• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

dobry :)

i co smakowały rogaliki z kawką??? bo mi tak:tak:

Aneta Ania : przepisuje Wam przepisk Olguni
około 1 kg mąki
30dkg margaryny - przetopić i wystudzić
3 żółtka + 2 całe jajka - wymieszac i dodać
1 śmietene (ja uzylam 200ml slagroom)
3 łyzki cukru
7 dkg drożdży (ja uzyłam tych proszkowych Dr Oetker zielone opakowania - Gist Levure - wsypcie 2 paczuszki)
i troche zapachu (np wanilia)
wszystkie składniki ze sobą połaczyć i wymieszać,
ciasto wyrobić i wrzucić do zimnej wody, żeby wypłynęło
(mi osobiscie nie wypłyneło... a trzymałam je w tej wodzie ok 20 min)
po wyciągnieciu jeszcze zagniesc, podsypywac mąką i rozwałkowywac,
nadziewać dzemem lub powidłami
zawinete ułozyłam na blaszce i posmarowałam tymi niezużytmi białkami i posypałam odrobinką cukru...
piec w 200st ok 20 min, w zaleznosci od piekarnika...
ja sprawdzałam czy sa gotowe obserując ten posypany cukier, jak się rozuscił i przyzłocił a boki zarumieniły to wyjełam i juz były gotowe...
SMACZNEGO

reklama
Aniu bardzo mi przykro z powodu dziecka Twojej koleżanki:-(:sad::hmm::no2::frown:
twiggless dziękuję za przepis:tak:
Już myślałam, że zrobie te rogaliki dziś, a niestety nie mam drożdży i zapachu waniliowego, nawet nie wiem gdzie tego szukać jak to się nazywa? Chyba drożdże o których pisze twiggless widziałam w Jambo, ale pewna to ja nie jestem.

Oli obudził się o 6:20, więc znów sie nie wyspałam:no:

Powiedźcie mi jak jest wykładzina po holendersku, bo szukam na stronie ikea.nl, wpisuje voering i niestety nic nie ma, źle wpisuję? Dywany znalazłam, a wykładziny nie:crazy:
Miłego dnia życzę

Olgunia wiem, wiem, że znajdę drożdże w każdym sklepie spożywczym, tylko chodziło mi, że nie wiem jak tego szukać w supermarkecie, tam gdzie mąka?proszek do pieczenia?
Już wiem jak są drożdże po holendersku Gist levure czy jakoś tam:tak:

mam do was pytanie: czy wózki titanium baby są faktycznie holenderskie ?? gdzieś znalazłam na necie, że holenderskie to one są jedynie na allegro, a w rzeczywistości w Holandii ich nie znają :szok:

Aneta ty to jestes szybka kucharka...:-):tak:
Jak wychodziłam z domu to pytałaś o przepis a jak wróciłam to rogaliki juz gotowe!:-D
A propos drożdze ja kupuje takie prawie jak polskie w tureckim sklepie...
A ty Anetko jakich uzyłaś tych w proszku?
Takiego mi smaka narobiłyście, że ja też napieke na weekend...
Ile wychodzi z tej proporcji?:-D:rofl2:
A poza tym mam pytanko?Jak wstawiacie te zdjecia na bieżąco np;z kawą albo rogalikami?:zawstydzona/y:
Jakieś instrukcje dacie - ja do takich rzeczy jestem....lewa.:sorry2:
My za to odwiedziliśmy kinderboederij i zaliczyliśmy 2-godzinny spacer w lesie!
Mały sie wyspał a mama nazbierała samych prawdziwków...:-D:-D:-D
Teraz będę zakładać je do wieczora...Baba to sobie zawsze robote znajdzie!;-)
Gingeros na twoje pytanie nie potrafie odpowiedzieć....:szok::-D
Pozdrawiam wszystkie...

reklama
jakie cudne rogale!! Anetko, mozemy sie wprosic? :-D
Dziewczeta, dotarl do Was moj mail?
Ma-Rita, czy moglabym Cie poprosic, abys zerknela na pismo, ktore do nas przyszlo z jakiegos urzedu? Mamy zaplacic 120 euro i nie wiemy za co.. :( Wyslalabym Ci je na maila,dobrze? bardzo bym Ci byla wdzieczna za pomoc... :zawstydzona/y:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry