To ja jeszcze co do pożytecznego spędzania czasu z dzieckiem,
to podrzucić mogę namiar na serię gierek Akademii Umysły Junior (tu adres).
To takie wciągające, bardzo ciekawie pomyślane gry dla maluchów, które przez zabawę uczą odkrywania świata zgodnie z porami roku. A cichcem w grach przemycono ćwiczenia pomagające rozwijać pamięć i spostrzegawczość.
Pewnie zgadzam się i spędzam ile tylko się da czasu z moja córeczka. Jednak nie zawsze jest możliwość jak ma się dużo na głowie.![]()
reklama
na pewno zależy to od wieku dziecka...
ja z moją Kaja ostatnio skaczemy w gumę/na gumie/ przez gumę
jak kto woli!!
powrót do mojego dzieciństwa...koszt niewielki parę złotych i zabawa murowana!!
i wciąga małe kobietki!!
córcia jest zachwycona!!!
ja z moją Kaja ostatnio skaczemy w gumę/na gumie/ przez gumę

powrót do mojego dzieciństwa...koszt niewielki parę złotych i zabawa murowana!!
i wciąga małe kobietki!!
córcia jest zachwycona!!!
atfk - a u was się grało w dziesiątkę na gumie?
Przez linę fajnie się też skaczę, ale trzeba mięć długą i najlepiej jak dwoje dorosłych kręci. To tak z podwórkowych klimatów, bo to od lat lubimy czytać komiksy z Kaczorem Donaldem. Z jednej strony to przy okazji ćwiczy czytanie, ale ja mam ten plus, że to jest śmieszne mimo, że dla dzieci.
Chyba specjalnie je tak wymyślają. 
Szanowni Państwo,
dla dziecka dużo bardziej niż zabawki liczy się czas spędzony z rodzicem. Wspólne zabawy i bliskość dają dziecku nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też doskonale rozwijają jego zmysły. Ważne jest jednak, żeby dostosować czas i sposób zabawy do wieku brzdąca. Zabawę z dzieckiem można rozpocząć już od pierwszych tygodni życia, łaskocząc jego paluszki czy masując i głaszcząc niemowlę po nóżkach, rączkach i pleckach np. za pomocą jeżyka rehabilitacyjnego. Dobrym pomysłem dla starszych, półrocznych i rocznych dzieci może okazać się kołysanie na nodze. Trzymajcie maluszka za rączki, a pupkę posadźcie mu na swojej stopie, załóżcie nogę na nogę i rytmicznie unoście i opuszczajcie dziecko. Wspólny taniec, śpiew i podskoki także świetnie wpływają na rozwój pociechy. W kuchni możecie zorganizować dziecku orkiestrę z misek, garnków pałek i łyżek, a w salonie poczytać wspólnie książkę, czy nawet gazetę. Bawiąc się z dzieckiem nazywajcie jego części ciała, naśladujcie zwierzęta, pokazujcie to, jakie wydają one dźwięki i jak się poruszają, ale przede wszystkim nie krępujcie się i bawcie jakbyście sami byli brzdącami – maluchy to uwielbiają.
Opener Klub Mam
dla dziecka dużo bardziej niż zabawki liczy się czas spędzony z rodzicem. Wspólne zabawy i bliskość dają dziecku nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też doskonale rozwijają jego zmysły. Ważne jest jednak, żeby dostosować czas i sposób zabawy do wieku brzdąca. Zabawę z dzieckiem można rozpocząć już od pierwszych tygodni życia, łaskocząc jego paluszki czy masując i głaszcząc niemowlę po nóżkach, rączkach i pleckach np. za pomocą jeżyka rehabilitacyjnego. Dobrym pomysłem dla starszych, półrocznych i rocznych dzieci może okazać się kołysanie na nodze. Trzymajcie maluszka za rączki, a pupkę posadźcie mu na swojej stopie, załóżcie nogę na nogę i rytmicznie unoście i opuszczajcie dziecko. Wspólny taniec, śpiew i podskoki także świetnie wpływają na rozwój pociechy. W kuchni możecie zorganizować dziecku orkiestrę z misek, garnków pałek i łyżek, a w salonie poczytać wspólnie książkę, czy nawet gazetę. Bawiąc się z dzieckiem nazywajcie jego części ciała, naśladujcie zwierzęta, pokazujcie to, jakie wydają one dźwięki i jak się poruszają, ale przede wszystkim nie krępujcie się i bawcie jakbyście sami byli brzdącami – maluchy to uwielbiają.
Opener Klub Mam
mamaGabisi
Fanka BB :)
atfk - a u was się grało w dziesiątkę na gumie?Przez linę fajnie się też skaczę, ale trzeba mięć długą i najlepiej jak dwoje dorosłych kręci. To tak z podwórkowych klimatów, bo to od lat lubimy czytać komiksy z Kaczorem Donaldem. Z jednej strony to przy okazji ćwiczy czytanie, ale ja mam ten plus, że to jest śmieszne mimo, że dla dzieci.
Chyba specjalnie je tak wymyślają.
![]()
Kaczor donald?? Uwielbiałam jako dziecko! mój tato umiał go naśladowac (a dopiero niedawno dowiedziałm się, ze to boberek podkłada głos, ten sam, co króla juliana

Szkolnis_pl
Początkująca w BB
Wydaje mi się, że każda forma spędzania czasu ze swoim dzieckiem jest dobra, jeśli uczestniczą w tym rodzice
. A jak widać nikomu nie brakuje pomysłów na zajęcia. A nuż dzieciaki się w czymś zakochają i stanie się to ich pasją 
ramoneska
Początkująca w BB
Ja myślę, że można zachęcać dziecko do czytania od najmłodszych dni. Teraz dzieci za dużo siedzą prze TV, a książki rozwijają twórcze myślenie i zasób słownictwa. Także warto czytać im książki albo chociaż komiksy jeśli książki sa jeszcze za skomplikowane.
mamaGabisi
Fanka BB :)
Ja myślę, że można zachęcać dziecko do czytania od najmłodszych dni. Teraz dzieci za dużo siedzą prze TV, a książki rozwijają twórcze myślenie i zasób słownictwa. Także warto czytać im książki albo chociaż komiksy jeśli książki sa jeszcze za skomplikowane.
Chodiz nie tyle o skomplikowanie, co przerażające czesto ilości tekstu, a po drugie brak tak nudnych na poącztku przygody z czytaniem opisów
Przy okazji polecam konkurs, który znalzałam:
https://www.facebook.com/KomiksyGIGANT/app_496018283806434
Nagrody sa bardzo atrakcyjne!
reklama
walonienka
Aktywna w BB
moje dziecko wsiąkło w cała serię Tytusa, Romka i Atomka 
Moza teraz kupić taki pakiet
Pakiet: Tytus, Romek i A'Tomek. Superkolekcja, tom 1-25 - Henryk Jerzy Chmielewski - Merlin.pl
Moza teraz kupić taki pakiet
Pakiet: Tytus, Romek i A'Tomek. Superkolekcja, tom 1-25 - Henryk Jerzy Chmielewski - Merlin.pl
Podziel się: