Tak, dokladnie tak jest. Ja ma corkę zapisaną na cały dzień, bo pracuję od 7.00 do 16.30. Odbieram ją w granicach 17.15-17.30 a płacić musze do 18.30 bo do tej godziny przedszkole jest otwarte. Równiez jeśli dziecko jest chore, to zglaszam ten fakt, ale placic musze i tak.
Nie wiem natomiast jak jest w przypadku urlopu, bo moja chodzi do przedszkola dopiero od lipca i w zasadzie dlugiego (2-3 tyg) urlopu jeszcze nie braliśmy....
Kinderbijslag to takie polskie "rodzinne", wypłacane jest co trzy miesiace, zawsze w styczniu, kwietniu, lipcu i pażdzierniku i zawsze za kwartał do tylu. Czyli w styczniu płacili za pażdziernik, listopad i grudzień. Na jedno dziecko jest to jakies 180€ i wzrasta co kilka lat w zależności od wieku dziecka. Juz nie pamiętam teraz czy fakt narodzin musialam zgłaszać sama do SVB czy zrobil to belasting w momencie zarejestrowania aktu urodzenia w gemeente...
Kindgebonden budget wyplaca belasting co miesiac i zależy od od zarobku. To taki "dodatek" na dziecko. Im mniej zarabiasz tym wiecej dostaniesz.
jesli jesteście oboje z mężem/partnerem na faście to macie o niebo lepiej. Z tego co zdążyłam się zorientować czesto jest tak, że każde z rodziców umawia się z szefem na jeden dzień wolny od pracy, który poświęca na opieke nad dzieckiem. Spotkałam się juz z tym, że np matka miala wolne środy, a ojciec piątki. Reszte tygodnia (pon,wt,czw) dziecko spędzało z opiekunka lub w KDV