reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
ja zrobiłam dziś zakupy na to ciasto snickers i wyszło 30zł :O
mam nadzieję, że będzie wart swojej ceny, dziś ugotuje już mleko skondensowane, a jutro będzie ciacho :)
 
sadystki normalnie!!! Slinotoku dostalam i tak wygladam:-p:-p:-p Jutro zrobie krokiety z kapustka, grzybami i serem, mniam!:-p:-p:-p
 
Upiekłam ciasto SNICKERS - rewelacja!!!!

Przepis:
Biszkopt z 5 jaj (5 jajek, 250 g cukru i mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i 50 gram oleju)

Ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i na koniec mąke z proszkiem. Pieczemy biszkopt 25 min w temp. 180 stopni.(forma prostokątna)

Składniki na mase:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 1 masło
- 200 gram bakalii (orzechy włoskie, migdały, co kto lubi)
- 2 paczki herbatników
- rum

Gotujemy mleko w puszce 3 godziny na małym ogniu w garnku. Następnie studzimy i wyciągamy karmel. Ucieramy karmel z 1 kostka masła i wsypujemy do środka bakalie.
Smarujemy biszkopt otrzymana masą, następnie na wierzch układamy zamoczone herbatniki w rumie (proporcja 2 rumu - 1 wody)(moczyć dosłownie sekundę bo się rozpadają).
Po wierzchu polewamy polewą czekoladową:

Przepis na polewę czekoladową (stopić wszystko razem i polać):
2 łyżki masła
- 2 łyżki kakaa
- 4 łyżki cukru pudru

SMACZNEGO :)

Wkleje potem fotki, mniaaaaaaaaaam
 
ja mam taki:

ugotować makaron al dente (spaghetti, tagiatelle jaki kto lubi)

wrzucić go na patelnię na której wcześniej przysmażyliśmy boczek (15 dkg) pokrojony w kosteczkę na oliwie z oliwek

i na tą patelnie na koniec wlewamy zrobiony wcześniej sos:

3 żółtka
10 - 15 dkg parmezanu (drobno starty)
niektórzy dodają śmietanę co by masa była bardziej lejąca
sól i pieprz

wlewamy na patelnie z gorącym makaronem z boczkiem, mieszamy, nie podgrzewamy
jemy :)
 
reklama
larkaa to mleko w puszce ja kupuję już gotowe o smaku krówkowym i jest takie samo a oszczędzasz 3 godziny :tak:
A Snikers ja robię tak :
ciasto1
7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na 2 części.
ciasto2
25 dkg mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
masa
5 żółtek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 i 1/2 kostki masła ( ja biorę Kasię)
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować ,ciągle mieszając. Masło utrzeć , dodając przestudzoną masę żółtkową i kieliszek spirytusu.
dodatki
1 puszka mleka skondensowanego (gotować przez 3 godz lub kupić gotowe o smaku krówkowym)
wiórki czekoladowe do dekoracji
przełożenie ciasta
ciasto1 (część) - 3/4 masy - ciasto2- mleko skondensowane- druga część ciasta1 - pozostała masa na wierzch . Posypać wiórkami czekoladowymi .
SMACZNEGO :-)
 
Do góry