reklama

Jak zorganizować przygotowanie obiadku ?????

Temat na forum 'Żywienie' rozpoczęty przez agamal, 30 Czerwiec 2008.

  1. agamal

    agamal kociara

    Chciałabym zacząć gotować zupki dla mojego synka, ponieważ kupne są bardzo drogie a on już coraz więcej je. Zastanawiam się tylko jak to zorganizować. Chciałabym aby codziennie synek dostawał inną, świeżą zupkę, a codzienne gotowanie 150 - 200 gram jest dla mnie niewygodne i pochłania dużo czasu.
    Chciałabym ugotować większą ilość np: dwóch, trzech rodzajów zupek - obiadków, poporcjować i jakoś przechować, a potem codziennie wyjmować inny obiadek.
    Czy jest to możliwe ?????
    Czy do tego celu najodpowiedniejsze będzie zagotowanie w słoikach, zamrożenie czy może macie jeszcze inny sposób ?????
    Jak to robicie ???
    Jak sobie organizujecie przygotowanie obiadków dla swoich dzieciaczków, żeby było szybko, smacznie, świeżo i różnorodnie ?????
     
    Ostatnia edycja: 30 Czerwiec 2008
  2. irfinka

    irfinka psotnisia

    ja gotuje na dwa dni zupke a drugie dostaje to co my oczywiscie nic smazonego ziemniaczek z sosem kluske pierogi ale zupke ma na 2 dni w lodowce
     
  3. reklama
  4. miecia

    miecia Fanka BB :)

    no wlasnie ja tez tak chcialam ale pediatra mi powiedziala, zeby jadla to co my dopiero jak skonczy roczek...
     
  5. Ankami

    Ankami mamy lipcowe'07

    Agamal, ja codziennie gotuję obiadki i wcale jakoś dużo czasu mi to nie zajmuje. Od jakiegoś czasu robię tak, że warzywa, które je Łucja, myję, kroję w kostkę, wkładam do torebek śniadaniowych i zamrażam. Potem wyciągam po kilka kostek z tych warzyw, których akurat chcę użyć + plasterek mięsa (też umyte kroję w plastry i mrożę), jarzyny gotuję z oliwą z oliwek w jednym rondelku, mięso w drugim. Doda, że takie mrożonki bardzo szybko miękną w gotowaniu :)
     
  6. magda_28

    magda_28 Zaciekawiona BB

    hej,
    ja codziennie gotuje zupke dla mojego szkraba,to naprawde nie zajmuje tak dużo czasu,kłade małą na widoku(zaczeła raczkować)i obieram 2 ziemniaczki,i na wrzątek rzucam,za 15minut troche brokuła!i chwile to się gotuje..w między czasie do małej dużo mówie i ja zabawiam..i już zupa gotowa-w 25 minut!!osobno daje jej mięsko,ale to już ze słoiczka!jako drugie danie
    powodzenia w gotowaniu
     
  7. Roja

    Roja Zaciekawiona BB

    a ja robiłam zupki co dwa dni, też miałam poporcjowane warzywka i mięsko w zamrażarce, więc komponowanie i gotowanie było szybkie a potem miksowanie i jeszcze gorące do słoiczków, zakręcić i do zimnej wody żeby szybko "chwyciły". Po jakimś czasie słychać "klik" że zakrętka wklęsła, więc myślę że w takiej postaci na pewno przez 24 h w lodówce nic tym zupkom nie miało prawa się stać.
     
  8. majandra

    majandra Mamusia Maciusia 17/08/07

    Ja gotuję na kilka dni. Robię 3-4 słoiczki takie same i zamrażam. Synek nie ma nic przeciwko, że przez kilka dni je to samo:-);-)
     
  9. Nikos

    Nikos Mama Kuby i Leny

    Gotowałam zupki na 2, 3 dni.
    W zamrażarce miałam poporcjonowane mięsko, więc dodawałam tylko warzywka, gotowałam, miksowałam i wekowałam w małych słoiczkach.
    Trzymałam w lodówce słoiczki i na godzinkę przed podaniem grzałam całe słoiczki w garnku z wrzątkiem.

    W ten sposób oszczędzałam tak cenny czas.

    Pozdrawiam
     
  10. reklama

Poleć forum