Amelkowa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Marzec 2009
- Postów
- 2 789
Lanselotka i jaki prosty 
Mój M też lubi drożdżowe, ale w tym piekarniku to ja mogę tylko mało gabarytowe rzeczy piec - rogaliki, ciasteczka, mięsko... Bo ciasta mi zawsze zakalcowate wychodzą w nim, obojętnie co bym zrobiła i jak kombinowała z temperaturą, wysokością półki itd itp 
Ale spróbuję już w nowym piekarniku


Shenkoka bigos z młodej kapusty robię tak:
kapustę dość cienko szatkuję, wrzucam ją do garnka zalewam wodą, wsypuję łyżeczkę soli i łyżeczkę kminku i doprowadzam do wrzenia - zaraz potem odcedzam, dolewam świeżej wody, tak na 1/3 wysokości kapusty i znów stawiam na kuchence.
Do tego dorzucam pokrojoną w plasterki marchew (ja daję nawet do 5 bo lubię dużo), jak mam paprykę to też i sparzone pomidory pokrojone w kostkę (też do 5), ale można dać przecier pomidorowy potem.
To się razem wszystko dusi pod przykryciem do miękkości, a w międzyczasie ciacham całą średnią cebulę, i kroję kiełbaskę w kostkę (można boczek i różne inne mięska które zostały tak jak do bigosu się wrzuca, ale ja wolę samą kiełbaskę podwędzoną ;-))
I tą kiełbasę wrzucam na rozgrzaną patelnię, (jak nie jest tłusta to wcześniej rozgrzewam trochę oliwy, ale rzadko) i jak się ładnie przyrumieni dorzucam do niej cebulę i duszę pod przykryciem aż się zeszkli. Potem to wszystko wrzucam do tej kapusty.
Przyprawiam zielem angielskim i liściem laurowym oprócz soli i pieprzu, na koniec jeszcze zagęszczam 1-2 łyżkami mąki... Ale nie zawsze, jak mam ochotę ;-)



Ale spróbuję już w nowym piekarniku



Shenkoka bigos z młodej kapusty robię tak:
kapustę dość cienko szatkuję, wrzucam ją do garnka zalewam wodą, wsypuję łyżeczkę soli i łyżeczkę kminku i doprowadzam do wrzenia - zaraz potem odcedzam, dolewam świeżej wody, tak na 1/3 wysokości kapusty i znów stawiam na kuchence.
Do tego dorzucam pokrojoną w plasterki marchew (ja daję nawet do 5 bo lubię dużo), jak mam paprykę to też i sparzone pomidory pokrojone w kostkę (też do 5), ale można dać przecier pomidorowy potem.
To się razem wszystko dusi pod przykryciem do miękkości, a w międzyczasie ciacham całą średnią cebulę, i kroję kiełbaskę w kostkę (można boczek i różne inne mięska które zostały tak jak do bigosu się wrzuca, ale ja wolę samą kiełbaskę podwędzoną ;-))
I tą kiełbasę wrzucam na rozgrzaną patelnię, (jak nie jest tłusta to wcześniej rozgrzewam trochę oliwy, ale rzadko) i jak się ładnie przyrumieni dorzucam do niej cebulę i duszę pod przykryciem aż się zeszkli. Potem to wszystko wrzucam do tej kapusty.
Przyprawiam zielem angielskim i liściem laurowym oprócz soli i pieprzu, na koniec jeszcze zagęszczam 1-2 łyżkami mąki... Ale nie zawsze, jak mam ochotę ;-)