reklama

Kulinaria

reklama
A ja wczoraj zrobiłam sobie makaron rurki z sosem serowym (knorr lub winiary) do tego podsmażona pierś z kurczaka i drobno pokrojone brokuły :-p I dziś powtórka z rozrywki :-)

jutro będę robić frytki z grillowanym mieskiem bo mam sporo zajęć ale pierogi będą w czwartek :) Zrobię takie pyszne ruskie, dla mojego z mięskiem i grzybami a sobie na deserek z owocami. jakbym chciała jeszcze kupic borówki. myślicie ze jeszcze gdzies będą?

jutro będę robić frytki z grillowanym mieskiem bo mam sporo zajęć ale pierogi będą w czwartek :) Zrobię takie pyszne ruskie, dla mojego z mięskiem i grzybami a sobie na deserek z owocami. jakbym chciała jeszcze kupic borówki. myślicie ze jeszcze gdzies będą?

ale amerykanskie? bo borowki amerylkanskie to spokojnie jescze kupisz.
Ruskie sa the bes! a pomyslec ze ich kiedys tak bardzo nie lubilam!

reklama
Sajgonki warzywne
potrzebujemy:
ok 250 g marchwi w paski
duża czerwona papryka i zólta w paski
łyzka oleju słonecznikowego
drobne paseczki ze skórki limonki i sok
mała papryczak chili bez pestek, dobrze oczyszczona i pokrojona drobniutko
1 łyzeczka mąki kukurydzianej
2 łyzki kolendry
por posiekany w paseczki
8 płatów ciasta filo

pokrojona w paseczki cukinia (to maja fanaberia ale pasuje)
ugotowane i pokrojone w paseczki grzybki mun
Na olej wrzucamy w koejnosci (czekając az lekko zmięknie) marchew, por, papryki, cukiniei papryczke chili. Wszystko smazymy juz razem ok 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę limonki, sok z limonki. sos sojowy łączymy z mąka wlac, podgrzewać zeby sie zagęściło. Na koniec dodać kolendrę.
platy ciasta posmarować mieszanka oleju i sosu sojowego, nałozyć farsz, zawinąc jak sajgonki. smazyć porcjami na oleju ok 2 -3 minuty na złotobrązowo. podawać z sosem np paprykowym albo z śliwokowym.
ciasto filo mozna zastapic papierem ryzowym namoczonym w ciepłej wodzie ale będzie mniej pożywne.
farsz mozna zrobic wcześniej a przed zrobieniem sajgonek podgrzać go delikatnie i smazyć juz przy gościach. Robiłam to juz kilka razy i zawsze sie zachwycali. Ciasto filo kupuje gotowe

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry