz w tyg jest caly dzien u tesciowej a ta nawija ze :szok: :-D
Ale powiem wam, ze claudia poki co to mowi wiecej po polsku niz po holendersku :szok: mama, tata, baba, pic, daj, chodz... ale za to rozumie w obu jezykach doskonale :-D

Agasta my w domu wyłącznie po polsku!:-D Kiedyś sie bałam że będą wielkie problemy z językiem w szkole u Karinki ale na szczęście wszystko jest super i oboje sobie radzą dzielnie!:tak:
Ja ciasto jedno zarobiłam teraz 3 dni muszę odczekać, a jutro zamierzam forme silikonową kupić i upiec babkę i zmielić ser na nsernik...zeby mi wszystko na koniec nie zostało!
U nas świecenie jajców w tym roku o 18.00:szok::szok::szok: strasznie późno i to jeszcze po mszy, więc nie wiem czy Erni wytrzyma to wszystko bo on straszny śpoch ostatnio!:-D
Co na kanapę sieda po 18.00 to wstaje już rano!:-)

Agnes trzymamy kciuki jak to JUŻ!:cool2:

Dobranoc...

reklama
Agasta ja też do Oliwiera mówię tylko po polsku, bo przecież sama dobrze nie znam języka:no:, ale np Oliwier ogląda bajkę i powtarza wyraz np lekker to ja mu tłumacze jak jest po polsku i podaje przykładowe zdanie najpierw w języku polski, a następnie niderlandzkim. Jeśli widzę, że on zapamiętał jakiś wyraz to tłumaczę. Oli już się chyba przyzwyczaił i jak coś zapamięta to przychodzi do mnie i powtarza wiele razy ten wyraz który zapamiętał :-)
Myślę, że nie mieszam mu w głowie, no bo tłumaczę mu tylko wyrazy, które on zapamiętuję:tak:
Z Nikusiem często bawimy się w naszą ulubioną zabawę "zgadywanki po niderlandzku":-D On mówi po niderlandzu wyraz a ja odpowiadam po polsku co on oznacza i tak na zmianę:tak:

Ja dziś wybrałam się na mega duże zakupy, musiałam uzupełnić Oliwierkowi szafę :tak: No i ostatnie pranie wstawiłam o 21:00, więc czekam aż wybierze, aby rozwiesić, bo jutro pakowanie :tak::tak: Część już spakowałam:tak:
Jutro jeszcze do pracy i 4 dni wolnego :tak::-):tak:
Agnes co u Ciebie:confused:

Do góry