reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

JEDZONKO !!!

reklama
2 pycha dania.

Pierwsze - Duszona Cukinia - prawie 0 kcal

Cukinię kroimy, jak nam się podoba i na patelnię. Dusimy z przyprawami i dużą ilością czosnku.

Drugie - Makaron z brokułami i serkiem topionym - trochę więcej kalorii, ale szybkie

Po pierwsze gotujemy makaron (np świderki) i brokuły
Po drugie wlewamy do garnka trochę wody i wrzucamy kostkę rosołową (albo używamy rosołu jeśli mamy), jak się zagotuje, dodaje się duży serek topiony lub 2 mniejsze (ale nie te trójkąciki, tylko te prostokątne) wszystko miesza i przyprawia. Znowu polecam dużo czosnku.

Po trzecie nakładamy makaron na talerz, kładziemy brokuły i polewamy sosem.

Osobiście wolę najpierw wymieszać brokuły z sosem, wtedy sos ma zielony kolor.

Edit: A jeśli wcześniej się odłoży trochę brokułów, to i danie dla dziecka jest ;p
Podobnie z cukinią - jak mniej się przyprawi, to tez może jeść

A ja mam dzis zamiar zrobic oczywiscie jak beda duze checi i czas pierogi z jagodami i mieskiem mniam mniam to dopiero ma duzo kaloriii
No i dzemik z truskawek czeka na swoja kolej do zrobienia :tak:

Joaska juz sie zbliza koniec dzis na bazarze mi mowili ze to juz koncowka.Truskawki kupilam po 3,5 zl. Dzis juz sie pojawily maliny i jagody.

A na obiad mam dzis ryz z piersia z kurczaka i jakims sosem no i wczorajsza zupe jarzynowa. ;-)

a u mnie już po 4,50 i 5 zł i to nieładne :(

Trudno, na dzień ojca może zrobie sernik z malinami :) też pycha :)

a ja dziś byłam na rynku i były różne ceny truskawek od 3zł nawet do 6zł
I powiem że niczym sie nie różniły te po 3zł od tych po 6zł
A na obiadek dziś mam kotlety z boczniaka ziemniaczki młode i mizerię z ogórków a może i zrobię tzatziki też pycha są zobaczę na co będę mieć czas aby zrobić z ogórków

Sernik na zimno – przepis wg Kuronia

- Biszkopty na spód blachy (ja kupuję spody biszkoptowe i przycinam na wymiar ;p)
- 2 serki - twarożki po ok.1/2 kg, takie, żeby nie trzeba już było mielić (w sumie, może być jeden kilogramowy ;p)
- 4 żółte galaretki
- 2 czerwone galaretki
- owoce – truskawki, jagody, maliny, czy co kto lubi i ile lubi, mogą być też takie ze słoików lub mrożone
- 100 g cukru pudru

Można to zrobić na małej, okrągłej blasze i wtedy bierze się połowę wszystkiego

Na spód blachy kładziemy biszkopt.
Rozpuszczamy żółte galaretki w połowie wody. Jak zaczynają tężeć, to mieszamy z zimnym białym serem i cukrem pudrem. I znowu, jak zaczyna tężeć, wylewamy go na biszkopty (lub spód biszkoptowy) i do lodówki.
Gotujemy czerwone galaretki. Jak zaczynają tężeć, kładziemy owoce na stężałym serze i wylewamy na wszystko czerwone galaretki.

Wszystko można przyśpieszyć chłodząc galaretki np. w zimnej wodzie w zlewozmywaku.

reklama
Do góry