reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią

Kania - może zamiast kaszki daj małej na początek kleik kukurydziany - mniej zapycha niż ryżowe kaszki. Potem jak mała oswoi się z gęstszą konsystencją to przejdziesz na kaszki ryżowe. Kleik kukurydziany z Nestle jest. Możesz do niego dorzucić ze 3 łyżeczki owocków ze słoiczka - mają tak gładką konsystencję że super się rozprowadzają w płynie. Ja robię w ten sposób małemu soczki - wrzucam do butli trochę owoców ze słoiczka i mieszam z wodą i mu smakują i wydaje mi się, że takie zdrowsze bo słoiczków nie dosładzają, no i jednak przecier bardziej wartościowy niż nektar.

reklama
Powiedzcie mi dziewczyny czy po kaszkach Wasze pociechy też miały problem z wypróżnieniem?
A co do zupek, obiadków, deserków to jak podajcie, tzn czy naraz jedno i drugie? w jakich godzinach?
Co do soków to w czym podajecie ? w butelkach, kubkach czy łyżeczką, jak często i o jakich porach?
Wczoraj zauważyłam, że Oliwka jakoś za sokiem nie przepada - może za kwaśny dla niej, ale trochę wpiła z łyżeczki. Za to jabłko z marchewką, jabłko z morelą i samą marchewkę bardzo lubi.
Zupek ze słoików jeszcze nie podawałam, raz tylko jedną, którą sama ugotowałam i nawet jej smakowała.
Pytanie też do mam karmiących piersią - jak podajecie zupkę to pierś też podawałyście na początku? przed czy po zupce i w jakiej ilości tej zupy na początek podać?

Tak więc:

1. Moja też miała problem po kaszce z wypróżnieniem, dlatego na razie się wstrzymałam.
2. Zupkę podaję najczęściej ok 14 a deserek ok 16
3. Soczek podaję w butelce z uchwytami jak w kubku niekapku, najczęściej ok 150ml dziennie w różnych porach dnia, popija sobie co jakiś czas

Dzięki Wam za rady.
Może rzeczywiście spróbuję ten kleik kukurydziany.
Wczoraj dałam jej sok to nie bardzo chciała, a dziś rozcieńczyłam z wodą i wypiła 60 na raz.
Podałam w zwykłej butelce, bo niekapka jeszcze nie mam.

Ostatnia edycja:
onesmile przeszłaś na mm?
Nie było problemów?

Nie, nie bylo, ale to dlatego, ze ja od poczatku musialam mm dokarmac, bo nie mialam az tyle swojego mleka.

A co do kaszek, to ja dodaje brzoskwiniowa i jablkowa,bananowej jakos sie boje. I kupuje te kaszki, ktore moge dodac do mm, bo wtedy daje ich tyle, ile uwazam za sluszne,a nie tyle, ile jest napisane na opakowaniu.I jak dam mniej i jest mniej geste, to nie ma zaparc.

Rozumię, ja dziś zakupiłam kleik kukurydziany jutro wypróbuję.
Jego też się miesza z mm i obawiam się, że może nie zjeść ale zobaczymy.
Jak nie spróbuję to się nie dowiem !!!
Zastanawiam się czy karmiące mamy podają pierś przed zupą czy po - na początku.
Kurczę bo już sama nie wiem jak robić, dziś po spacerze dałam jej zupkę - pół tego większego słoika, zjadła prawie wszystko a mimo to szukała piersi i zaczęła krzyczeć to jej podałam.
Może jej nie dawać?
Wczoraj z kaszką było podobnie.
Co Wy o tym sądzicie?

Ostatnia edycja:
Kania ja też po słoiczku daję pierś. Daję połowę. A dzisiaj musiałam dać pierś przed słoiczkiem bo była histeria.

Dziewczyny a czy Wasze maluchy też tak często jak mój puszczają bąki? Odkąd zaczęłam mu dawać słoiczki to pryka co chwilę.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry