reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Kiedy poczujemy ruchy Maluszka ???

reklama
a ja niedługo zacznę 6 miesiąc???? w momencie jak będzie 20 tydzień dobrze mówię??/
ostatnia miesiączka 5.06 a termin ostatni na 4 marca-po ostatnim badaniu
miałam terminy różne zaczęłam od 15 marca ciekawe może skończę koniec lutego ;D

dzien różnicy może wynikać z błędu kółeczka ginekologa i złego odczytania.

alemniej więcej teraz konczymy 18 tydzien i wchodzimy w 19...

i zobaczymy kiedy dzidzia postanowi do nas zawitać ;)

ciaża od odtatniej miesiączki trwa 9,5 miesiaca - sam rozwój dzidzi (od poczecia ) to 9 miesięcy...

więc miesiące liczymy od np u mnie 8 kazdego miesiąca
a tygodnie od 08.06.2005

a jeśli chodzi o wiek - to gin woli jak najwcześniejsze usg - potem już okreslenie porodu jest mniej dokładne...

a ja i tak urodziłam na koniec 36 tygodnia ;)

a nie jest tak ze ciaza liczona od ostatniej miesiaczki trwa 9 miesiecy i 1 tydzien (zamiast 9,5 miesiaca ???)
bo patrzac nawet na twoim przykladzie azik to majac termin ost mies. 8.06.2005 a termin porodu na 14.03.2006 to wychodzi 9.25 miesiaca ...
ale w sumie to szczegol i tak kazdy liczy miesiace po swojemu ... kiedys przygladalam sie takiemu watkowi tu na forum i zdebialam ile jest sposobow liczenia miesiecy ;D
dlatego ja najczesciej podaje wiek ciazy w tygodniach w stosunku do wyznaczonej daty porodu ... i dzis koncze 15 tydzien :)

to tak jak my wszyskie Idzia, i tak jak nam wskazuja suwaczki ;)

bez różnicy czy liczymy od dnia ostatniej mieisączki 40 tygodni, czy od dnia przewidywanego porodu (bo to jest wyznaczone dokładnie 40 tygodni od dnia 1 dnia ostatniej mieisączki)

a dokładnie 40 tygodni, = 280 dni = 9,333333 miesiąca ;D

ale ważne jest to że większość marcówek dobiła lub dobija półmetka  ;D

juz z górki

Skoro to wątek o ruchach maleństwa, to muszę się pochwalić, że moja dzidzia codziennnie rano i wieczorem przebiera nóżkami. Mój mąż już dobrze czuje swoje maleństwo (a jak buzia mu się cieszy...).

reklama
A ja ciagle nie mam pewnosci czy to co czuje to dzidzia, czy cos innego. Dla spokoju uznaje ze to dzidzia- bo wtedy tak sie nie denerwuje od usg do usg. :D Ale na pewno nie jest to nic az tak mocnego zeby maz mogl cokolwiek poczuc.

Do góry