Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)A ja wczoraj zrobiłam kurczaka wg pomysłu LadyMocca. Troszkę go zmodyfikowałam bo na przyprawionego kuraka położyłam sporo świeżego szpinaku, potem włoszczyznę w paskach a na górę plasterki cukinii i dodałam trochę masła. Niebo w gębie :-) No i samo się robi![]()

)
Cistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy
Zabeczko to dla Ciebie
SZARLOTKA RENATY (przepis z gazety)
50 dag mąki kostka masła lub margaryny (25dag) 1/2 szklanki cukru 2 lyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 lyżki śmietany 2 kg jabłek cynamon (jeśli ktoś lubi) bułka tarta cukier puder do posypaniaMąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę posiekaj, szybko zagnieć ciasto. Oddziel 2/3, wyłóz formę o wymiarach 25x40cm, wstaw do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta również włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Przypraw do smaku cynamonem (jeśli są kwaśne to możesz dodać trochę cukru).
Schłodzone ciasto podpiecz 10 minut w temp. 180 st C. Posyp obficie bułką tartą (kilka łyżek), aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Nato wyłóż jabłka, pokrusz pozostała część (1/3) ciasta. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Tak dokladnie pisze w mojej madrej gazetce kulinarnejCistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy

. Ale jak robilam wczesniej z jablek tartych to bylo w miare ok. 
a ja wczoraj mężowi mały szybki deserzrobiłam jabłka w cieście francuskim z migdałami wanilią cynamonem i brązowym cukrem palce lizać...![]()
przemawiają do mnie niesamowicie migdały wanilia i cynamon