A tu jeszcze odpowiedź prof. Książyka na temat tego w jaki sposób pogodzić wyłączne karmienie piersią z podawaniem glutenu w przecierach warzywnych.
"Szanowni Państwo. To ja jestem winny "zamieszania" z nowym schematem zywienia niemowlat. Nowy schemat zakłada wczesniejsze niż do tej pory wprowadzenie glutenu w karmieniu niemowląt. Wie, że sprawa ta budzi emocje. Często przypisuje mi się winę za sprzeczne z rekomendacjami wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy zycia, wprowadzenie produktu (przecier jarzynowy) z małą ilością glutenu. Tak, jest pewna niekonsekwencja w tych zaleceniach i pewna niezgodność z rekomendacjami komitetow upowszechniania karmienia piersią. Ale jest to niewielkie odstępstwo od tych zasad. Jest to jednak wynik badań ostatnich lat i dlatego usprawiedliwia zmiany. Uważam, że nieetyczne byloby ignorowanie zasad, które przestrzegane są w innych krajach europejskich i USA i które oparte są o aktualną wiedzę medyczną. Dlatego, zaproponowaliśmy - w gronie ekspertów pediatrów i dietetyków - zmianę zaleceń. Jeżeli uwajacie Państwo, że powinieniem wyjaśnić te zasady na spotkaniu z Państwem "na żywo" - to jestem do dyspozycji.
prof. Janusz Książyk, kierownik Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka."