Specjalnie dla
Melulu :
Barszcz czerwony
2 udka kurczaka,włoszczyzna,2-3 litry wody,ok. 6-8 dużych buraków,2 cebule,liść laurowy,2 ziela angielskie,szczypta kwasku cytrynowego,słonina( 2 grubsze plastry),zakwas na barszcztaki w butelce),czosnek ( 2--3 ząbki),maggi,cukier ,sól ,pieprz,uszka :-)
Wykonanie:
Dzien przed zrobieniem barszczu z kurczaka i wloszczyzny ugotować rosół. Tego samego dnia wieczorem buraki obrac, pokroic w talarki. Jedna cebule obrac, pokroic w talarki. Pokrojone buraki i cebule wrzucić do miski, dodać ziele angielskie, listek laurowy, kwasek cytrynowy i zalać przegotowaną wodą tak, aby wszystkie składniki pod nią się znalazły. Buraki odstawić na noc. Następnego dnia do ugotowanego rosołu wlać wode z burakami i cebulą ( na gorąco). Dodać butelke zakwasu na barszcz ( tyle, ile uzna się za słuszne). Słoninę i drugą cebulę pokroić w kostkę, a następnie przysmażyć na patelni i dodać do barszczu. Czosnek pokroić i też dodać do całości. Na koniec doprawić cukrem, maggi, solą i pieprzem. Jeszcze troche pogotować na małym ogniu. Barszcz odcedzić. Podawać z uszkami.
To jest barszcz, ktorego nauczyla mnie moja prababcia. Zawsze jest pyszny :-)