reklama

Jak zorganizować przygotowanie obiadku ?????

Temat na forum 'Żywienie' rozpoczęty przez agamal, 30 Czerwiec 2008.

  1. agamal

    agamal kociara

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Chciałabym zacząć gotować zupki dla mojego synka, ponieważ kupne są bardzo drogie a on już coraz więcej je. Zastanawiam się tylko jak to zorganizować. Chciałabym aby codziennie synek dostawał inną, świeżą zupkę, a codzienne gotowanie 150 - 200 gram jest dla mnie niewygodne i pochłania dużo czasu.
    Chciałabym ugotować większą ilość np: dwóch, trzech rodzajów zupek - obiadków, poporcjować i jakoś przechować, a potem codziennie wyjmować inny obiadek.
    Czy jest to możliwe ?????
    Czy do tego celu najodpowiedniejsze będzie zagotowanie w słoikach, zamrożenie czy może macie jeszcze inny sposób ?????
    Jak to robicie ???
    Jak sobie organizujecie przygotowanie obiadków dla swoich dzieciaczków, żeby było szybko, smacznie, świeżo i różnorodnie ?????
     
    Ostatnia edycja: 30 Czerwiec 2008
  2. irfinka

    irfinka psotnisia

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    ja gotuje na dwa dni zupke a drugie dostaje to co my oczywiscie nic smazonego ziemniaczek z sosem kluske pierogi ale zupke ma na 2 dni w lodowce
     
  3. reklama
  4. miecia

    miecia Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    no wlasnie ja tez tak chcialam ale pediatra mi powiedziala, zeby jadla to co my dopiero jak skonczy roczek...
     
  5. Ankami

    Ankami mamy lipcowe'07

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Agamal, ja codziennie gotuję obiadki i wcale jakoś dużo czasu mi to nie zajmuje. Od jakiegoś czasu robię tak, że warzywa, które je Łucja, myję, kroję w kostkę, wkładam do torebek śniadaniowych i zamrażam. Potem wyciągam po kilka kostek z tych warzyw, których akurat chcę użyć + plasterek mięsa (też umyte kroję w plastry i mrożę), jarzyny gotuję z oliwą z oliwek w jednym rondelku, mięso w drugim. Doda, że takie mrożonki bardzo szybko miękną w gotowaniu :)
     
  6. magda_28

    magda_28 Początkująca w BB

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    hej,
    ja codziennie gotuje zupke dla mojego szkraba,to naprawde nie zajmuje tak dużo czasu,kłade małą na widoku(zaczeła raczkować)i obieram 2 ziemniaczki,i na wrzątek rzucam,za 15minut troche brokuła!i chwile to się gotuje..w między czasie do małej dużo mówie i ja zabawiam..i już zupa gotowa-w 25 minut!!osobno daje jej mięsko,ale to już ze słoiczka!jako drugie danie
    powodzenia w gotowaniu
     
  7. Roja

    Roja Zaciekawiona BB

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    a ja robiłam zupki co dwa dni, też miałam poporcjowane warzywka i mięsko w zamrażarce, więc komponowanie i gotowanie było szybkie a potem miksowanie i jeszcze gorące do słoiczków, zakręcić i do zimnej wody żeby szybko "chwyciły". Po jakimś czasie słychać "klik" że zakrętka wklęsła, więc myślę że w takiej postaci na pewno przez 24 h w lodówce nic tym zupkom nie miało prawa się stać.
     
  8. majandra

    majandra Mamusia Maciusia 17/08/07

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Ja gotuję na kilka dni. Robię 3-4 słoiczki takie same i zamrażam. Synek nie ma nic przeciwko, że przez kilka dni je to samo:-);-)
     
  9. Nikos

    Nikos Mama Kuby i Leny

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Gotowałam zupki na 2, 3 dni.
    W zamrażarce miałam poporcjonowane mięsko, więc dodawałam tylko warzywka, gotowałam, miksowałam i wekowałam w małych słoiczkach.
    Trzymałam w lodówce słoiczki i na godzinkę przed podaniem grzałam całe słoiczki w garnku z wrzątkiem.

    W ten sposób oszczędzałam tak cenny czas.

    Pozdrawiam
     
  10. reklama

Poleć forum