Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Dziecko które ma polski w domu a mieszka za granicą ma naukę języka za darmo 24 godziny na dobę (z wyjątkiem czasu kiedy przebywa z rodzicami czy rodziną która mówi po polsku) po co więc zastanawiac sie czy by sie poslalo czy nie jesli nie ma takiej potrzeby. Posyłanie dzieci na dodatkowe zajęcia językowe dotyczy raczej polskich dzieci w Polsce. Czy nie tak?
I o chęci i niechęci na pewno można mówić bo dziecko to mały człowiek i ma swoje zdanie...3 latek wogóle nie wie że sie uczy języka, jeżeli z natury jest gadatliwy, lubi naśladować dzwięki, ma dobrą pamięć (zarówno wzrokową jak i słuchową) to można powiedzieć że łatwiej bedzie się uczył języka ale o chęci lub niechęci to chyba nie można mówic. Może się mylę, nie mam jeszcze dziecka, a tym bardziej trzyletniego.
noo widać nie każdy trzylatek bo mój automatycznie jak składa zdania bez namysłu mówi np zamiast mój min lub idę sover-spać, tak wiec tu się nie zgodzę a poza tym moje zdanie jest takie ze tu nie chodzi o naukę w wieku 3 lat tylko o ułatwienie dziecku nauki w przyszłości bo jak teraz się osłucha będzie mu później łatwiej a języki to podstawa a ja nie znam takiego przedszkola czy szkoły dla maluchów która nakazuje im wkuwanie regułek i czasów przecież to jest zabawa a jeśli w obcym języku to tylko z korzyścią dla mojego dziecka.trzylatek rozróżnia bardzo dobrze język jeden od drugiego
3 latek wogóle nie wie że sie uczy języka.
To znaczy że dziecko rozróżnia języki. Mi chodzi o to (zresztą nie tylko mi ale również osobom które uczą takie dzieci) że w tym wieku przyswajanie drugiego języka odbywa się nieświadomie, czyli tak jak w przypadku pierwszego języka i jest to jeden z powodów dla których tak łatwo dzieciom to przychodzi. Dziecko może wiedzieć że zna dwa języki, ale w trakcie rozwijania tych umiejętości np. w przedszkolu nie jest świadome że właśnie uczy się języka. Napisałam o tym bo była rozmowa o innych "naturalnych" czynnościach i chodzi mi o to że w tym wieku przyswajanie języka nie jest czynnością nienaturalną.jak zaczelam do niej mowic po niemiecku, bo mieszkamy w DE, to zwrocila mi uwage ze w domu mowimy po polsku a tak jak mama mowi to mowi sie w przedszkolu. Wiec chyba rozumie to ze sie uczy nowego jezyka
Mam identyczniei tu sie mylisz
Moja corka od urodzenia do 3rz umiala tylko mowic po polsku i przebywla w tylko takim towarzystwie
Od wrzesnia chodzi do przedszkola i wyobraz sobie ze jak zaczelam do niej mowic po niemiecku, bo mieszkamy w DE, to zwrocila mi uwage ze w domu mowimy po polsku a tak jak mama mowi to mowi sie w przedszkolu. Wiec chyba rozumie to ze sie uczy nowego jezyka
Czasami pyta o jakies slowko: Mamo a co to znaczy ......