• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Jak zajść w ciąże

Hej wszystkim🥰
Zaczęliśmy starania o dziecko, jednak okazało się, że mam nieregularne cykle i nie wiadomo kiedy wypada owulacja. Jak to ogarnąć, żeby szybko zajść w ciąże? Czy testy owulacyjne mają sens?
Mamy 34 lata, nie chcielibyśmy długo czekać tylko działać. Z badań robiłam morfologię, jest raczej ok i TSH 2,1. Czy powinnam jeszcze jakieś badania wykonać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi🩷

reklama
Po pierwsze wizyta u ginekologa, on pokieruje jakie badania zrobić i przede wszystkim sprawdzić czy masz owulację.
Tsh nie wystarczy trzeba też ft3 i ft4 a najlepiej 5tke tarczycowa.

Najlepszą taktyką jest współżycie co drugi dzień do dnia owulacji. Możesz ją wyznaczyć testami owulacyjnymi. Od siebie mogę polecić Easy@Home z Amazona, ładnie się wybarwiają i można je wrzucić do dedykowanej aplikacji PreMom, która przelicza stosunek kreski testowej do kontrolnej, dzięki czemu łatwo wyznaczyć szczytowy poziom LH, po którym następuje owulacja. Warto zacząć testować od 7 dnia cyklu jeden test dziennie i dopiero jak zaczną ciemnieć to robić dwa-trzy dziennie. Tych testów jak coś nie robi się z pierwszego moczu 😊
Tak jak wyżej wspomniano - warto bardziej przebadać tarczycę, bo TSH jest lekko podwyższone.
Poniżej lista badań, które warto wykonywać etapami, jeżeli starania by nie wychodziły.
6634.jpg

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry