reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kulinarne inspiracje:D

dzięki tomola, bądź dzielna w diecie! ja tez jeszcze karmię, na szczęście nie musiałam niczego ograniczać.
widzę, że ja zaczynam zaspokajac ciekawość>>
Poznań, fizjoterapeutka, ale pracuje na Uniwersytecie Medycznym bardziej biurowo-naukowo niż ściśle zawodowo

reklama
Antylopka wyprobowalam wczoraj kurczaka w sosie miodowo-ketchupowym, bomba !!! dodałam jeszcze bazylie, do tego fryty i surowka z kapusty pekinskiej, ogorka, rzodkiewki z sosem majonezowym -MNIAMIIIIIIII :-)
dziewczyny czy ktoras z was robila moze żeberka w słodkim sosie? takie jak podają w chinskich knajpkach???

To ja może podam przepis na bardzo szybką , łatwą a przede wszystim pyszną salatkę. Może w waszych srodowiskach jest znana a jak nie to bardzo polecam u mnie wszyscy sie w niej lubują.

Skladniki:
- Filet podwójny z kurczaka moga byc nawet 3 pojedyncze
- Ogórki konserwowe kilka sztuk najlepiej mniejsze
- Cebula jedna ale wieksza lub dwie mniejsze
- puszka kukurydzy
- majonez
- ketchup
- przyprawa Curry najlepiej Kamis
- Kapusta pekińska i to w zalezności czy lubimy duzo zieleniny czy nie wiec albo połowe albo całą. Zelezy też od wielkości.

Na początku kroimy filet w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą Curry ja daje całe opakowanie. Odstawiam na jakis czas żeby naszło. Nastepnie smażę w oleju tak zeby sie to mięsko do połowy zanużyło. Jak się usmaży wykładamy je do miski. Najlepiej jeśli urzyjemy miski przeźroczystej i z prostymi ściankami to bedzie ladnie widać warstwy. Tak więc na spodzie ukladamy usmazone mięsko. Nastepnie kroimy ogórki na półplasterki. Ogórków musi byc mniej wiecej tyle żeby przykryły całe mięsko. Kolejna warstwa to cebilka pokrojona w kosteczkę i tak samo musi przykryć ogórki. Na to dajemy kukurydzę. Nastepnie smarujemy grubą warstwą majonezu . Na majonez dajemy nie zaduzo ketchupu mozna poriobic tylko takie kleksy lub bardzo cienko rozsmarować. Na koniec kroimy kapuste bardzo drubniutko jak tylko się da :) i układamy delikatnie. Ja dodatkwo na wierzchu polewam troszke olejem w którym smażyło się miesko ponieważ ten olej ma ten specyficzny aromat curry a poza tym ma łady zółtozielonkawy odcień. Sałatke oczywiście wstawiamy do lodówki. Przy nakaldaniu oczywiscie nabieramy tak aby zbrac wszystkie skladniki no i pozniej na talerzu mozeby sobie wymieszac calość.

edyta ja robie bardzo podobnie tylko mięsko smaże w przyprawie gyros firmy KOTANY i u nas ta sałatka nazywa sie z gyrosem. A i cebulkę kłade na mięsko tylko też ją troszkę smaże do zeszklenia na patelni w oliwie po mięsku,na to ketchup,ogorek,kukurydza, i majonez a na wierzch kapucha

fajna ta sałatka ;-) a znacie tą z czerwoną fasolką?

2 puszki czerwonej fasolki
2 czerwone papryki swieze
6-8 ugotowanych jajek
majonez
ketchup

papryke kroimy w drobniutka kosteczkę, fasolkę pluczemy i odcedzamy. na dnie szklanej miski ukladamy fasolkę, na wierzch warstwa ketchupu, pozniej papryka, jajka i majonez-warstwe powtarzamy-uwaga z ketchupem, najlepiej porobic kleksy i rozsmarowac-wiem, ze skladnikow jest malo, ale smakuje swietnie-polecam:tak:

Hehe widze sałatki na tapecie:laugh2:
To ja dam przepis na
Śledzie pod pierzynka
-2 paczki sledzi w oleju
-7-8 jajek
-3-4 wieksze cebule
-5 wiekszych ziemniakow
-majonez
-sól
-pieprz
-pęczek szczypiorku
Ziemniaki i jajka ugotowac.Śledzie pokroic w paseczki,cebule,jajka w kostke,ziemniaki zetrzec na tarce o duzych oczkach.W misce(najlepiej przezroczystej)ukladac warstawami-ziemniaki,sledzie,cebula,jajka,sol,pieprz,majonez,ziemniaki....i tak do wyczerpania skladnikow-na wierzchu musza byc jajka.Smarujemy po wierzchu majonezem i posypujemy szczypiorkiem.Pycha...

NataK - ciesze sie ze smakowal.
jak saltaki to tez mam jedna:

składniki:
200 gr makaronu (małe kółeczka najlepiej, chodzi o wielkośc)
puszka kukurydzy
ogórek zielony duży (lub 2 mniejsze)
200 gr szynki drobiowej (najlepsza do sałatki jest taka tańsza, nie filet żaden, tylko w takim foliowym czy plastikowym owinięciu jakimś)
pęczek koperku
majonez
sól, pieprz, żabek czosnku

ugotować makaron i zahartować, dodać kukurydzę, ogórka i szynke w kosteczke około pól cm (dostosowac do wielkości kukurydzy i makaronu), posiekać koperek. Wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, doprawić sola i pieorzem

Edyta, wiki ja też robię tą sałatkę, to moja lubiona:tak: U nas to "sałatka gyros" a kurczaka przyprawiam przytrawą Kebab-gyros z PRYMATu a majonez używam do tego Kielecki i robię mniej więcej tak:

kapusta+kurczak+ogórek+keczup+majonez+kukurydza+cebula i znów kapusta+kura+ogór+keczup+majonez+kukurydza+cebula i na wierzch znów kapusta i na koniec polewam sosem
sos(1mały jogurt naturalny,3łyżki majonezu, sól, pieprz, czosnek granulowany i wymieszać)
Uwielbiam tą sałatke:tak: i jak ją zrobię to znika raz dwa

Przepis na szybka sałatkę z tuńczykiem
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
1 ogórek kiszony
sól, pieprz
majonez( ja do tego dodaję Helmans Babuni bo do tego kielecki był mi za ostry)

Ryż ugotować, po wystudzeniu dodać tunczyka( bez sosu),dodać kukurydzę( ja nie daję całej puszki bo cała to mi za dużo było) dodać ogórek pokrojony w kosteczkę,dodać majonez (2-4 łyżki ile kto lubi) doprwić według siebie solą i pieprzem.ymieszać i gotowe.

reklama
Ja też sałatkę gyros robię, bardzo podobnie :-D
to ja tez podam na szybką słatkę przepis. Tylko nie wszyscy lubią, bo z selerem słoiczkowym:
1. z selera
- seler ze słoika
- ananas z puszki - pokroic
- kukurydza z puszki
- 3 jajka ugotowane na twardo - pokrojone w kostke
- plaster szynki (około 0,5 cm, skrojony w kostkę) - o którym zapomiałam napisać i musiałamn teraz poprawić
- majonez (oczywiście kielecki :-))
wszystko mieszamy i jemy

2. z tuńczyka
- tuńczyk w puszcze (zalewe odlać)
- czerwona fasola
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 1/4 papryki czerwonej drobno skrojonej
- pół pęczka szypiorku
- majonez
również mieszamy i gotowe

A jadłyscie kiedyś do obiadu kapuste kiszoną ze śmietaną? Moja teściowa dawno tyemu przyniosła ten przepis z pracy. Mój mąż uwielbia to. Każdy kto próbuje mówi że pycha, chociaż na początku z oporami sie zabiera do tego. TYlko mnie jakoś nie bardzo smakowało :-p

Do góry