• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Jak samopoczucie, mamusiu?

reklama
Wspolczuje Wam. Ja na szczescie mam juz to za soba. Ewik ja biore caly czas Folik. Tak mi gin kazal,zadnych witamin tylko to. A chcialam juz kupic Materne. Tez mi tlumaczyl,ze jak wyniki sa dobre to nie ma sensu brac witaminek.

byłam rano robić morfologię i lekarz powiedzial mi że teraz folika już nie trzeba za to mogę pobrać materne albo prenatal albo feminatal z racji nadchodzącej złej pogody żeby troszkę się wzmocnić :)

agao pisze:
byłam rano robić morfologię i lekarz powiedzial mi że teraz folika już nie trzeba za to mogę pobrać materne albo prenatal albo feminatal z racji nadchodzącej złej pogody żeby troszkę się wzmocnić :)

ale te zestawy o ktorych piszesz i tak zawieraja kwas foliowy :)
moja lekarz powiedziala ze mam brac witaminy - chyba ze zle je znosze - ale jest ok :)
ostatnio bylam u innej gin (mojha byla nieobecna) - ta kazala mi odstawic zestaw witamin i do 14 tygodnia brac tylko folik - potem moge wrocic do witamin; nie zastosuje sie do tej rady - bylam u niej tylko raz; ufam swojej lekarce ktora prowadzila tez moja pierwsza ciaze :) i do jej zalecen bede sie stosowac; ide do niej w czwartek - zobaczymy co powie :)

ja mam wogóle na razie nie jeść żadnych witamin tylko dużo owoców i warzyw lekarz poweidział że jak się skończa to pomyślimy o tych sztucznych więc teraz ciągle buszuje po ogródku i jem oczywiscie najpierw dokładnie myje :)

Ja już nie biorę foliku, tylko Feminatal (w jego składzie i tak jest kwas foliowy). Gin mi przepisała. Nigdy nie byłam maniakiem warzyw i owoców, więc się dzidzi przyda wspomaganie :)
Co do samopoczucia, to ogólnie jest świetnie, tylko wczoraj coś mi chyba zaszkodziło, bo mi żołądek rewoltę zrobił. Ale na szczęście szybko przeszło i dziś znowu jestem jak nowo narodzona :)

idzia słyszałam czytałam itd że w I trym. tylko folik ze względu na to że nawet nadmiar witamin jest niewskazany a w II dopiero się włącza zestawiki witaminek

pytia od dzisiaj zaczynam też feminatal dzisiaj byłam w aptece w której robiłam staż i tam z dokładnością porównałam skład poszczególnych opakowań z witaminami dla ciężarówek feminatal wydał mi się ok - zobaczymy jak się będę po tym czuła :laugh:

agao pisze:
idzia słyszałam czytałam itd że w I trym. tylko folik ze względu na to że nawet nadmiar witamin jest niewskazany a w II dopiero się włącza zestawiki witaminek

moj gin tego nie potwierdza ...
w poprzedniej ciazy bralam prenatal jak tylko zaczelam sie starac o dzidzie i ciagnelam go az do okresu karmienia;
teraz bedzie tak samo - chociaz poczekam na wyniki badan i ich ocene przez lekarza;
moja p doktor powiedziala ze wiekszosc kobiet ma mdlosci i wymioty w I trymestrze i to wlasnie jest przeciwwskazaniem do brania witamin ktore maja specyficzny zapach i smak - moga wzmagac te przykre uczucia :) i ja sie do jej rad stosuje;
uwazam ze my na forum mozemy sobie owszem pogadac czy porownywac rozne rzeczy - ale od udzielania dobrych rad jest zaufany lekarz :)
poza tym - co lekarz to inne zdanie - i chyba nie ma sensu skakac z kwiatka na kwiatek; trzymajmy sie jednego ALE ZAUFANEGO lekarza ;D

reklama
I tak podobno wiekszosc tych witamin- zwlaszcza w zestawach, bardzo kiepsko sie wchlania u wiekszosci osob. Rozmawialam z lekarzem, ktory ma dostep do badan firm farmaceutycznych- tylko ze nikt tego glosno nie powie, bo to dla nich kasa.
Ja biore tylko folik (tylko mam dokonczyc opakowanie i koniec na tym) oraz magnez z b6.

Wiecie co, najbardziej mnie denerwuje jak starsze kobietki z mojej rodziny wymadrzaja sie na temat ciazy. Tzn. glownie tego jak ja ja znosze- no bo przeciez to wcale nie trzeba tak duzo spac, ze wcale sie nie trzeba tak oszczedzac, ze ja na pewno przesadzam z tym zlym samopoczuciem, bo w koncu ciaza to nie choroba i do pracy powinno sie chodzic, itp., itd. Bo one dzieci urodzily i wiedza lepiej. I nie dociera do nich, ze kazdy ciaze inaczej przechodzi a jak sie ma tak delikatny organizm jak moj to naprawde sie trzeba oszczedzac.
Tez macie takie kazania?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry