reklama

kąpiele dzieciaczków

Dziewczyny mam jeszcze pytanie. Ja myję w kąpieli Eryka gołymi rekoma, tak jak robili to w szpitalu i pire reczniki po każdym użyciu. Kiedy mozna zacząc używac myjek, gąbeczek i takich tam i czy faktyznie te reczniki trzeba prac po każdym użyciu?

reklama
myjką w zasadzie można, ale trzeba wyprać ze wzgl na bakterie; gąbką nie bardzo - bo jej nie wypierzesz. ja używam ręki;-) bo jest wygodnie; jak jest z ręcznikami nie wiem:no:
wczoraj koncert był przy wkładaniu do wody (myślałam, że coś jest z wodą nie tak, ale jak się okazało mały chciał siku) po kąpieli nastapiło lekkie skrzywienie i... cisza:-)
dzisiaj chyba zrezygnujemy z kąpania na rzecz porządnego umycia na leżąco, bo mały non stop jest przy cycku, a nie chcę, żeby miał później problemy. myślałam, że jak zwykle uda się go wykąpać przed jedzeniem, ale się myliłam:baffled: chyba że uda się za jakieś pół godzinki

Sorga my też myjemy rękami (bo wciąż działamy w tym temacie na 4 ręce - 2 to dla nas za mało :zawstydzona/y:) ale ręcznik piorę co 2-3 dni. Suszę go na grzejniku zaraz po kąpieli, myślę że to wystarczające.

ale ręcznik piorę co 2-3 dni. Suszę go na grzejniku zaraz po kąpieli, myślę że to wystarczające.
ja robię tak samo, ale szczerze nie wiem, czy mam za każdym razem brać świeży:no:
ja działam na 2 ręce (mąż czasem coś poda, jak poproszę, ale sporadycznie) a z siusianiem na wszystko i wszystkich to raczej zmora przewijania - zostaw faceta na sekundę z siusiakiem odkrytym, przebieranie zamiast przewijania murowane:cool2: więc zawsze mam pod ręką pieluszkę tetrową i jak widzę, że coś się zaczyna, to jest szybka akcja (nie zawsze niestety udana)

My kąpiemy i rękami i myjką. Zanim malusia wyląduje w wanience to jest przemywana pupka myjką z mydełkiem na przewijaku. Myjka prana jest razem z ręcznikiem co 2-3 dni.

Myślę że nie ma co schizować z tymi bakteriami. Sterylności i tak się nie utrzyma. I dobrze.

My pierzemy ręczniczki po każdym kąpaniu, ale to tylko dlatego że nasz kochany Miś zawsze w ręczniku zostawi jakąś niespodziankę - kupkę, siku, albo conajmniej mokrego zielonego pierdka :-) Gdyby nie to to myślę że nie ma co przesadzać i można zmieniać ręcznik co parę dni, a po kąpieli tylko wysuszyć. Do kąpieli my używamy 4 rąk i myjki, myjek mamy kilka i do każdej kąpieli mamy świeżą.
Kąpanie zdecydowanie lepsze jest przed jedzeniem, ale jak się nasz mały bardzo głodny obudzi to nie trzymamy się sztywno planu i najpierw jedzonko, później tatuś chwilę pozabawia i dopiero kąpanie.
A dziś nasz Miś prawie nie płakał w kąpieli, a po kąpieli dał się grzecznie osuszyć i ubrać - jestem pełna optymizmu że polubi kąpiele i przebieranie :happy:

U nas kąpiel koniecznie na głodnego. Inaczej śpimy :-D Poza tym po kąpanku głodomorek jak się naje to śpi jak zabity. :tak:

kąpanie się odbyło :tak: co prawda 1,5 godz później niż zwykle, ale jednak
płacz był tylko na początku (no bo co to za maniery zabierać pieluchę?) ale widzę, że jest coraz lepiej, bo po kąpieli nawet się nie skrzywił:-) gorzej teraz po jedzeniu, bo leży w łóżeczku i płacze jak wypuści smoka (cały czas go przytrzymuje rączką) a wyspał się jak byłam w szkole, więc spanie mu nie w głowie:no:

Dziewczyny a jak jest u was ze skorka dzieci? bo mojej malutkiej strasznie schodzi w niektorych miejscach. lekarka powiedziala ze to od bycie w "wodzie" (moim brzuchu) tak dlugo i ze to normalka ale juz bym chciala by przestalo jej tak schodzic. Poza tym troszke jej po spaniu ropieje oczko. Czy ktoras z was tez tak ma???

reklama
oczka przemywaj sola fizjologiczna moniu a co do skórki, jak pisałysmy wcześniej oliwka podobno tylko pogarsza sprawe, lepiej znajdz jakis dobry krem do sóry atopowej, po ang. atopic skin, polecam emolium. my juz łuszczenie mamy za soba i spróbujemy chyba odstawic kremy żeby skóra sama zaczela pracować, a własnie bo oliwka zatyka pory, dlatego jest niedobra, wczoraj czytalam ale nie wiem gdzie:zawstydzona/y:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry