reklama

Kwiecień 2011

witam:-)
chcialam nadrobic ale sie poddalam po kilku stronach :zawstydzona/y: moze jak posiedze do polnocy to wtedy ;-)
wysiedzialam sie na zajeciach i dowiedzialam sie ze zdalam moj egzamin z tamtego tyg wiec warto bylo ;-)
pozniej wybralam sie pieszo po cos slodkiego do najdalej polozonego sklepu z nadzieja ze spacer cos ruszy ale oprocz bolu plecow to nic nie ruszyl ;-)
mialam ochote na sernik i byly dwa truskawkowy i czekoladowy, nie moglam sie zdecydowac wiec co zrobilam kupilam oba :zawstydzona/y: i juz pol nie ma :-D
asiunia pytalas z kim mlody...od jakiegos miesiaca mam babcie a wczesniej m pracowal na nocki wiec jakos dawalismy rade :-)
ducha musze sie przyznac ze przed tamtym porodem tez moja glowna obawa byla kupa w trakcie :-D teraz polozna na SR tez o tym mowila i powiedziala ze staraja sie bardzo jak sie zdarzy usunac niepostrzezenie zeby sie mama nie stresowala..smiala sie ze gorzej jak porod w wodzie :-D
pamietam jak lezalam w sali po porodowej i przychodzi lekarz do sasiadki i pyta "a pamieta pani ze mnie kopnela w glowe?" :-D
z brokatu usmialam sie strasznie, suknie w odwaznych kolorach tez zdazylam zauwazyc :-D
jak doczytam reszte to jeszcze dopisze ;-)

reklama
Joll kiedy idziesz na KTG? moze cos Ci wreszcie wyjdzie na nim? trzymam kciuki, za Ciebie aenye tez i za wszystkie kwietnióweczki :)

Mnie niby skurcze na KTG nie wyszły, ale ja też ich nie czułam w tym czasie, za to szyjka okazała sie jjuz rozwarta, a po masażu lekarza, zaczęły sie skurcze, po kąpieli trochę przeszły a teraz znowu wróciły... ciekawe co z tego wyjdzie??
skurcze na ktg miałam już trzy tyg temu, kolejne ktg za trzy dni i decyzja, co dalej...
boję się, że czeka mnie cewnik, a to bolesne diabelstwo
mam nadzieję, że do czwartku cokolwiek się ruszy

dobrze, że u Ciebie już ruszyło....trzymam kciuki

Masował tylko palcem, bez żadnych żeli, mówił, ze jak w piatek pomasował tak innej pacjentce to w sobotę urodziła... ciekawe czy u mnie też to pomoże??
czyli zrobil ci tzw masaz szyjki? :-) boszzzz ale mnie to bolało!!! To byla 1 rzecz jaka mi zrobili w dniu terminu jak nie urodzilam... chwalebny masaz szyjki, ze niby iles procent rodzi po tym w ciagu 48h... taaa... nie dosyc ze bolalo gorzej jak porod ( wtedy myslalam "Bosz jak tak boli porod to ja nie urodze!") to i tak nic nie dalo a tylko wiecej skurczy po tym mialam....
Baby 3mam kciuki zeby u Ciebie to cos dalo i zeby sie ruszylo. Dalej skacz, biegaj, ćwicz na mężu, myj podłogi i okna, wlacz jakas komedie uśmiej sie na maxa, wypij olejek, popij herbatka z lisci malin i rodzimyyyyyyy :-D :-D

wróciłam od gin na ktg ani jednego surczybyka nie wykryto, rozwarcie nie ruszyło się nic od czwartku, przepływy ok dr powiedział że poród już tuż tuż, że wisi na włosku
jak się nic nie wydarzy to w niedzielę rano na oddział mamy się wstawić. wiec nadal czekamy.

joll a dlaczego cewnik?

cewnik folleya aby przygotować szyjkę do porodu
brrrrrr

"Preindukcja porodu przy użyciu cewnika Foleya.
Ostatnio dużego znaczenia nabiera metoda preindukcji porodu przy pomocy cewnika Foleya, powszechnie używanego do drenażu pęcherza moczowego. Metoda ta z powodzeniem wypróbowana w Klinice Patologii Ciąży i Perinatologii AM w Lublinie niebawem zyska szeroką rzeszę zwolenników ze względu na wysoką skuteczność i niski koszt. Warunkiem koniecznym do zastosowania tej metody jest rozwarcie kanału szyjki co najmniej na grubość cewnika (najlepiej ok.1cm.). Po założeniu końcówki cewnika z balonikiem poza ujście wewnętrzne, powoli napełnia się balonik solą fizjologiczną do wartości bezpiecznej (zależnej od rozmiaru cewnika), a wolny koniec wystający z pochwy fiksuje się przy udzie ciężarnej.
Mechanizm działania tej metody jest złożony i wielokierunkowy. W czasie wypełniania balonika dochodzi do oddzielenia dolnego bieguna pęcherza płodowego (działanie podobne do metody - high sweeping). Napełniony balonik staje się częścią przodującą i napierając na ujście wewnętrzne powoduje szybsze rozwieranie w sposób mechaniczny, a także wywołuje odruch neurohormonalny z drażnionej szyjki macicy (uwolnienie endogennej oksytocyny). Aktywacja czynników chemotaktycznych z komórek tucznych przez drażniący balonik, powoduje wyzwolenie kaskady reakcji doprowadzających do uwolnienia endogennych prostaglandyn."

Ostatnia edycja:
reklama
tez mialam masaz szyjki na koniec 40tyg. bolalo ale nie bardzo bardzo raczej bylo nieprzyjemne ale niektore badania ginekologiczne tez sa...faktem jest ze nie dalo nic ;-)
asiunia czy ja moge miec do Ciebie prosbe? czy Ty mozesz mi znalezc gdzies w jakims internetowym sklepie ten nieszczesny olej rycynowy? bo albo ja jestem niewidoma albo sa tylko takie do celow kosmetycznych albo akurat wyszly :wściekła/y:

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry