reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Karmienie piersia

Ach zapomniałam się jeszcze o coś zapytac: jak pogodzic modyfikowane z cyckiem. niegdy małej nie dokarmiałam teraz muszę i nie wiem jak to robic. Tzn dawac butle po 120 co 4 h a w miedzy czasie cycka, czy te przerwy wydłużac i karmic piersią. W szpitalu kazali mi mała karmic cyckiem co 3 h jak sie dało to tak robiłam. Teraz kiedy jest wyleczona sama co 3 h upomina sie o jedzenie. Kiedy jest mocno głodna wypluwa cycka bo od razu nic nie leci (mama mało pokarmu, ze stresu) a ona chce juz i płacze, wiec daje butle. Zadne uspokajanie nie wchodzi w grę. Na kolejne karmienie piersi mam pełne no bo minęło już 6 h. Zastanawiem się czy można tak na przemian karmic. Proszę o radę.

Mozna na zmiane ;-) Ja tak robilam raz cycek raz butla. Teraz tylko butla.

reklama
Witajcie, nie odzywałam sie bo mieliśmy i mamy wiele zmartwień. Pamiętacie moje błagania o pomoc bo mała nie chciała jeśc, omijała posiłki. Nie chciała cycka i butli!!!! Myślałam, że nie jest głodna, zę nie ma ochoty itp. Otuż moje dziecko było cięzko chore. Ponad 2 tyg temu trafiłyśmy do szpitala z powodu odwodnienia. Mała leżała 2 tyg, miała ciężka infekcję organizmu i stąd nie chciała jeśc i nie przybierała na wadze.
Drogie mamy co ja przeszłam ile łez wylałam. Ciągłe badania, krzyk, płacz dziecka. Zmiany opatrunków, kłucia, posiniaczone opuchnięte rączki, pobieranie krwi z głowy .... Będąc z dzieckiem 24 h na dobę ze stresu straciłam pokarm, mała była na kroplówka bo nie chiała butli bo była za słaba aby ciągnąc.Teraz jesteśmy w domku, nie chce się rozpisywac bo jest do dla mnie bolesne. Mała jest dokarmiana bo musi nadrobic stracona wagę. Moje mleko powróciło lecz nie ma go już za wiele. Mała często płacze jak ma ssac a nic nie leci bo nie cierpliwości cycka rozkręcic. Chciałam karmic ją jak najdłużej cyckiem, ale są takie sytuacje w żuciu, że się nie da.
Będę zagląda na tą stronę, bo tak łatwo się nie poddam i choby na spanku to Tośce cycka wepcham.

Biedulko, bardzo Ci wspolczuje tych przezyc :-:)-:)-( Najwazniejsze ze teraz idzie juz ku dobremu :tak: Trzymam kciuki za malutka aby zaczela pieknie przybierac :-)

Witajcie, nie odzywałam sie bo mieliśmy i mamy wiele zmartwień. Pamiętacie moje błagania o pomoc bo mała nie chciała jeśc, omijała posiłki. Nie chciała cycka i butli!!!! Myślałam, że nie jest głodna, zę nie ma ochoty itp. Otuż moje dziecko było cięzko chore. Ponad 2 tyg temu trafiłyśmy do szpitala z powodu odwodnienia. Mała leżała 2 tyg, miała ciężka infekcję organizmu i stąd nie chciała jeśc i nie przybierała na wadze.
Drogie mamy co ja przeszłam ile łez wylałam. Ciągłe badania, krzyk, płacz dziecka. Zmiany opatrunków, kłucia,

Kurcze, edi 3-majcie sie mocno i zdrowiejcie. Odciągaj pokarm laktatorem, po karmieniu małej - mi to zawsze pomagało w zwiększeniu ilosci pokarmu. Ja dokramiam butlą wieczorem i nie ma problemu z przyzwyczajeniem do karmienia mieszanego. Tylko moja mała bardzo szybko przyzwyczaiła się do butli o pewych godzinach i w tych godzinach nie chciała juz piersi.
Powodzonka i szybkiego powrotu do zdrowia.
Najważniejsze teraz zeby była najedzona, zdrowa i rosła i nie ważne na jakim mleku!!

Ostatnia edycja:
Drogie mamy co ja przeszłam ile łez wylałam. Ciągłe badania, krzyk, płacz dziecka. Zmiany opatrunków, kłucia, posiniaczone opuchnięte rączki, pobieranie krwi z głowy .... Będąc z dzieckiem 24 h na dobę ze stresu straciłam pokarm, mała była na kroplówka bo nie chiała butli bo była za słaba aby ciągnąc.Teraz jesteśmy w domku, nie chce się rozpisywac bo jest do dla mnie bolesne. Mała jest dokarmiana bo musi nadrobic stracona wagę. Moje mleko powróciło lecz nie ma go już za wiele. Mała często płacze jak ma ssac a nic nie leci bo nie cierpliwości cycka rozkręcic. Chciałam karmic ją jak najdłużej cyckiem, ale są takie sytuacje w żuciu, że się nie da.
Będę zagląda na tą stronę, bo tak łatwo się nie poddam i choby na spanku to Tośce cycka wepcham.

biedna!! bardzo współczuję. Jesli Cie pocieszy to wiem co to znaczy. Ze starszym synkiem miałam bardzo podobną sytuację i też straciłam pokarm ale udało mi się wrócić do karmienia piersią ale długo to trwało

Ach zapomniałam się jeszcze o coś zapytac: jak pogodzic modyfikowane z cyckiem. niegdy małej nie dokarmiałam teraz muszę i nie wiem jak to robic. Tzn dawac butle po 120 co 4 h a w miedzy czasie cycka, czy te przerwy wydłużac i karmic piersią. W szpitalu kazali mi mała karmic cyckiem co 3 h jak sie dało to tak robiłam. Teraz kiedy jest wyleczona sama co 3 h upomina sie o jedzenie. Kiedy jest mocno głodna wypluwa cycka bo od razu nic nie leci (mama mało pokarmu, ze stresu) a ona chce juz i płacze, wiec daje butle. Zadne uspokajanie nie wchodzi w grę. Na kolejne karmienie piersi mam pełne no bo minęło już 6 h. Zastanawiem się czy można tak na przemian karmic. Proszę o radę.
ja dawałam najpierw cyca za każdym razem a potem butelkę ale to mocno upierdliwe. A próbowałaś systemu sns medeli? Jest dosyć drogi ale może warto? Mała będzie ssała nawet pusta pierś , a mleczko jej będzie lecialo z butelki i w ten sposób będzie pobudzać.
System wspomagający karmienie SNS : Medela : MamoTato.pl : Wszystko dla dziecka : Sklep internetowy

biedna!! bardzo współczuję. Jesli Cie pocieszy to wiem co to znaczy. Ze starszym synkiem miałam bardzo podobną sytuację i też straciłam pokarm ale udało mi się wrócić do karmienia piersią ale długo to trwało

ja dawałam najpierw cyca za każdym razem a potem butelkę ale to mocno upierdliwe. A próbowałaś systemu sns medeli? Jest dosyć drogi ale może warto? Mała będzie ssała nawet pusta pierś , a mleczko jej będzie lecialo z butelki i w ten sposób będzie pobudzać.
System wspomagający karmienie SNS : Medela : MamoTato.pl : Wszystko dla dziecka : Sklep internetowy
ciekawe rozwiązanie :)

Ja do niedawna też musiałam dokarmiać i mi pediatra doradziła dawać jedną pierś 20 minut, potem kilka minut z drugiej i niech doje sobie potem z butli do syta. Po kilku dniach odzyskałam normalną laktację i butla poszła w odstawkę
A jak maleństwo?

Ja już prawie 4 msc karmię cyckiem i dokarmiam butlą. Przez ok 3 msc najpierw robiłam tak, że karmiłam cycusiem a potem dawałam butlę, podejrzewam, że wystarczyłby sam cycuś bo synek tył ponad 1kg msc więc to za dużo ale wykonczyłoby mnie dawanie cycka co 1 czy 2 h więc dokarmiałam a synek chętnie jadł. Teraz daję różnie i odciągam różnie. Może źle robię ale ja nie potrafię trzymać się sztywno reguł, w nocy cycek sam lub dokłądam cyckowym ściągniętym wieczorem a w ciągu dnia napewno rano ok 6 po całej nocy cyckowania butla na lekkiego spiocha aczkolwiek kręcącego się do jedzenia, później cyś i jak dobrze pójdzie jesli są pełne i synek chętny one wystarczają. Jeżeli cyca ssie parę minut i się wykręca robię 60 ml mleczka bądź 90 ml. Przeważnie jak się obudzi po drzemce w trakcie dnia i takiego na półśpiącego mogę przystawić do cycka i ładnie ciągnie, ale takiego rozochoconego i głodnego nie za bardzo namówię do cyca.
Ogólnie mówią, żeby najpierw cyc a później butla w trakcie jednego karmienia. Ale czasami chcę szybko nakarmic synka więc podaję butlę. Trochę to u mnie pogmatfane ale 4 msc i dajemy radę, hip hip hurrrra
eddi29 KOCHANA ŻYCZĘ ZDRÓWKA
Kurczę czasami, któraś z nas wejdzie na forum i pisze o problemie czy ze zdrowiem czy z karmieniem a człowiek nawet nie wie, że u niej za chwilę taki dramat się pojawi.

pisze, bo moze komus sie przyda.
gdy sciagam laktatorem i kiepsko leci, a moja mala w dzien cyca chce srednio, w nocy bez problemu, wowczas bardzo pomaga podraznienie sutkow palcem. smyram tak przez chwile i z marnych 30ml od razu wyszlo 120ml, smyralam 4razy na zmiane

:-D:-D:-D:-D:-D ze niby pomaga tarmoszenie się za sutki 4xdziennie??? Pytam serio, bo może mężowi w końcu pozwolę na to w ciągu dnia bo ciągle chodzę bez stanika i mam sutki sterczące....

reklama
:-D:-D:-D:-D:-D ze niby pomaga tarmoszenie się za sutki 4xdziennie??? Pytam serio, bo może mężowi w końcu pozwolę na to w ciągu dnia bo ciągle chodzę bez stanika i mam sutki sterczące....

hahaha, nie 4 razy dziennie, w sumie potargalam 4 razy w ciagu tego sciagania, ale tak z 1min 1 piers, sciagnelam, 1 min-potargalam druga i sciagnelam i jeszcze raz powtorzylam

Do góry