ZAPIEKANE GNIAZDKA POMIDOROWO- SZPINAKOWE
składniki:
szpinak w liściach/ mrożony
pomidory (lub z puszki, bez skórki w kostkach albo przecier)
makaron "gniazdka" / opcjonalnie kazdy inny rodzaj

serek topiony śmietankowy
ser feta
ser żółty tarty
śmietana 18%
czosnek
cebula
zioła
przyprawy
masło
wykonanie:
masło rozpuścić w garnku, wrzucić szpinak, jeśli jest mrożony to poczekać aż się rozmrozi na maśle i wymiesza z nim, dodać dwa trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1/4 kostki Fety (czyli ok 2-3 łyżki), ząbek wyciśniętego czosnku, śmietanę i przyprawy - zioła, pieprz - nie dawać soli, bo sery są słone, na koniec wsypać ok. pół szklanki startego żółtego sera, całość zamieszać i zostawić na małym ogniu, żeby smaki się przeszły
na patelni podsmażyć wyciśnięte 2 ząbki czosnku, a następnie dodać cebulę i zeszklić, wrzucić pomidory (dolać trochę dobrej oliwy) i dusić aż sos będzie miał w miarę jednolitą konsystencję, dodać Vegety i pieprzu, no i obowiązkowo ziół
ugotować makaron - twardziej niż al dente
naczynie żaroodporne nasmarować oliwą, na dnie poukładać gniazdka (niestety rozwalają się podczas gotowania i trzeba na nowo formować z nich gniazdka, wersja dla leniwych - po prostu wrzucić makaron - smakuje tak samo, tylko tak ładnie nie wygląda )
każde gniazdko oblać obficie sosem pomidorowym, a potem ułożyć na nie szpinak, całość posypać tartym serem i zapiekać w tem. 190C ok. 20 minut
smacznego!
Ja jeszcze ułożyłam na wierzchu mozzarellę i posypałam to oregano



pyszne!!!