reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie naszych Maluszkow

Carol_ka, Ty też juz podajesz kaszki i inne rzeczy, napisz mniejwięcej jak u Ciebie wyglada ten schemat.

u nas mniej więcej wygląda to tak :-)
rano mleko z cysia
potem chwila drzemki i ok 11-12 niecały słoiczek zupki
następnie jakiś spacer i kaszka z malinkami lub deserek z biszkoptem - czasem muszę dać cysia bo go zaklei :]
no i od popołudnia jedziemy już na cysiu
oczywiście czasem nie da się iść zgodnie z schematem bo Filip urządza takie szopki jak nie ma cycka że masakra jakaś , ale musi się biedaczek nauczyć żyć bez niego ...:-p

reklama
Antila a jak Ty chcesz wprowadzać gluten? Będziesz gotowała kaszkę i podawał ją w odciągniętym mleczku czy wprowadzisz najpierw przeciery albo zupki warzywne i w nich podasz kaszkę?
Bo z jednej strony najlepiej jest karmić do 6-go miesiąca tylko piersią a z drugiej jakoś ten gluten podać trzeba. I nie wiem co zrobić. A pytam Ciebie bo nasze dzieciaczki dzieli tylko dzień różnicy więc pewnie też się teraz nad tym zastanawiasz :-)
A jak robiły inne dziewczyny karmiące tylko piersią??

Filwinka ja gluten podaję np. w marchewce. Czyli nie jestem już karmiąca wyłącznie piersią.
Antilka robi się tak jak napiałaś. A dawki glutenu nie zwiększam, za każdym razem mniej więcej tyle samo. Ja nie podaje manny codziennie tylko 3-4 razy w tygodniu.

Filwinko będę podawać w swoim mleczku, chyba, że pani doktor pozwoli coś do jedzonka wprowadzić. Ania jest duża 7350 i długa 69cm od pewnego czasu mam wrażenie, że ciągle chce jeść. Gdy widzi, że my coś jemy rusza buzią i wyciąga rączki.Chętnie bym jej już jakąś zupkę podała

Antila u nas podobnie tylko Antoś waży już 8400 i mierzy 72 cm :-) Ja w końcu zdecydowałam że wprowadzę marchewkę, tylko że nie zamiast posiłku a po karmieniu chcę mu podawać. Doszłam do wniosku że po pierwsze będzie łatwiej podawać gluten, po drugie Antoś nauczy się że jedzonko ma też inną konsystencję i można je jeść łyżeczką a jak wrócę do pracy to prócz mojego ściąganego mleczka będzie dostawał też zupki więc dobrze żeby umiał je jeść :-) No i po trzecie nam pani doktor kazała podawać skrobane jabłuszko, ale po nim wyszło uczulenie i stwierdziłam że zamiana na marchewkę to jednak dobry pomysł. Wczoraj był nasz debiut. Ugotowałam marchewkę, dodałam troszkę oliwy z oliwek i przetarłam. Antek na początku się skrzywił a później chętnie otwierał buźkę i próował mi pomagać łapkami, i karmienie wyglądało tak że M trzymał mu rączki a ja karmiłam. Dostał na początek trzy łyżeczki i do dziś rana nie zauważyłam jakichś negatywnych efektów, więc pewnie podam mu jeszcze ze trzy dni i wtedy dopiero dodam kaszkę.
Carol_ka ja póki co zostanę przy własnej marchewce bo ma mi służyć tylko do podawania glutenu a jak będę rozszerzać dietę to pewnie przeanalizuję co jest w słiczkach, bo moje dziecię ma alergię na większość składników.
aga111 a ile podajesz tej marchewki i ile dodajesz do niej kaszki? ( gotujesz ją wcześniej w wodzie?)

A tu jeszcze odpowiedź prof. Książyka na temat tego w jaki sposób pogodzić wyłączne karmienie piersią z podawaniem glutenu w przecierach warzywnych.

"Szanowni Państwo. To ja jestem winny "zamieszania" z nowym schematem zywienia niemowlat. Nowy schemat zakłada wczesniejsze niż do tej pory wprowadzenie glutenu w karmieniu niemowląt. Wie, że sprawa ta budzi emocje. Często przypisuje mi się winę za sprzeczne z rekomendacjami wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy zycia, wprowadzenie produktu (przecier jarzynowy) z małą ilością glutenu. Tak, jest pewna niekonsekwencja w tych zaleceniach i pewna niezgodność z rekomendacjami komitetow upowszechniania karmienia piersią. Ale jest to niewielkie odstępstwo od tych zasad. Jest to jednak wynik badań ostatnich lat i dlatego usprawiedliwia zmiany. Uważam, że nieetyczne byloby ignorowanie zasad, które przestrzegane są w innych krajach europejskich i USA i które oparte są o aktualną wiedzę medyczną. Dlatego, zaproponowaliśmy - w gronie ekspertów pediatrów i dietetyków - zmianę zaleceń. Jeżeli uwajacie Państwo, że powinieniem wyjaśnić te zasady na spotkaniu z Państwem "na żywo" - to jestem do dyspozycji.
prof. Janusz Książyk, kierownik Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka."

dziewczyny ten gluten to trzeba podawać???
U mnie jak zwykle nic nie mówią,ale jak byłam w Polsce u lekarza to tylko mówiła o wit. D3 nic innego nie mówiła,żeby podawać.
Mój mały je juz dośc duży repertuar zupek i deserków u mnie troszke inne sa te zupki i deserki ale je i nic mu nie jest ostatnio dostał puree z mango, słatke owocowa (banan,jabłko,brzoskwinia)soczyste gruszki, puree z brokuł, pieczony słodki ziemniak,obiadek dziadków(indyk z warzywami) zupka jarzynowa dość sporo juz je.
Uwielbia wręcz kaszki malinowe,brzoskwiniowe zajada sie nimi jakby mógl to by po dwie butle zjadał.:-D
Natomiast nie chce jeśc łyżeczka:wściekła/y: wszytsko co mu próbuje dac wypluwa ale nie jest to spowodowane tym,że mu nie smakuje tylko tym że nie jest z butli,jak wleje do butelki to zje wszystko.

reklama
Filwinka kaszkę manną gotuję na wodzie według przepisu na opakowaniu ( wersja rzadka). Dodaję jej ok. pół płaskiej łyzeczki do 50ml np. marchewki. Nie jest to u nas samodzielny posiłek, tylko po piersi. Tak jak pisałam wcześniej nie podaję glutenu codziennie.

Do góry