Dziewczyny, nie mogę w to uwierzyć ale dziś zrobiłam test i jest pozytywny, beta 143. Kiedy iść do lekarza? Nie chciałabym stracić 300 zł żeby usłyszeć że nic nie widać. Staraliśmy się 2 lata... Już miałam iść na drożność jajowodów i tak zaskoczyło. Najgorzej że w przeddzień zanim się dowiedziałam wypiłam dwie lampki wina i od tego czasu jestem sparaliżowana strachem że coś będzie nie tak
okres wypadałby mi jutro lub pojutrze więc to sam początek ale strach jest.
reklama
LiliankaKornelka
Fanka BB :)
Możesz za parę dni jeszcze zbadać betę i jak będzie ponad 100 to już powinien lekarz widzieć pęcherzyk, więc jeśli chciałabyś sprawdzić czy się w dobrym miejscu ulokowała to wtedy możesz iść. Jesli chcesz odrazu zobaczyć czy jest zarodek to lepiej koło 7+0 w górę
ja byłam w 6+3 według OM i nie było jeszcze zarodka - ciąża młodsza kilka dni więc miałam 2 tygodnie stres czy pojawi się zarodek czy nie 

julcia7777
GratulacjeDziewczyny, nie mogę w to uwierzyć ale dziś zrobiłam test i jest pozytywny, beta 143. Kiedy iść do lekarza? Nie chciałabym stracić 300 zł żeby usłyszeć że nic nie widać. Staraliśmy się 2 lata... Już miałam iść na drożność jajowodów i tak zaskoczyło. Najgorzej że w przeddzień zanim się dowiedziałam wypiłam dwie lampki wina i od tego czasu jestem sparaliżowana strachem że coś będzie nie takokres wypadałby mi jutro lub pojutrze więc to sam początek ale strach jest.
Hej Kochana,
Gratulacje!
To naprawdę piękna wiadomość – po takim okresie starań, to musi być niesamowicie wzruszający moment.
Co do wizyty u lekarza – większość ginekologów zaleca, by zgłosić się najwcześniej ok. 6 tygodnia ciąży (czyli ok. 2 tygodnie po terminie spodziewanej miesiączki). Wtedy często można już zobaczyć pęcherzyk ciążowy w macicy, a czasem i zarodek z bijącym serduszkiem – choć to zależy od indywidualnego tempa rozwoju. Jeśli pójdziesz zbyt wcześnie, może po prostu jeszcze nic nie być widać, a to tylko niepotrzebny stres i niepewność.
W międzyczasie, dla spokoju, możesz wykonać drugie badanie beta-hCG po 48 godzinach – przy prawidłowo rozwijającej się ciąży jego poziom powinien się podwoić.
Podobno w większości przypadków pęcherzyk ciążowy w macicy można już zobaczyć przy stężeniu beta-hCG w okolicach 1500–2000 mIU/ml.
A jeśli chodzi o te dwie lampki wina – nie obwiniaj się. Wiele kobiet na tym etapie jeszcze nie wie, że są w ciąży i nic złego się nie dzieje. Teraz najważniejsze, żebyś dbała o siebie i pozwoliła tej małej iskierce spokojnie rosnąć. Nie wiem jakie są teraz zalecenia odnośnie kwasu foliowego ale jeśli nie bierzesz to poczytaj
Trzymam mocno kciuki!
Jeśli będziesz miała ochotę podzielić się kolejnymi wiadomościami – czekamy na wieści 
Gratulacje!

Co do wizyty u lekarza – większość ginekologów zaleca, by zgłosić się najwcześniej ok. 6 tygodnia ciąży (czyli ok. 2 tygodnie po terminie spodziewanej miesiączki). Wtedy często można już zobaczyć pęcherzyk ciążowy w macicy, a czasem i zarodek z bijącym serduszkiem – choć to zależy od indywidualnego tempa rozwoju. Jeśli pójdziesz zbyt wcześnie, może po prostu jeszcze nic nie być widać, a to tylko niepotrzebny stres i niepewność.
W międzyczasie, dla spokoju, możesz wykonać drugie badanie beta-hCG po 48 godzinach – przy prawidłowo rozwijającej się ciąży jego poziom powinien się podwoić.
Podobno w większości przypadków pęcherzyk ciążowy w macicy można już zobaczyć przy stężeniu beta-hCG w okolicach 1500–2000 mIU/ml.
A jeśli chodzi o te dwie lampki wina – nie obwiniaj się. Wiele kobiet na tym etapie jeszcze nie wie, że są w ciąży i nic złego się nie dzieje. Teraz najważniejsze, żebyś dbała o siebie i pozwoliła tej małej iskierce spokojnie rosnąć. Nie wiem jakie są teraz zalecenia odnośnie kwasu foliowego ale jeśli nie bierzesz to poczytaj
Trzymam mocno kciuki!

Dziękuję Wam dziewczyny za gratulacje
umówiłam się jednak na dziś do ginekologa bo biorę euthyrox na niedoczynność tarczycy i metformine. A nie wiem czy kontynuować czy zmienić dawkę i co z metformina w takim przypadku. Najwyżej nic jeszcze nie będzie widać, trudno. A bhcg zrobiłam dziś też wynik i czekam na razie. Najgorzej że nie mam wogole apetytu. W poprzedniej ciąży też tak było że chudłam zamiast trochę przytyć ale mój synek ważył 3800. Jestem bardzo szczęśliwa
stresowałam się mocno tym winem, ale trochę już w głowie sobie poukładałam, poczytałam i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Od czasu testu oczywiście nie pije a papierosów wogole nie paliłam.
reklama
Sok z żuka
koniecznie zbadaj sobie tsh i ft4, tsh na poczatku ciazy moze byc podwyższona.Dziękuję Wam dziewczyny za gratulacjeumówiłam się jednak na dziś do ginekologa bo biorę euthyrox na niedoczynność tarczycy i metformine. A nie wiem czy kontynuować czy zmienić dawkę i co z metformina w takim przypadku. Najwyżej nic jeszcze nie będzie widać, trudno. A bhcg zrobiłam dziś też wynik i czekam na razie. Najgorzej że nie mam wogole apetytu. W poprzedniej ciąży też tak było że chudłam zamiast trochę przytyć ale mój synek ważył 3800. Jestem bardzo szczęśliwa
stresowałam się mocno tym winem, ale trochę już w głowie sobie poukładałam, poczytałam i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Od czasu testu oczywiście nie pije a papierosów wogole nie paliłam.