reklama

Idą Święta!!!

Hehe no tak coś dla dużego i małego Martynko.

Ja to nie wiem co kupię mężowi na gwiazdkę.
Nie mam pomysłu.

Za to sobie sprawiłam płaszczyk na urodzinki i komplet czapka + szal :-D

reklama
No tą ksiazke to juz jakis czas temu miałam mu kupic, wiec teraz dostał już jako na Mikołaja :-) he he

A ja sobie sprawiłam 3 sweterki z allegro zamówiłam :-D

Więc jak obiecałam - oto przepisy na ciasteczka kruche i pierniczki - robi się szybko i wychodzą przepyszne.

Pierniczki​

- 1/2 szkl. miodu
- 10 łyżek miękkiego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika

Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wałkować na grubość 3 mm i wycinać kształty.
Wyłożyć na blachę ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 10 min - ciastka musza być wypieczone.
Ozdobić lukrem - 1/2 szkl cukru pudru aby był lukier gęsty.

CIASTECZKA KRUCHE​

- 1 kg mąki
- 2 szkl. cukru pudru (może być zwykły wtedy proporcja 1 i 1/2 szkl.
- kostka margaryny Kasia
- 5 żółtek i 1 całe jajo
- proszek do pieczenia cały
- cukier wanilinowy cały
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany (dodać można nawet 4 czy 5 bo ciasto "zabiera" przy mieszaniu)

Składniki włożyć do miski i zagnieść. Jak się dobrze sklei to po kawałku rozwałkowywać na grubość taką jak pierniczki czyli 3 mm.
Piekarnik nagrzany do 170 st C i piec aż się zrumienią.

ŻYCZĘ SMACZNYCH WYPIEKÓW :-)

Dobra przyznaje się bez bicia nigdy nie piekłam pierniczków:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: Ale ale podjełam ku temu pierwsze kroki tzn wydrukowałam przepis:-D:-D:-D i zakupiłam foremki do wykroju ciasteczek:-p:-p:-p Teraz mi powiedzcie ile czasu wczesniej je piec??? Jak długo moga leżeć??? I czy trzymać je w jakimś specjalnym pojemniku czy można w zwykłym plastikowym z zamknięciem?
ehhh

A ja jeszcze nie wiem co kupimy Szymciowi....może laptopa zabawkę?? albo cymbałki??

Kaka - z listem do Mikołaja to nawet nie wygłupiaj się... i tak dostaniesz rózgę:-) a do Hanki to jakiś mały "Hanek" by Wam się przydał ...

szczerze nigdy nie byłam na wagarach:no::no::no:
Boziu, ja to chodziłam regularnie;-)
Dobra przyznaje się bez bicia nigdy nie piekłam pierniczków:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: Ale ale podjełam ku temu pierwsze kroki tzn wydrukowałam przepis:-D:-D:-D i zakupiłam foremki do wykroju ciasteczek:-p:-p:-p Teraz mi powiedzcie ile czasu wczesniej je piec??? Jak długo moga leżeć??? I czy trzymać je w jakimś specjalnym pojemniku czy można w zwykłym plastikowym z zamknięciem?
ehhh

Spokojnie nawet tydzień przed, potem je włożysz do plastikowego pojemnika, szczelnie zamkniesz i mogą siedzieć nie tracąc smaku.:tak:

reklama
Ja pieke zawsze na początku grudnia i przechowuje w puszcze - kiedys udało mi się kupić taką dużą- świateczną. Potem padasz w wir porządków i gotowania ze nie ma czasu na pierniczki. Fajnie piec je dzieś przed Mikołajem z dziećmi. Zawsze można jedno zostawić Mikołajowi;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry